Domatese el değmiyor!

Domatese el değmiyor!

Gıda fiyatları yükseliyor, ithalat kapısı açılıyor. Türkiye 3 yılda 22. 4 milyar dolarlık gıda satın aldı. Pazarda sebze fiyatları tarihi rekora ulaştı. Domates pazarda 5-6 liraya, markette ise 8 liraya kadar çıktı

Türkiye, sahip olduğu toprak, su kaynakları ve iklim şartlarından dolayı tarım potansiyeli yüksek bir ülke olmasına rağmen vatandaş, sebzeyi yüksek fiyatla yemek zorunda kalıyor. Tarım ülkesi olma potansiye bulunan ülkemizde pek çok meyve, sebze ve hububat yurt dışından ithal ediliyor. Geçtiğimiz aylarda Avrupa ülkelerinden buğday ithalatına çıkan hükümet, şimdilerde kuru fasulyede ithalatı teşvik etmek için adımlar attı. Türkiye, Rusya’dan nar, Çin’den sarımsak, İran’dan kuru soğan ve karpuz, Şili’den elma, Kosta Rika’dan kavun, Sri Lanka’dan çay ithal ediyor. Türkiye, 2016 yılında 5,4 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ihracatı yaparken, 7 milyar dolarlık ithalat yaptı. Öte yandan 2014 ile 2016 yılları arasında tarımsal ithalat 22,4 milyar dolara dayandı.

TOHUMDA DIŞA BAĞIMLIYIZ

Bir zamanlar tahıl ambarı olan Türkiye, şimdilerde ise hububata muhtaç hale getirilerek, Avrupa menşeli hububatlara ve tahıllara bağımlı hale geliyor. Öte yandan enflasyonun yüksek olmasını gerekçe gösteren hükümet, kuru fasulye, mercimek, nohut ve hububat çeşitlerinde ithalat esnasında gümrüklerde alınan fiyatı kaldırmak için düğmeye bastı. Sebze tohumlarında dışa bağımlılık oranının yüzde seksenlerin üzerine çıktı. İç piyasada sebze meyve fiyatlarındaki dalgalanma tüketicileri endişelendirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda pek çok sebze ve meyve yaşanan fahiş fiyat artışları ile gündeme oturmuştu. Geçtiğimiz süreçte biber fahiş fiyatları nedeniyle gündeme otururken bugünlerde ise domates fiyatlarındaki ciddi yükseliş nedeniyle vatandaş domatese yaklaşamıyor. Domates fiyatlarındaki fahiş artışı pazarcı esnafına sorduk.

1 AYA FİYATLAR NORMALE DÖNER

Esnaf Bünyamin Kurucu, domates fiyatlarının bu yıl yüksek olmasının sebebinin ihracatın fazla olması ve üreticinin seradan tarlaya geçiş sürecinde olmasından kaynaklandığını söyledi. Tarlada üretimin daha başlamadığını, serada da ürünün azaldığını kaydeden Kurucu, domatesin fiyatının 3.5 TL ile 6 TL arasında değiştiğini aktardı. Kurucu, "3 TL olan domates elek altı domates. Salkım ve tarla domateslerinin fiyatı da 6-7 TL'ye kadar çıkıyor. Domates bu sene rekor seviyesinde. Bu durum tarlalardaki ürünün toplanmaya başlamasına kadar devam eder. Tarlaların da artık güneşi görmesiyle 3-4 haftaya kadar tarla domatesinin pazara gelmesini bekliyoruz" dedi. Fiyatların artmasında en önemli faktörün ihracatın yüksek olması olduğunu ifade eden esnaf Faruk Yıldırım ise, ihracatın bu sene geçtiğimiz yıllara oranla arttığını aktardı. Domatesin sofraların vazgeçilmezi olduğuna değinin Yıldırım, “Vatandaşlar fiyattan rahatsız fakat domates olmadan yemek yapmak bir hayli zor. Fiyat yüksek olmasa da satışlarda bir azalma söz konusu değil” diye konuştu.

ÜRETİCİYE ZARAR VERİYOR

Domatesin tüketiciye düşük fiyatlarla satılmasının üreticiye zarar verdiğini söyleyen Yıldırım, piyasada domatesin az olduğunu, üreticinin de para kazanmak için fiyatı arttığını dile getirdi. Domateste bu tür dalgalanmaların normal olduğunun belirten esnaf Veli Önal, domateste seradan tarlaya geçme sürecinin fiyatları etkilediğini söyledi. Ünal, “Üreticilerin bu iki dönem arası zamanı ayarlayamaması ve havaların normal seyrinde devam etmemesi hem tüketiciyi hem üreticiyi etkiledi. Fiyatların havaların düzelmesiyle tarla domatesinin toplanıp düzeleceğini aktardı.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.