Çiftçilerin emekleri heba oldu

Çiftçilerin emekleri heba oldu

Konya'da önceki gün saat 19.00 sularında şiddetli fırtına ile birlikte etkili olan ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı, vatandaşı korkuttu. Doludan tarım alanları ve araçlar da ciddi zarar gördü

Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da yağışlı havanın etkisine girdi. Ramazan Bayramının hemen ardından başlayan yağış, ara ara bölgesel olarak kuvvetli bir şekilde kendisini gösteriyor. Önceki akşam kuvvetli fırtına ile birlikte etkili olan ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı, vatandaşları korkuttu. Çoğu noktası siyah bulutlarla kaplı olan Konya'da önce kuvvetli bir fırtına çıktı. Ardından şiddetli gök gürültüsü hakim oldu. Daha sonra da yaklaşık 3 buçuk 4 dakika aralıksız dolu yağdı. Yine kısa sürede dolu yağışının etkisiyle beraber çoğu alan beyaza büründü. Dolu yağışı, yerini yağmura bırakırken, neredeyse gece boyu Konya'ya gök gürültüsü ile birlikte yağış düştü. Kısa süreli dolunun zararı ise fazla oldu. Özellikle Meram, Seydişehir, Ahırlı ve Cihanbeyli'de dolu yağışının verdiği hasar diğer ilçelere göre daha fazla oldu.

TRAFİK DURMA

NOKTASINA GELDİ!

Şiddetli dolu yağışı, trafiğin akışını durma noktasına getirdi. Çoğu sürücü dolunun yağdığı anlarda aracını yol kenarına çekerek, dolunun araçlarına vereceği zararı en az seviyeye indirmeye çalıştı. Çoğu araç sahibi de dolu yağışı ile birlikte araçta hasar oluşmaması adına aracının üzerini battaniyelerle, halılarla örttü. Yine dolunun etkili olduğu dakikalarda tramvay seferleri de durdu. Hava Lojmanları kavşağından Beşyol istikametine devam eden bir aracın üzerine ise kuvvetli fırtınanın etkisi ile ağaç düştü. Şiddetli fırtına, bir ağacı kökünden kopardı. Dolunun ardından etkisini gösteren yağmur, bazı yerlerde sele dönüştü. Sille Yolu Alt Geçidi yine su yığınına dönüşerek, trafiğin aksamasına sebebiyet verdi. Şehir merkezinin ve merkez ilçelerin yanı sıra geriye kalan çoğu ilçede de yağış hayatı durma noktasına getirdi.

KULU'DAKİ DOLU YAĞIŞI EKİLİ

ALANLARA ZARAR VERDİ

Kulu'da ilçe merkezinin kuzeyinde etkili olan dolu, ekili alanlarda zarara neden oldu. Karacadağ çevresinde bulunan Yaraşlı, Seyitahmetli, Karacadere, Dipdede, Soğukkuyu mahallelerinde sağanak yağışın ardından etkili olan yoğun dolu yağışı sonrası ekili alanlar zarar gördü. Öte yandan, belediyeden yapılan duyuruda, vatandaşların, sağanak nedeniyle meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar ve dolu gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi. İlçe genelinde yağmur aralıklarla devam ederken, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri dolu vuran ekili alanların tespiti için çalışma başlattı. 

ÇİFTÇİNİN BELİNİ

DOĞRULTMASI ÇOK ZOR!

Ekiplerinin sahada olduğunu ve maddi hasar tespitlerinin yapıldığını söyleyen Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağış, dolu yağışı ile birlikte tarım alanlarındaki zararın çok ileri boyutlarda olduğunu dile getirdi. Sebze üretim merkezi Alakova'da tüm tarım alanlarının zarara uğradığını ifade eden Yağız, yine Meram'ın birçok noktasında ciddi maddi kayıpların olduğunu da söyledi. Çiftçilerden kötü ve üzücü bilgiler geliyor” diyen Yağız, şunları kaydetti: “ Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri de çalışmasını yapıyor. Ekili sebze alanları ve arpalar çok zarar gördü. Arpanın hasat dönemine 3-4 gün kalmıştı. Bu çiftçinin zararını artıran en büyük sebep oldu. Salatalıklar toplanmaya başlamıştı. Milyarlarca lira kayıp var. Çiftçinin belini doğrultması bu şartlarda çok zor.

Devletimizin üreticiye sahip ve destek çıkması gerekir.”

YAĞIŞLAR ARA ARA

ETKİSİNİ SÜRDÜRECEK

Yetkililer, meteorolojik verilere göre, önümüzdeki bir kaç gün daha Konya bölgesinde yağışların etkili olacağını, bununla beraber dolunun da etkili olabileceğini belirterek, çiftçileri uyardı. Öte yandan, Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi'nden yapılan duyuruda, yetkililerin ve vatandaşların, sağanak nedeniyle meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar, yerel dolu ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

EMRE ÖZGÜL

 

Foto altı:

Murat Yağız

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.