Batağlığa düşmeyin!

Batağlığa düşmeyin!

Uyuşturucu bağımlılarının sayısı hızla artıyor. Binlerce hasta tedavi olmak için AMATEM'e başvurdu. Doç. Dr. İbrahim Eren, "Artış bizi endişelendiriyor" dedi. Öte yandan bonzai kullanımı düşerken eroin kullanımı da arttı. Bağımlıların yüzde 90'ı ise erke

Uyuşturucu bağımlılarının sayısı her geçen gün artıyor. Uyuşturucuya başlama yaşı da hızla düşüyor. Madde bağımlılığı konusu büyük bir toplumsal sorun haline geldi. Özellikle gençler arasındaki uyuşturucu kullanımı aileleri ve doktorları endişelendiriyor. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyhekim Psikiyatri Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr.  İbrahim Eren, madde bağımlılığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Uyuşturucu bağımlılığının Konya ve Türkiye için büyük bir sorun olduğunu belirten Eren, uyuşturucudaki artışın kendisini endişelendirdiğini söyledi. Eren, "Sahipsiz kalmış çocuklarda ve gençlerde bağımlılık oranı yüksek. Babası vefat etmiş ya da anne ve babası ayrılmış bireylerde madde kullanma fazla. Göçün olduğu noktalarda da uyuşturucu kullanımı yüksek. Eğitim seviyesi düşük olanlar da bağımlılık tuzağına kolay düşüyor. Herkes uyanık olmalı. Aileler çocuğuna sahip çıkmalı. Bireyler bazen arkadaşları bazen de tanıdıkları yüzünden tuzağa düşürülüyor. Sigara kullanmayan bir eroin bağımlısı yok. Uyuşturucu kullananların hemen hemen tamamı sigara da içiyor. Sigaradan eroine geçiyorlar. Bu nedenle sigara ile mücadele de önemli. Madde bağımlılığı noktasında eğitimler yetersiz. Bize gelen hastalar 'bu işin böyle sonuçları olduğunu bilseydim başlamazdım' diyor. Bir arkadaşın önerisiyle başlayanlar çok fazla" şeklinde konuştu. 

BAĞIMLILARIN YÜZDE 90'I ERKEK

Uyuşturucu kullanım yaşının ortalama 20-21 olduğunu belirten Eren, uyuşturucu kullanım yaşının sürekli düştüğünü belirtti. Eren, "10 yaşında bağımlı olan da var. Madde kullananların yüzde 90'ı erkek, yüzde 10'u kadın. Ancak kadınlar arasında da bağımlılık ciddi sorun olmaya başladı. Bizim asistanlık yaptığımız yıllarda, yani 15-20 yıl önce madde bağımlısı görmezdik. Avrupa'dan Türkiye'ye gelip burada madde bulamayanlar krize girdiğinde tedavi için bize gelirdi. Sadece bu hastalar vardı.  Ancak şu an durum bizi kaygılandırıyor. Son 10 yılda madde bağımlısı sayısı çok arttı" diye konuştu. Konya'da ve Türkiye'de uyuşturucuya ulaşmanın çok kolaylaştığını belirten Eren, "Türkiye'de terör var. Terör olduğu için uyuşturucu trafiği engellenemiyor. Madde ticareti teröre destek veriyor. Afganistan ve İran gibi ülkelerden Türkiye'ye giriyor. Buradan da Avrupa'ya gönderiliyor. Konya'dan da uyuşuturucu geçişi oluyor. Bir kısmı da Türkiye'de kalıyor. İnsanlar uyuşturucu üzerinden para kazanıyor. Bu hiç hoş değil. Bağımlılar uyuşturucu alabilmek için paraya ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle kullanıcılar zamanla torbacı oluyor, yani uyuşturucu satıyor" sözlerini kullandı.

BONZAİ DÜŞTÜ EROİN ARTTI

Bonzainin kullanımının düştüğünü de belirten Eren, medyada "Bonzai öldürüyor" başlıklı haberlerin etkili olduğunu belirterek, "Bağımlılar bonzaiden uzaklaştı. Bu iyi bir gelişme. Bonzai kullanımı düşerken eroin kullanımı ise arttı. En çok eroin kullanılıyor. Bir de eroin çok hızlı bağımlılık oluşturuyor. Eroini esrar takip ediyor. Alkol kullanımında ise değişiklik yok. 10 yıl önce ben ayda 1-2 hasta görürdüm. Ama 2013 yılında AMATEM'i açtık. Keşke böyle bir hasta grubu oluşmasaydı da biz de AMATEM'i açmasaydık" açıklamasında bulundu.

BİNLERCE KİŞİ AMATEM'E BAŞVURDU

AMATEM'e yapılan başvuruların arttığına dikkat çeken Eren, şunları söyledi: "Bağımlı sayısına bağlı olarak hasta sayımız da artıyor. 25 yatak kapasiteli Konya AMATEM'de yılbaşından bu yana 426 hasta yatarak tedavi gördü. 9 binden fazla hasta da ayaktan tedavi oldu. Bazı hastalar birkaç kez geliyor, bazı bağımlılar da hiç hastaneye gelmiyor. AMATEM'de ayda ayakta yaklaşık 800 hastaya bakıyoruz. AMATEM sadece Konya'ya hizmet vermiyor. Komşu illerden de hasta geliyor. Isparta, Aksaray, Ankara Antalya ve İzmir'den yatarak tedavi olmak için gelen var. Ayaktan tedavi için Adana, Afyon, Aksaray, Çorum, Düzce, Karaman, Kocaeli, Şırnak, Ağrı, Antalya, Eskişehir, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'dan hasta geliyor. Bu hastalığın tedavisi zor olduğu için insanlar değişik yerlerden çare arıyor. Bu nedenle farklı illerden bize başvuru geliyor. Hastalara bir dizi eğitim de veriyoruz. Selçuklu Belediyesi'nin desteğiyle hastalar yüzme ve spor gibi faaliyetlerde bulunuyor. KOMEK aracılığıyla meslek öğrenenler var."

YENİ MAHALLE'DE SATIŞ ÇOK

Konya'nın madde bağımlılığının yüksek olduğu iller arasında olduğunu vurgulayan Eren, "Bazı iller birbirine benzer. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya ve Bursa birbirine benziyor. Bu illerde benzer trendler var. Mesela bazı iller kendisini koruyor. Karadeniz'in bazı illeri, Sivas gibi iller maddeye kendisini kapatmış. Madde bağımlılığında bizden çok iyi olan iller var. Uyuşturucuya ulaşma zorlaştırılmalı. Hastalardan çok şey öğreniyoruz. İnsanlar bir telefonla uyuşturucuya ulaşıyor. Yeni Mahalle'de uyuşturucu satışı yaygın. İnsanlar belli yerlere gidip uyuşturucu alıyorlar. Uyuşturucu satıcılarına verilen cezalar ağırlaştırılmalı. 'Tedavi olmak istiyorum' diyen kullanıcılar ceza almıyor. Tedaviyi kabul etmezlerse ceza alıyorlar. Madde bağımlılığı noktasında bütün kurumlar ciddi bir irade göstermeli. Kamu spotları yayınlanmalı, afişler hazırlanmalı, sosyal aktiviteler düzenlenmeli" dedi.

ÇİPLİ TEDAVİ BAŞLADI

Cipli tedavinin hastalar için umut olduğunu da belirten Eren, "Artık çipli tedavi uyguluyoruz. Halk arasında çipli tedavi diye biliniyor. Biz implant diyoruz. İmplant, uyuşturucu bağımlılığının tedavisinde umut ışığı oldu. Deri altına yerleştirilen çip sayesinde düzenli ilaç kullanımı sağlanıyor. Bağımlıların deri altlarına yerleştirdiğimiz implantlarla eroin alma isteklerini azaltıyoruz, düzenli ilaç kullanmalarını sağlıyoruz. Böylece tedavide başarı oranın yükseltiyoruz. Daha önce özel hastanelerde bu tedavi yöntemi uygulanıyordu. Şimdi biz de bu yöntemden faydalanıyoruz" sözlerini kullandı. 

YANGIN HIZLA BÜYÜYOR

Bağımlı sayısındaki artış bizi endişelendiriyor. Uyuşturucu satıcılarının, küçük esnafların da çocukları tedavi için bize başvuruyor. Onlar bile bağımlı olabiliyor. Bu yangını söndürmeliyiz. Yangın büyüyor. Dolayısıyla bu ateş her an bizi de yakabilir. Madde kullananlar suça da çok kolay bulaşıyor. İnsanlar madde satın almak için hırsızlık yapıyor. Aile içinde hırsızlık da çok. Toplumun huzuru ve sağlığı için madde bağımlılığına karşı topyekün mücadele etmeliyiz. Madde bağımlılığının önlenmesi için hükümet nezdinde ciddi bir iradeye gerek var. Bakanlıklar ortak hareket etmeli" önerisinde bulundu.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.