Esnafın umudu gurbetçilerde

Esnafın umudu gurbetçilerde

Derebucak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abdullah Hakan Aşıcı, ilçede bulunan esnaf sayısının her geçen gün azaldığını ifade ederken kalan esnafında umutlarını gurbetçilere bağladıklarını söyledi.

 İlçede faaliyet gösteren esnaflarının peşin alışveriş imkanı olmadığını da ifade eden Aşıcı, “Uzun yıllardır Derebucak İlçesi Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanıyım. Ancak esnafımızın böylesine zor dönemi olduğunu hatırlamıyorum. Şu anda bize bağlı 150 tane üyemiz var. 60 tanesi ilçe merkezinde gerisi kasabalarımızda faaliyetlerde bulunuyor.
Genel olarak esnafımız ilçemizde tüketiciye yönelik çalışmakta. İmalatımız yok denecek kadar az. İlçe esnafımız dediğim gibi umutlarını sezonluk gurbetçilere bağladı. Bu şekilde özellikle yaz aylarında bir hareketlilik oluyor” dedi.
İlçe nüfusunun her geçen gün azalması ile gelirlerinin düştüğünü belirten Aşıcı, “Maalesef ilçemizde her geçen gün nüfus azalmakta. Bu konuda bazı çabalarımız oluyor ama sonuçlandıramıyoruz. İster istemez ilçemiz küçülüyor. Herhangi bir iş sahasının olmaması nedeniyle, bir yatırımın yapılmaması gibi nedenlerden dolayı ilçede özellikle gençler duramıyor, merkeze gidiyor. Bunun dışında ilçemizin yurt dışı ile bağlantısı da çok fazla. Bu nedenle gençlerimiz, gurbetçi ailelerin çocukları ile evleniyor ve yurt dışına gidiyor. Gurbetçiler geldiği zaman ilçemizde hareketlilik oluyor. Bunun dışında rutin bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.
Yaşanan sıkıntılar nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu da belirten Aşıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü; Burada genelde gıda ürünleri satan esnaf, berber, kahvehane var. 2 tane petrol, bir tane pastane ve birkaç lokanta var. Daha önce marangozlarımız vardı ama maalesef işlerin azalması nedeniyle iş yerlerini kapattı. Esnaf aidatını zorlanarak ödüyor. Çünkü her geçen gün bir sonraki yılı aratıyor. Bir de maalesef burada ikamet etmiyor memur kesimi. Daha çok Beyşehir’e gidip geliyorlar. Bana kalırsa burada kalmamaları için hiçbir sıkıntı yok. Kalacak yer sorunu yok, ulaşım sorunu yok, her türlü ihtiyacın giderilebileceği bir imkan var. Yani her memur, ailesiyle birlikte büyük bir potansiyel oluşturur. Ama yüzde 50’si Beyşehir’e gidip geliyor. Bu da ticari sektörde sıcak para sirkülâsyonunu engelliyor. Memurların burada barınmalarını sağlarsak biraz daha hareketlilik olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.