Esnaf umduğu satışı yapamadı!

Esnaf umduğu satışı yapamadı!

Tescili Konya'da bulunmasına rağmen Şeb-i Arus'a alternatif olarak başka şehirlerde de törenlerin yapılması, şehre gelen yerli ve yabancı turist sayısındaki azalma ve rehberlerin komisyon rezaleti sebebiyle esnaf, bu yıl umduğu satışı yapamadı

Her yılın Aralık ayının 7 ile 17'si arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlana'yı anma törenlerinin bu yıl 745.'si düzenlendi. 3 binin üzerinde programın icra edildiği bu zaman dilimi arasında şehirde de bir hareketlilik yaşandı. Fakat bu hareketlilik geçmiş yıllara oranla daha az oldu. Geçmiş yıllarda büyük bir heyecan ve emekle günler hatta aylar öncesinden hazırlıklarını yapan esnaflar, bu yıl beklediği satışı yapamadı. Esnaf, her geçen yılı mumla arar hale geldi. Özellikle hediyelik eşya, lokum ve şeker satan esnaf için bu yılki törenler satış anlamında hayli durgun geçti. Bamya çorbası, etliekmeği, furun kebabı ve saçarası gibi kendine özgü lezzetleri olan Konya'da en iyi satışı lokantacılar yaptı. Törenler için Konya'ya gelen yerli turist en azından iki gün bile şehirde tutulamadı. Bu yıl Konya'ya gelen yerli turistler yine en fazla günübirlik programları tercih etti. Hz. Mevlana'ya ayrı bir ilgi duyan ve özellikle Şeb-i Arus törenlerinin yapıldığı 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya'ya gelmeyi ihmal etmeyen İranlı turist sayısında da bu yıl düşüş gözlemleniyor. İran'da yaşanan ekonomik sıkıntı ve İran parasının her geçen gün değer kaybetmesi turist sayısını azalttı. Ayrıca marka  tescili Konya'ya ait olan Şeb-i Arus törenlerinin farklı şehirlerde çeşitli alternatifler ile yapılıyor olması da şehre gelen turist sayısının azalmasına sebebiyet verdi.

SATIŞLAR HAYLİ DÜŞTÜ

Giba Şekerleme İşletme Sahibi Haan Pekdoğru, Şeb-i Arus törenleri boyunca planladıkları satışın çok daha altında bir satış yaptıklarını ifade etti. Pekdoğru, törenlerin başladığı ilk bir hafta Mevlana Meydanı'nda büyük bir sakinliğin yaşandığına dikkat çekti. “Son 3-4 gün hareketlilik bekliyorduk fakat o da beklentilerimizi karşılamadı” diyen Pekdoğru, “Türkiye, ekonomik anlamda zor zamanlardan geçiyor. Döviz kurunda dalgalanmalar eksik olmadı. İster istemez bu durum vatandaşın ekonomik planlamasını da bizim satışlarımızı da etkiledi. İthal ürünlerde yüzde 30 ile yüzde 40 arasında bir fiyat artışı oldu. Esnaflar da mecburi olarak pek istemese de fiyat yüzde 20 ile 30 oranında bir zam yaptı. Satışlar böyle olunca geçmiş yıllara göre iyice düşüşe geçti” şeklinde konuştu.  

YÜZDE 30-40 AZALMA VAR

Osmanlı Lokumcusu İşletme Sahibi İbrahim Turhan, her yıl bir önceki yılı arar hale geldiklerine dikkat çekti. Konya'da organizasyon ve tanıtım konusunda büyük bir eksiklik yaşandığını vurgulayan Turhan, Mevlana Meydanı etrafındaki esnaflar olmak üzere, diğer esnafların da canlandırılması gerektiğini söyledi. Turist sayısında her geçen yıl azalma, Konya'ya gelen turistlerin de büyük çoğunluğunun hep aynı yüzler olduğu aktaran Turhan, şunları kaydetti: “Mevlana Haftası'nda bir tek Cumartesi ve Pazar günü iş yapabildik biraz. Hafta içi çok sakin geçti. Törenlerin ve satışların eski tadı yok. Konya, ölmez bir şehir. Bu sıkıntının çözümü için bir yol bulunmalı. Ülkede genel itibari ile yaşanan ekonomik bir sıkıntı var. Esnaf, artık farklı yüzler de görmek istiyor. Farklı turistler de şehre çekilebilmelidir. Her geçen yıl satışlarımızda yüzde 30 ile 40 arasında bir düşüş var. Bazı esnaflar biraz da olsa iş yaptı. Kıyıda köşede kalan fakat umudu olan esnaf komik rakamlarla akşam dükkânını kapatmak zorunda kaldı. Ayrıca bazı esnaflar, rehberlere yasal olmadığı halde komisyon veriyor ve müşteriyi kendisi çekiyor. Yetkililerin yıllardır dile getirdiğimiz bu soruna kafa yorması gerekirdi.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum