Baklavaya yine zam geldi! Konyalılar eskisi kadar yiyemiyor

Baklavaya yine zam geldi! Konyalılar eskisi kadar yiyemiyor

Ramazan Bayramı'nın simgesi haline gelen baklavaya bu yıl yüzde 25 zam geldi. Kaliteli fıstıklı baklavanın kilosu 600 lira. Esnaflar bayram havasının eskisi gibi olmadığını ve satışların azaldığını söyledi.

Ramazan Bayramı yaklaşırken, geleneksel tatlılar arasında yer alan baklava, tezgahlarda yerini almaya başladı. Ramazan coşkusunu ve bayram sevincini tatlandıran bu lezzet, tatlı tutkunlarının ilgi odağı haline geliyor. Ancak ekonomik zorluklarla boğuşan vatandaşlar, bayram alışverişlerini önceden planlayarak, tatlıcılara erken siparişler veriyor. Son yıllarda Türkiye genelinde artan hayat pahalılığı, ekonomik şartları zorlaştırıyor. Bu durum, bayram alışverişlerini etkiliyor. Ramazan Bayramı'nın simgesi haline gelen baklavanın kilosu 600 liradan satışa sunuluyor. Geçen yıla göre baklava fiyatlarına yüzde 25 zam geldi. Konyalılar artan fiyatlara rağmen baklavadan vazgeçemiyor.

5-2.jpg

BAKLAVAYA YÜZDE 25 ZAM GELDİ

Ramazan Bayramı hazırlıklarını tamamladıklarını söyleyen Biroğlu Baklava ustası Selim Ertürk, “Ramazan Bayramı’na az kaldığı için satışlar başladı. Ama geçen yıllara göre siparişler azaldı. Hayat pahalılığı insanların ekonomik durumunu zorluyor. Bayramların simgesi haline gelen tatlı çeşitleri artık insanlar tarafından ikinci plana atılmış durumda. Baklava fiyatlarına geçen yıla göre yüzde 25 zam geldi. Buna rağmen tüketilebiliyor. Çünkü baklava yiyecekten çok simge haline dönüştü. Ama eskisi gibi tatlı çeşitlerine ilgi bulunmuyor. Hayat pahalılığı engelledi. Esnaflar bayram dönemlerinde satışları artardı. Şu anda bu durum pek mümkün değil. Bayram havası artık bulunmuyor. İnsanlar ekonomik sebepler nedeniyle karamsarlığa itiliyor. Ramazan Bayramı nedeniyle insanlar tatlı siparişlerini günler öncesinden verirlerdi. Bu dönemde siparişler bile azaldı. İnsanlara pahalı geliyor. Cevizli baklava 500 fıstıklı ise 600 liradan satışa sunuyoruz. Geçen yıla oranla yüzde 25 zam geldiğini söyleyebilirim. Fıstığın kilosu bin 100 liradan başlıyor. Kullandığımız tereyağ 400 lira. Girdi maliyetlerini hesapladığımızda çok zor bir şekilde kâr edebiliyoruz. Daha ucuz baklava veya diğer tatlı çeşitleri bulunuyor. Ama onlar bizim kullandığımız birinci sınıf kaliteli ürünleri kullanamıyor” diye konuştu.

5-1.jpg

ESKİ BAYRAMLAR KALMADI

Türk lirasının her geçen gün hayat pahalılığı karşısında değer kaybettiğini belirten Ertürk, “Türkiye’de yaşam çok zor. Bizim en büyük paramız 200 lira ama yarım kilo baklava alamıyoruz. Durumlarımız içler acısı. İşçi maliyetleri uçtu. Bayramlar eskisi gibi değil. Ekonomik hususlar herkesin durumunu zorlaştırdı. 10 bin liraya emekliler bayramı nasıl geçireceğini gerçekten bilmiyorum. Bizim baklava fiyatları enflasyon gibi değil. Geçen yıl 400 liraya olan baklavamız 600 lira. Gelen zamlara bakıldığında bizler daha az fiyat artışına gitmişiz. Gerçekten nasıl olacağını bilmiyoruz. Bayramlarda olduğu kadar yetineceğiz. Enflasyon canavarını durdurmamız lazım” şeklinde konuştu.

PİYASAYA DURGUNLUK HAKİM

Selim Ertürk, tatlı çeşitlerinin tane hesabıyla satıldığını vurgulayarak insanların temel ihtiyaçlarından fırsat bulamadığını söyledi. Ertürk, şunları söyledi: “Yavaş yavaş Avrupa usulüne gidiyoruz. Tane zamanına girdik. Eskiden 6 kişilik bir aile 1 buçuk kilo alırken, şimdi kişi başına ikişer tane alıyor. Biz Avrupa’dan 50 yıl geriden giderdik, şimdi Avrupa’yı yakaladık. Avrupalılar genelde tane hesabıyla alılardı. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için tatlı gibi ürünlere talep etmiyor. Bu sebep ile piyasaya durgunluk hâkim oluyor. Hayat pahalılığının devam ettiği sürece insanların sorun yaşayacağını ve piyasada durgunluk bitmeyecek.”

Baklava fiyatları şöyle:

Cevizli baklava: 500
Fıstıklı baklava: 600
Soğuk baklava: 600
Burma kadayıf: 700
Şöbiyet tatlısı: 600
Kadayıf: 500

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum