Doğanhisar'ın şehitler diyarı Deşdiğin

Doğanhisar'ın şehitler diyarı Deşdiğin

Tarım ve hayvancılık olmadığı için nüfusunun büyük bölümü polis ve asker olan Deşdiğin, bölgede en fazla şehit veren belde olmanın da gururunu yaşıyor

Şehit Babası Belediye Başkanı
Tarım ve hayvancılığın her geçen gün azalması ile değişik mesleklere yönelen Deşdiğin Beldesi’nin erkekleri polislik ve askerlik mesleğini seçiyor. Deşdiğin Belde Belediye Başkanlık görevini yürüten Bayram Çarman’ın kendisi de emekli polis memur. Çarman’ın en büyük gururu ise oğlu Fatih Çarman’ın 2007 yılında Tunceli’de vatani görevi yaptığı sırada meydana gelen çatışmada şehit olması diğer oğlunun da halen Hakkâri’de Üsteğmen olarak görev yapması. Çarman, “Kasabamız halkının yüzde 95’i emekli. Fakat gençlerimiz kısa yoldan hayata atılmak için aktif olarak görev yapıyor. Şu an 650 tane subay, astsubay ve polisimiz var yurdun çeşitli yerlerinde görev yapmaktadırlar. Yani burada hemen her evde bir asker veya polis vardır. Son dönemde terör olaylarından dolayı 4 şehidimiz bir gazimiz var. Belediye meclisimizin katkılarıyla bu 4 şehidimizin adlarını yaşatmak için kasabamızın çeşitli yerlerinde park yeri projelerimizi tamamladık.
Her şehit haberinde diken üstünde oturuyoruz
Doğanhisar’ın diğer beldelerinin ve mahallerinin de çok sayıda şehit verdiğini ifade eden Çarman, “Deşdiğin 4 şehidi ile bölgede en fazla şehit veren birinci belde. Kasabada tarım arazilerinin kısıtlı olması nedeniyle gençlerimiz askere gitmeyi veya polis olmayı istiyor. Çok fazla şehit vermemizden kaynaklanan heyecan ile yurdun herhangi bir yerinde şehit haberi gelince kasabanın hepsi ayağa kalkıyor. Bir belediye başkanı olarak karakoldan acaba beni mi arayacaklar diye diken üzerinde duruyoruz. Kendi çocuğum için de olsa vatandaşım için de olsa sürekli tedirgin oluyorum. Şehitlik çok yüce bir mertebe sonuçta vatan görevi yapıyoruz, bu vatan uğruna ölmekte var. Dedelerimiz, ecdadımız daha kötü şartlarda bu vatanı bize hibe ettiler. Beldemizin tüm insanı devletine bağlı ve ülkesini seven bir kesim hiç birimiz kendimizi bu konuda sakınmayız” dedi.
Şehit oğlu Zümrüt sitesinde kurtarma timinin komutanı idi
Oğlunun Şehadet haberini de aynı şekilde aldığını ifade eden Çarman, “Oğlum Fatih Çarman Tunceli Ovacık’ta 2007 yılında vatani görevini yaparken bir mağaraya yapılan baskında Mehmetçikler teröristleri öldürüyor. Ancak Mehmetçiklerde yaralanıyor. Oğlum yaralanan iki asker arkadaşını sırtına alıp kurtarmak isterken içerde bulunan ve öldü zannedilen ağır yaralı bir teröristin açtığı ateş sonucu şehit oluyor. Oğlum şehit oldu vatana feda olsun. Bana nasip olmadı şehitlik ama oğluma nasip oldu. Oğlum iyi bir dalgıçtı, paraşütçü idi, dağcıydı. Kurtarma operasyonlarının hepsinde bulunan birisi idi. Oğlumu Konya,  çöken Zümrüt Sitesi’nden de iyi tanıyor. Oğlum Zümrüt Sitesi’nin enkazından kurtarma çalışmalarına katılan kurtarma timinin komutanı idi. Şimdi bir oğlumda Hakkâri’de Üsteğmen. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.