Çevre dostu buluş

Çevre dostu buluş

Konyalı Melikşah Makine Şirketi, mobil kablo kırma ve ayrıştırma sistemini hayata geçirerek, hurda bakır kabloları yakmak yerine tamamen modern bir şekilde ayırım yapılmasını sağlıyor

Konyalı Melikşah Makine Şirketi yeni ürettiği makine ile sadece Konya ve Türkiye'de değil bir çok ülkede adından başarı ile söz ettirdi. Melikşah Makine Şirketi sahibi Enver Şinik, "Firmamız 2005 yılından bu yana Konya’da kablo kırma, elektronik atık kırma, plastik kırma ve lastik geri dönüşümü makineleri imalatı yapmaktadır. 64 ülkeye yaptığımız ihracat ve yurt içinde 360’dan fazla noktaya hizmet vererek bu alanda önemli bir yer edindik. İmalatını yaptığımız makinalarının tamamının tasarım ve dizaynları firmamıza ait olup tamamı tescilli ve  patentlidir" dedi. Firma olarak son ürettikleri makine hakkında da bilgi veren Şinik, "Özellikle hurdacılar topladıkları tonlarca hurda bakır kabloları tamamen ilkel bir şekilde yakarak plastik ile bakırı bir birinden ayırıyordu. Bu uygulama doğaya ve havamıza da aşırı derecede zarar veriyordu. Bu olumsuzlukları göz önüne alarak ekip arkadaşlarımız ile aylar süren çalışmanın sonunda Mobil Kablo Kırma ve Ayrıştırma sistemini hayata geçirdik.  Bu makine ile tonlarca hurda bakır kablo makineye veriliyor ve belirli bir aşamadan sonra plastiği ayrı bölmeden, bakırı ise iki ayrı ölçü de ayrı bölgede depoluyor. Böylelikle hem kablolar yakılarak hava ve doğa kirliliği oluşturmuyor hem bakır madeninin yakılmadan dolayı gördüğü zarar ortadan kalkıyor hem yakılarak yok edilen plastik atık yeniden öğütülerek geri dönüşüme kazandırılıyor" diye konuştu.

KABLO KIRMA VE ELEME YAPILIYOR

Makinenin çalışması hakkında da açılışa katılan davetlileri bilgilendiren Şinik, "Projemizde son model bir TIR kamyon dorsesi ile birlikte platform haline getirilmiş kablo kesme, ön kırma, kırma ve eleme makineleri bu dorseye monte edilmiştir. Bu sistem ile saatte 3-5 ton arası kablo kırma ve eleme yapılabilme imkanı sağlanmıştır. Hurda kablo toplama ve ayırma işi yapan firmalar bir araya gelerek makinemizi bulundukları yere çağırıyor ve topladıkları kabloları bulunduğu yerde ayırımını yaparak teslim ediyor.  Sistemin en önemli avantajı dışarıya yaptırılan kırma işlemlerinde ortaya çıkan kırılan bakırdaki kayıp, kaçak ve plastiğin içinde kaybolan bakır gibi durumların oluşmamasıdırKablolar müşterinin nezaretinde kırılacağı için müşterimiz kırma şeklini, hangi kablodan ne kadar bakır çıktığını, çıkan bakır ve plastiğin oranını istediği şekilde gözlemleyebilecek ve kırma işlemi bittikten sonra da makine içinde kalan bakırın tamamı ve müşteriye teslim edilecektir.   Böylece firmaya herhangi bir ekstra yük, maliyet, işçi gerektirmeden stoğunda bulunan kabloları geri dönüştürme imkanı sunulacaktır ve hurda olarak bekleyen kargolar bakır ve plastik olarak yeniden üretime kazandırılabilecek" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.