Bahçelere kaçıyoruz

Bahçelere kaçıyoruz

Bahçeli evden apartman hayatına geçişin sıkıntılarını yaşıyoruz. Vatandaşlar bahçeli ev özlemi duyuyor

Bahçeli evden apartman hayatına geçişin sıkıntılarını yaşıyoruz. Vatandaşlar bahçeli ev özlemi duyuyor. Bazı vatandaşlar bu özlemi kısıtlı sayıdaki hobi bahçelerinde gidermeye çalışıyor. Bazı girişimciler özel hobi bahçeleri oluşturdu

Konya halkının kültür ve aile yaşam tarzına tamamen ters olmasına rağmen dikey mimari hızla artıyor. Yapılaşma, huzur ve mutluluktan ziyade maddi getiriler ön planda tutularak yapılıyor. Merkezi ve yerel yönetim de yapılaşmada vatandaş odaklı değil, rant odaklı bir anlayış sergiliyor. Merkezi yönetim tarafından yapılan yapılarda sosyal bir yaşam yerine asosyal ve bireysel bir mimari söz konusu. TOKİ tarafından yapılan konutlar yüksek katlı ve adeta bir getto anlayışıyla yapılıyor. Bu konutlar şehrin dokusuna da ters. Kovanağzı Mahallesi'nde yapılan yüksek katlı konutlar müstakil evlerin üzerine adeta bir kara bulut gibi dikildi.

YEŞİL ALAN YETMİYOR

Apartman hayatından bunalan vatandaş ise yeşil alanlara kaçıyor. Pek çok apartman sakininin hayalinde ise bahçeli bir eve taşınmak var. Özellikle bahçeli bir evde yetişmiş aile bireyleri apartman hayatına alışmakta zorlanıyor. Yaz sıcaklarında evlerinde bunalan vatandaşlar ise park ve yeşil alanlara akın ediyor. Şehirdeki parklarda akşam saatlerinde yer bulmak neredeyse imkansız. Kimi vatandaşlar da Belediyeler tarafından kurulan hobi bahçeleri ile bahçe özlemini gideriyor. Hobi bahçelerinin sayısı az olduğu için kısıtlı sayıda kişi bu hizmetten faydalanabiliyor. Yoğun ilgi üzerine bazı girişimciler parselleri bölerek vatandaşa hobi bahçesi olarak kiralıyor. Belediyeler tarafından düzenlenip kullanıma sunulan 150-250 metrekare büyüklükleri arasında değişen parseller vatandaşlara 1 ile 4 yıl arasında değişen sürelerde kiralanıyor. Vatandaşlar aileleriyle birlikte bu parsellerde bahçe özlemlerini gideriyor. Bu parsellerde domates, biber, salatalık ve çeşitli meyve-sebzelerin ekimi ve bakımı yapılıyor. Büyükşehir, Meram ve Karatay Belediyesi tarafından hizmet veren hobi bahçelerinde toplam 3 bin 16 aile bahçeli ev özlemini gidermeye çalışıyor.

HOBİ BAHÇELERİNDE STRES ATIYORLAR

Büyükşehir Belediyesi'nin toplam bin 655 parselden oluşan hobi bahçeleri bulunuyor. Yazır'da 300 bin metrekarelik alanda bin 104 parselden oluşan Yazır Huzur Bahçeleri’nde her bahçe 150 metrekare. Bir sosyal tesis, 2 basketbol sahası, bir fitness alanı, bir süs havuzu bulunan Huzur Bahçeleri’nde, ayrıca sebze yetiştirenlere yardımcı olmak amacıyla ziraat mühendisleri, kimyager ve güvenlik görevlileri bulunuyor. 127 bin metrekarelik bir alanda oluşturulan Kayacık Huzur Bahçeleri’nde ise her biri 150 metrekareden oluşan 551 parselin yanı sıra; sosyal tesisler, mini hayvanat bahçesi, spor sahaları, fitness ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Meram Belediyesi tarafından Karahüyük Mahallesi’nde yapılan hobi bahçelerinde 91 bin metrekarelik alanda 200'er metrekare büyüklükte 312 parsel bulunuyor. Parseli kiralayan vatandaşlardan yıllık 350 lira alınıyor. Karatay Belediyesi'nin Ereğli Yolu'nda ve Karaaslan'da olmak üzere iki yerde hobi bahçeleri bulunuyor. Ereğli yolu üzerinde 355 bin metrekare alanda 800 parsel olarak hizmet veren hobi bahçelerinde genel kullanıma açık bir piknik alanı ve hayvanat bahçesi bulunuyor. Karaaslan Mahallesi'nde 140 bin metrekare alan üzerinde kurulu hobi bahçesinde ise 252 parsel bulunuyor. Karatay Belediyesi hobi bahçelerinin kullanımı için kira ücreti almıyor. Hobi bahçesi bulunan vatandaşlar kullandıkları kadar suyun parasını ödüyor. Selçuklu Belediyesi'ne ait hobi bahçeleri bulunmuyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum