Demiri dövmek sanattır

Demiri dövmek sanattır

Büyük emek ve uğraş isteyen sıcak demircilik mesleği, Konyanın eski yerleşim yerlerinden olan Eski Buğday Pazarı civarında ustaları tarafından hala ayakta tutulmaya çalışılıyor

Geçim kaynağının örs ve çekiç olduğunu söyleyen sıcak demir ustası İsmail Kayrıgan, “İnsanların teknolojiyi tam kullanmadan önceki en büyük geçim kaynağı tarımdı. Tarım aletlerini de biz demirciler yapardı. Bu işleri yaparken de demiri kızdırırız, demiri birbirlerine ekleriz ve son olarak da kömürle yanan ateşimizde demiri çekiçle döverek biçimlendiririz. Bu dövme işlemi öyle televizyonda herkesin izlediği gibi kolay bir iş değil, çekiç rast gele sallanmaz öyle. Onu vururken, gücü dengeleyeceksin belli bir ahenk içerisinde demire çekici vuracaksın. Değilse demirin tavını tutturamazsın” dedi. Bu işi herkesin yapamayacağını da dile getiren Kayrıgan, “Demir dövücüleri çekici günde binlerce kez kaldırıp, indirerek demire vurdukları için bunu yaparken, belli bir güç harcamak zorunda kalırlar. Bu yüzden herkes yapamaz. Önce kişinin kendine güvenmesi, sıcağı sevmesi lazım. Bedeninin de güçlü kuvvetli olması gerekir. Bizim burada yanan kömürün derecesini tam olarak bilmiyoruz ama demir öyle kolay kolay tava gelen bir cisim değil, bunun için kömürün çokça yanması gerekiyor.
Buda doğal olarak sıcak bir ortam oluşmasını beraberinde getiriyor. Buna da alışması gerekir çalışan kişilerin” diye konuştu. İşlerin yoğun olduğunda en çok yapılan ürünleri de sıralayan Kayrıgan, “Tarımda makineler gelişmediği zamanlarda bizler hayvanların arkasına takılan, sabanları yapardık. Bunun yanında köylerde çoban köpekleri birbirleri ile kavga etmesinler veya kavga ettiklerinde birbirinin boğazından ısırmasın diye boğazına takılan, dışarıya doğru çıkıntılı sivri demirleri olan tasmalar yapardık. Şimdilerde ise kırsal kesimlerde hala kullanılan çapa, kazma, bel, keser, çekiç, balta, tahra, demir sac, balyoz, at arabası tekerleği, pulluk, tırpan ve orak en çok yapıp sattığımız ürünler arasında yer alıyor. Bunların yanında bu yaptığımız ürünlerden daha önce yaptırmış olup da bir yeri kırılmış olanları da tamir ediyoruz. Bu dükkân böyle eşyaların yapımı ve tamiri ile ayakta duruyor işte. Son gelişen teknolojiyle bu şekilde ayakta durmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.