Emirgazinin tanıtılmaya vedesteklenmeye ihtiyacı var

Emirgazinin tanıtılmaya vedesteklenmeye ihtiyacı var

Emirgazi İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Fidan, ilçenin Konyaya olan ulaşım yolunun sapa olması nedeniyle yeterince ziyaret edilmediğini ve bu nedenle tanıtımının yapılamadığını söyledi

Öncelikle sizi ve ilçenizi tanıyabilir miyiz?
Adım Ömer Faruk Fidan, Sakarya Adapazarılıyım. Üniversiteyi Ankara’da okudum. Burası da ilk görev yerim, geçen yıl Nisan ayında başladım. Tabi ilk görev yeri benim için farklı olacak. Yaklaşık bir yıl daha burada görev yapacağım. Emirgazi’yi daha önceden duymamıştım, bilmiyordum. Kura çektiğim zaman Konya’nın böyle bir ilçesi olduğunu öğrendim. İlçemiz tarihinin Hititlere kadar dayandığı yapılan kazılarda bulunan tabletlerden anlaşılmaktadır. Hititlerden kalma Eski Kışla diye adlandırılan yerleşim merkezi üzerinde bulunan kale ve yeraltı şehrinden Romalılar ve Bizanslılar faydalanmışlardır.
Rivayetlere göre bu yerleşim merkezindeki ve Bağlıca Köyündeki halk 5 asır kadar önce dağılarak bir kısmı Arısama dağındaki kaleye bir kısmı da şimdiki Emirgazi’nin kurulu olduğu yere yerleşmişlerdir. İlçenin yaklaşık 2 kilometre kuzeyinde yer alan ve Kötü Dağ ismiyle anılan dağ üzerinde bir Kale mevcut olup, kale ve çevresindeki yerleşim yerlerinde eski zamanlarda yapılan kaçak kazılar sonucu; Hitit, Frigya, Roma ve Bizans uygarlıklarının daha önce bu yerde yaşadıkları anlaşılmaktadır.
Emirgazi’yi nasıl buldunuz?
Emirgazi’nin farklı bir coğrafyası var. Bu ilçede neler yapılabilir diye bakıldığında sadece tarım ve hayvancılığın gündeme alınabileceği yönünde bir oluşum vardı. Daha sonra Konya’nın 2023 vizyonu kapsamında küçükbaş hayvancılıkta buranın bir cazibe merkezi olabileceği toplantılarla gündeme geldi. Biz de gündemimize bu konuyu aldık. Geçmiş yıllarda Sosyal Yardımlaşma Vakfı kredilerinde küçükbaş hayvan dağıtılmış. 4 küçükbaş hayvan 40’a 50’ye çıkmış. Bir kısmı da başarısız olmuş. Ama genel olarak küçükbaş hayvan desteklendiği zaman başarılı olma şansı büyükbaşa göre daha çok. Bir aile 30–40 baş hayvanı kendi imkanlarıyla çekip çevirebiliyor. Yeter ki bunu bir meslek olarak algılayabilsinler. Nasıl ki memur mesai saatlerine uyuyorsa, çiftçi de işini ciddiye alırsa başarılı olabilir. Bunun haricinde tarımın daha modern ve iyi bir şekilde yapılabilmesi için çalışmalar yapıyoruz.
İlçenin kalkınması konusunda projeler ve çalışmalar neler?
MEVKA ile çalışmamız var. Birisi hastalıklarla mücadele eğitimi, diğeri de çiftçilerin eğitimiyle alakalı başka bir projeydi. Küçükbaş hayvancılıkla alakalı olarak yine MEVKA işbirliği ile çoban yetiştirme kursuna giden 25 çobanımız eğitim aldı. Tarihi, turistik ve kültürel anlamda, ilçemizde ismini veren Emrul Gazi Türbesi var. Türbemiz, yaklaşık 2 yıl önce restore edilmiş ve çevre düzenlemesi yapılmış. Şu an güzel bir görünüme sahip. Ziyaret edilebilecek bir konumda ama tek handikabı ilçenin dışında olması. Bu nedenle fazla ziyaret edilmiyor. Özel günlerde, sınav öncelerinde ziyaret edilen bir yer olmuş. Onun haricinde konumu itibariyle ilçeye uzak olduğu için çok fazla değerlendirilemiyor. Ama biz buranın eksikliklerini gidermeye devam ediyoruz. Hem ilçeye ismini vermesi, hem önemli zatın bulunması, hem etrafında temsili şehitliklerin olması nedeniyle önemli bir yer.
Sıkıntılarınızın başında neler geliyor?
Konum olarak Emirgazi biraz daha iç kısımda kalıyor. Tali bir yol olduğu için çok bilinen bir ilçe değil. Bazen Konyalılar dahi Emirgazi diye ilçemiz mi var diye soruyorlar. Konya büyük bir coğrafyaya sahip ve çok fazla ilçesi var. Bu nedenle normal karşılıyoruz. Biraz sapa kalması, imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle kendisini fazla tanıtamamış, ilçemizin tanıtım noktasında bir eksikliği var. Toplam nüfusumuz 9 bin 800 olarak açıklandı 2011 yılının başında. 4 bin civarında nüfus merkez belediye sınırları içerisinde diğer kısım da belde ve köylerde ikamet ediyor. Nüfus açısından diğer ilçelerle kıyasladığımızda küçük bir ilçe diyemeyiz. Ama gelişmişlik açısından belediye sınırlarının geniş olması nedeniyle kaymakamlık olarak fazla hizmet götüremiyoruz. Köylere veya beldelere daha çok hizmet edebiliyoruz. 30 kilometre mesafedeki belediye sınırlarında oturan vatandaşlar var.
Eğitim düzeyi ve burada görev yapan memurların konumları neler?
Eğitim açısından ilçeye baktığımızda özellikle 2010 yılında, Anadolu lisesi, meslek lisesi kazanan öğrencilerin sayısı daha fazla. Eğitim tabii ki uzun soluklu bir iş. Bugün yapılan yatırım ve destek hemen meyvesini vermiyor. Birkaç yıl sonra kendisini gösteriyor. İlerleyen yıllarda başarının daha da artacağını düşünüyoruz.  Resmi kurum olarak, bütün daireler burada mevcut. Ama adliyemiz yok, Karapınar’a bağlıyız. Daha önce adliyemiz varmış ama 2003 yılında kapatılmış. Adliye noktasında Karapınar’a gidiliyor.
Memurlar 2 servis halinde Ereğli’ye gidiyor. Bunun en önemli sebeplerden bir tanesi çocukları lisede okuyorsa, orada iyi bir lisede okumasını istemeleridir. Sosyal imkanların daha iyi olması nedeniyle Ereğli’yi tercih edenler var. Ama TOKİ’nin açılması konut eksikliğini ciddi manada kapattı. 96 konutluk TOKİ var. Bunun yaklaşık üçte ikisi dolu. Memurların bir kısmı nitelikli dairelerin yapılması ile birlikte burada kalmaya başladı. TOKİ Emirgazi için büyük bir imkan, iyi bir şans. Hem Emirgazililer nitelikli bir konutta oturuyorlar, hem de memurlar artık burayı da tercih ediyorlar.
İlçenin ekonomik durumu ve sağlık sektörü ne durumda?
Esnafın gelir kaynaklarına baktığımızda, genelde memur arkadaşlardan burada kalanlar ve buradaki halk alışverişini Emirgazi’de yapıyor. Şöyle bir yargı var, Emirgazi’de bazı ürünlerin fiyatlarının daha yüksek olduğu söyleniyor. Ama memur arkadaşlarımız bir araştırma yapmışlar, böyle bir durum söz konusu değil bu bir önyargıdan ibaret. Onun haricinde dükkan olarak düşündüğümüzde, bütün meslek dallarından örnekleri burada bulabilirsiniz. Kasabımız, pastanemiz, Etliekmek salonumuz var. Öğretmenevimiz yine ilçe için önemli bir unsur. Çünkü TOKİ’deki kiraları fazla bulan veya tek başına kalacak olan arkadaşlar Öğretmenevi’nde kalıyorlar. Benden önceki kaymakam arkadaşımın ciddi takibi ile bu Öğretmenevi kurulmuş. Neticede memurların gidip sosyal anlamda vakit geçirebileceği, kalabileceği bir Öğretmenevimiz var.
Aile hekimliğinin gelmesiyle artık doktor sıkıntımız da çok fazla kalmadı. Bundan önce 2 doktorla insanlar muayene edilirken, şu an 3 aile hekimimiz, 2 doktorumuz yani toplamda 5 doktorumuz var. İlgi ve alaka aile hekimliğiyle arttı. Ama tahliller noktasında sıkıntımız var. Tahliller Konya’ya gönderiliyor. Aile hekimleri sadece muayene ediyor, cihaz eksikliği nedeniyle. Emniyet ve asayiş açısından da ciddi bir vukuatımız ve sıkıntımız yok. Birkaç üzüntü verici hadise oldu ama onlar da istisnai durumdaydı. Genel olarak Emirgazi güvenli bir ilçe diyebiliriz.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.