Bir tutkudur Vosvos

Bir tutkudur Vosvos

Ülkemizde bilinen adları tosbağa, vosvos, kaplumbağa olan Volkswagen'in betle modeli son yıllarda antika otomobil sevenlerin gözdesi oldu. Vosvos sahipleri bir kulüp çatısı altında bir araya gelerek sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor

Volkswagen'in 1938 yılında başlayıp 2003'e kadar ürettiği ekonomik otomobil modeli olan ‘Beetle’, Türkiye'de halk ağzıyla "vosvos, tosbağa veya kaplumbağa” olarak da tanınıyor. Adolf Hitler'in isteği üzerine yapılan aracın detaylarını yine Hitler tasarlamıştır. 1974 yılına kadar Almanya'da üretilmiş daha sonra üretim Meksika ve Brezilyada 2003 yılının sonuna kadar devam etmiş olup Vosvosların direksiyonun ortasındaki resimde su kenarında bir kale ve köpek figürleri yer alır. Bu resimdeki su, arabanın su gibi aktığını, kale, arabanın sağlamlığını, köpek ise aracın sahibine bir köpek kadar sadık olduğunu temsil eder. 

yeni-vosvos-(4).jpg

Kullananlar için Vosvos koltuğunda oturmak bile büyük tutku. Vosvosu olan bırakamıyor. Vosvos’tan başka arabaya binmeyenler bile var. Konya’da bulunan en eski model Vosvos ise 1963 model. Konya’da bulunan vosvos sahipleri çeşitli zamanlarda buluşarak vosvos kardeşliği yapıyorlar. Konya VW Kaplumbağa Fan Kulüp (KKFK) adı altında bir araya gelen araç sahipleri özellikle 29 Ekim, 19 Mayıs gibi Milli günlerde bir araya gelerek konvoy oluşturuyor. Kulüp Başkanı Fatih Kurşunmaden Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi olarak çalışıyor. Biri T2 minibüs olmak üzere iki Vosvos’a sahip olan Kurşunmaden araçlarına ‘Sylvester’ ve ‘Tweety’ adını vermiş.

img_7973.20160126101351.jpg

 

‘YOLDA BIRAKMA’ DİYORUM DİNLİYOR

Vosvos merakının 2010 yılında başladığını ifade eden Kurşunmaden, “Araba bakıyordum. Bendi bir antika otomobil hevesi var. Bir vosvos denk geldi. Göze çarpan yeşil rengi beni çok etkiledi. Tesadüfen araç bir tanıdığımın çıktı. Vosvoslarla ilgili en ufak bilgim olmamasına rağmen bu vosvosu satılık olduğunu öğrenince hemen aldım. İsmini fıstık koydum. O zamanlar konyada vosvos sayısı çok da fazla değildi. Yolda kala kala ve sabırla bu aracımın huyunu öğrendim. Karşıma vosvos çıkmasaydı başka bir antika otomobil alabilirdim. Aracımla müthiş bir duygusal bağ oluştuğuna inanıyorum. Mesela bazen tekleyecek gibi olunca ‘Yapma oğlum, burada kalınmaz şimdi, hadi canım’ deyince dinler beni. Sağolsun şimdiye kadar hiç yolda bırakmadı.” diyor.

