Bir ilki başardılar

Bir ilki başardılar

NEÜ Meram Tıp Fakültesi’nde Karaciğer safrasında 2,5 santimetre büyüklüğünde taş tespit edilen ve ‘ameliyat olmaz’ denilen hastaya, dünyada ilk olarak uygulanan bir yöntemle tedavi uygulanarak, karaciğerindeki taşlar temizlendi

Konya’da vücut kırgınlığı, ateş ve yüksek ağrı şikayetleri ile Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi’ne başvuran 24 yaşındaki Ünzile Adıgüzel Çetin isimli bir hastanın yapılan tetkiklerinde karaciğer safrasında 2,5 santimetre büyüklüğünde taş tespit edildi. Normal şartlarda çok büyük bir taş olduğu için müdahale yapılamayan taşlara dünyada ilk olan bir yöntemle müdahale yapılarak vücuttan çıkarıldı. Operasyonu yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Taş Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Öztürk, “2,7 milimlik bir endoskopik aletle karaciğere girerek 2,5 santimden büyük taşların tamamını kırdık ve dışarı alarak karaciğeri taşsız hale getirdik. Bu dünyada bir ilk ve bir gurur sebebidir” dedi.

SİROZA KADAR İLERLEYEBİLİRDİ

Prof. Dr. Ahmet Öztürk, operasyon sürecini ise şu şekilde anlattı: “Ünzile Adıgüzel Çetin isimli hasta bize geldi. Bu hastamızın karaciğer içerindeki safra kanallarında, 2,5 santimetreden büyük ve çok sayıda taşları vardı. Bu hastanın açık ameliyatının neredeyse imkansız olduğu, bu yüzden açık ameliyat yapılamayacağı ve çözüm yolları ile ilgili Prof. Dr. Metin Belviranlı hocamız ile bir görüşmemiz oldu. Bunu tıpkı böbrekteki taşları temizlerken girdiğimiz gibi safra kanallarına girerek bu taşları temizleyebileceğimizi söyledim. Yapılan konsey sonucunda da bu hastamızda bu yöntemin uygulanması kararını aldık. hastayı üroloji kliniğimize yatırdık önce sol tarafındaki taşları  ‘Perkütan Endoskopik Hepato Litotomi’ olarak isimlendirebileceğimiz bir yöntemle kanal içerisine girerek, taşları görerek, taş kırıcı cihazımızla parçaladık. Sonra bir forseps yardımıyla da parçalanan taşları dışarı aldık. Sol lobun taşlarını temizledik, bir hafta sonra da sağ lobun taşlarını başarılı bir şekilde temizledik. Hastamız safra yollarındaki, karaciğer içi taşlarından tamamen kurtuldu. Bu yöntem olmasa bu kadar büyük taşlar çıkarılamıyor ve hasta ‘siroz’a kadar ilerleyen bir süreç yaşayabiliyor.”

img_9532.jpg

PEK ÇOK KİŞİYE UMUT OLACAK

Yaptıkları operasyonun “Endoskopik bir karaciğer taşı tedavi yöntemi” olduğunu ve dünyada bu şekilde uygulanmış bir örneğinin olmadığını söyleyen Prof. Belviranlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Şunu da bilmek lazım. Bizim karaciğer safra kanallarına giriş yöntemlerimize girilerek küçük olan taşlar, bağırsağa itilerek yapılıyordu. Literatür taraması yaptık. Bu kadar büyük taşların itilmesi mümkün olmadığı için taş kırma yöntemini uyguladık bu ilk oldu. 2,7 milimlik bir endoskopik aletle girerek taşların tamamını kırdık ve dışarı alarak karaciğeri taşsız hale getirdik. Bu yöntem bir santimden büyük taşlar için ideal bir yöntem haline geleceğini umuyoruz.  Bu hastanemiz, kliniğimiz, Taş Hastalıkları Merkezi’miz ve üniversitemiz için de bir gurur vesilesidir. İnşallah bu tedavi pek çok yerde, bu tür hastaları tedavi etmek için kullanılır. Bunun öncüsü olduğumuz için de gurur duyuyoruz. Bu sadece bir kliniğin başarısı değil, katkısı olan bir ekip söz konusu, ciltten safra kanalına ulaşmamıza kadar pek çok emeği var. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Bakdık Bey’e, Prof. Dr. Metin Belviranlı Hocamız’a, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Giray Sönmez’e teşekkür ediyorum.”

12-001.jpg

ARTIK YÜZLERİ GÜLÜYOR

Karaciğer safrasındaki taşları dünyada ilk olan başarılı bir operasyonla temizlenen Ünzile Adıgüzel Çetin isimli hasta ise zaman zaman vücut kırgınlığı, yüksek ateş ve karnından sırtına vuran bir ağrı şikayeti ile acil servise başvurduklarını ifade ederek, “Daha önce birçok operasyon geçirdim. Çektirdiğimiz MR sonucu karaciğerimde bir taş olduğu tespit edildi. Sonrasında genel cerrahi servisine gittim. Uzun araştırmalar ve toplantılar sonucu cerrahi müdahale yapılamayacağını söylediler. Sonra Ahmet Bey ile tanıştık. Taş kırma yöntemini uygulayacaklarını söylediler. Dünyada ilk bir operasyon olacağını söylediler başta endişe ettim ama bize güven verdiler, tereddütsüz bir şekilde ameliyata girdim. Rabbim yardım etti. Başarılı bir operasyon oldu. Hastane yönetimine ve doktorlarımıza teşekkür ediyorum. Bu operasyon umarım diğer hastalara da umut olur” dedi. Hastanın annesi Şengül Adıgüzel de operasyona girmeden önce endişe yaşadıklarını ve sıkıntılı olduklarını belirterek, “Fakat doktorlarımız bizleri çok aydınlattı. Şükür şimdi yüzümüz gülüyor, kızımız iyi” şeklinde konuştu. 

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum