Bu yorgunluk psikolojik

Bu yorgunluk psikolojik

Uzmanlara göre her yorgunluk yorulmaktan olmuyor. Uzmanlar tarafından açıklanan bilgilere göre her yorgunluğun yorgunluktan olmadığı, stres gibi sorunlardan dolayı psikolojik olabileceği açıklandı.

Uzmanlara göre her yorgunluk yorulmaktan olmuyor. Uzmanlar tarafından açıklanan bilgilere göre her yorgunluğun yorgunluktan olmadığı, stres gibi sorunlardan dolayı psikolojik olabileceği açıklandı.
 

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, 'çağdaş adamın hastalığı' olarak nitelendirdiği psikolojik yorgunluğun, tüm hafta yorgun olan, hafta sonunu yatarak geçirdiği halde dinlenmiş hissetmeyen insanların psikolojik yorgunluk yaşadığını söyledi. 


Bu durumu, 'çağdaş adamın hastalığı' olarak nitelendiren Yurdakul, adamın sadece fiziksel aktivite ile yorulmadığını, günlük yaşamın stresinin, üzüntünün, kendisine vakit ayırmadan daimi bir şeylerle uğraşmasının sonucunda zihinsel yorgunluğun oluştuğunu belirtti. Dr. Yurdakul; “Kişinin bir düze çalışması, kendisine ait hobilerinin ve uğraşlarının olmaması sonucunda zihinsel yorgunluk da eklenir. Zihinsel yorgunluk bir süre sonra isteksizliğe, halsizliğe, kafa ağrılarına, gövde ağrılarına, hazımsızlığa, uyku sorunlarına yol açar ve psikolojik sıkıntıların üzerine bir de endişeler eklenir. Kişi sabahları yataktan güç kalkar, güne yorgun başlar, akşamları yorgunluğu artmakta ve dinlenmeye çalışıp dinlenememektedir. Yorgunluk nedeniyle, kendisini fiziksel aktivitelerden geri çeker, arkadaşlarının gittikleri yerlere gitmez, en küçük fiziksel aktivite göstereceği durumlardan kaçınıp kendisini dinlenmeye çeker ve bu vaziyet kendisini daha da yorgun hale getirir” dedi.


“YORGUNLUĞUN ÜSTÜNE GİDİN VE HAREKETE YÖNELİN” 
Yurdakul, dinlenmekle geçmeyen zihinsel yorgunlukların, aynı zamanda depresyon ve endişe bozukluklarıyla bir arada olduğunu, kişinin kendi içine daha çok kapanmasının, aktivitelerden ve insanlardan uzaklaşmasının onun sıkıntısını daha çok arttırdığını söyledi. Sıkıntıları arttıkça yorgunluğu, yorgunluğu arttıkça sıkıntılarının çoğalarak kısır bir döngü içine girdiğine dikkat çekti. Bu nedenle psikolojik yorgunluğu atmak için yapılması gereken en iyi şeyin, başlangıçta güç bile olsa bu yorgunluğun üstüne gitmek ve harekete yönelmek olduğunu söyledi. 


Dr. Yurdakul; “Fransızların bir sözü mevcut 'Yaşam bisiklet sürmeye benzer, pedal çevirmeyi bırakırsanız düşersiniz', o yüzden adam da yaşamda mücadeleyi, hareket etmeyi bıraktığında düşmeye başlar ve bunu düzeltmenin en iyi yolu onun üstüne gitmesidir. Hepimiz yaşamışızdır. Kendimizi çok yorgun ve isteksiz hissettiğimizde, arkadaşlarımızın ısrarı ile dışarı çıkarız ve sonra kendimizi iyi hissederiz ve 'İyi ki gelmişim' söyleriz. Ama gitmemek için de bir sürü bahane öne sürmüşüzdür” diye konuştu. 


Psikolojik yorgunluğa karşı bazı tavsiyelerde bulunan Dr. Yurdakul, her gün düzenli olarak spor yapmanın, bir saat yürümenin, evden dışarı çıkmanın, hafta sonları yatıp kendinizi dinlemek yerine arkadaşlarınızla buluşmanın, ailenizle beraber olmanın, bir sinemaya gitmenin, haftaya daha iyi başlamak için fırsat yaratacağına ve enerjinizi arttıracağına değindi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.