yeni-res-(2).jpg

Vosvos sahiplerinin birbirleriyle kardeşçe tutkunluğunun bulunduğunu ifade eden Kurşunmaden, şöyle konuştu: “Vosvos sahipleri dünyanın neresinde olursa olsun birbirleriyle yardımlaşır, sahiplenirler. Hiçbir marka arcın sahipleri birbirleriyle selamlaşmazken vosvosçular mutlaka birbirleriyle selamlaşırlar.  Biz Fan Klüp olarak faaliyet gösteriyoruz. 1990’lı yıllarda bir grup kurulmaya çalışılmış. 2003 yılında hareketlenen grup bir dönem duraksamaya girmiş. Daha sonra 2011’de iki arkadaşımız bu işle uğraşmış. Konya’daki Vosvosların camlarına not bırakarak grubu canlandırmaya çalışmışlar. 29 Ekim etkinliği düzenlemişler 4 kişi katılmış. 2011 Mayıs ayında ben gruba katıldım. Bayrak, logo, sticker yaptırdık. Son yaptığımız 29 Ekim etkinliğinde 30’dan fazla araç vardı. Şu an Konya’da yaklaşık 70 Vosvos var. 5-6 tanesi hariç hepsi etkinliğimize katılır. Hemen hemen hepsi de birbirini tanır. Sosyal sorumluluk yanımız çok ağır basıyor. Kimsesiz çocukların sünnet düğünlerine katılıyoruz. Düğünlerde talep edenler oluyor. Bu araçlarla çok düğün teklifi yapıldı. Kulübe katılmak için bir Vosvos sahibi olmanız gerekmiyor ama Vosvosların arkasından takip etmeniz gerekecek.”

3.20160126094648.jpg

FİYATI İKİ KATA YAKIN ARTTI

Vosvosların bakım maliyetlerinden bahseden Kurşunmaden, “Diğer antika otomobillerle kıyaslandığı zaman Amerikan otomobillere göre masraflı değil fakat bir Tofaş gurubu kadar da ucuz değil. Şöyle bir kanı var; ‘Vosvos ucuz arabadır. Halk arabasıdır.’ diye fakat eskisi kadar ucuz değil. Son yıllarda fiyatları ciddi oranda arttı. İki katına çıktı diyebiliriz. Şimdi piyasası 10-15 bin TL civarında. Metal yorgunu bir araba maliyeti olabiliyor ama normal bir arabanın bakım maliyetini geçebileceğini sanmıyorum. Yağını koyarsınız, hava soğutmalı olduğu için suyu yok zaten. Kışın antifriz derdi de yok. Sezonluk motor bakımını da yaptırdığınız zaman yeterli geliyor. Şimdi herkeste bir vosvos merakı başladı. İlgi arttı. Kırık dökük de olsa toplayalım deniliyor artık. Baktığımız zaman Konya’da 20 tane vosvos varken şimdi 70 Vosvos var. Dışarıdan bakıldığı zaman vosvosların bir 1967’ye kadar olan kısmı var, 67’den sonra üretilen bir kısmı var. Çamurluk, tampon, ön camı, silindir hacmi farklı modelleri var. Orjinalinden lüks olarak tasarlanan bir modelde mesela sunroof var. Vosvos minibüsler de T1, T2, T3 diye modellere ayrılıyor” şeklinde konuştu.

1938-little-big-bug.jpg

SAVAŞ OTOMOBİLİ-BARIŞ ÇİÇEĞİ

Fatih Kurşunmaden, şunları kaydetti: “1938’de ilk üretim yapılmış. Vosvoslar aslında bir savaş arabası. Almanya’nın Rusya’ya karşı savaşı kaybetmesinden sonra bir araba düşüncesi çıkmış. Vosvosun yuvarlak hatlı olmasının nedeni de şu; vosvosa karşıdan bir kurşun geldiği zaman seker. 1938 model olanlar bakıldığı zaman daha farklı. Arka tarafında cam yok mesela. Motorun arka tarafta olması da savaş koşullarına dayanıklılık içindir. Önden gelen bir şeyden etkilenmemesi için. Tekerlerini sökerseniz kampanaları ile tren raylarının üzerinde gidebilir. Kışın hava soğutmalı olduğu için donma derdi yok. Kışın çok rahat çalışır. Eskinin savaş otomobili fakat şu an barış çiçeği olarak anılır. Bu şeklinin sevimliliğinden kaynaklanıyor sanırım.”

HALİD ŞEN merhabahaber.com

yeni-res-(1).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.