Avukatlar geçim sıkıntısı çekiyor!

Avukatlar geçim sıkıntısı çekiyor!

Çoğu yeni mezun Avukatın geçim ve kazanç sıkıntısı çektiğini söyleyen Konya Baro Başkanı Av. Mustafa Aladağ, “Eğer Avukatlar, bu sıkıntıları yaşarsa istenilen adalet sistemine kavuşabilmek mümkün olmaz” dedi

 

Adalet sisteminin temel taşı olan Avukatların sorunları her geçen gün artıyor. Türkiye'de her yıl binlerce yeni kişi Hukuk Fakülteleri'nden mezun olarak, Avukatlık ruhsatını alıyor. Hukuk Fakülteleri'nin başarı sıralaması her geçen yıl biraz daha düşerken, fakülteden mezun olan kişi sayısındaki artış ise sektöre zarar veriyor. Çoğu yeni mezun Avukat, mesleğini icra edebilme heyecanı yerine, hemen geçim kaygısına düşüyor. Yine yeni mezunların önemli bir kısmı, büro açıp, ekonomik yük altına girme yerine, çok düşük ücrete bir Avukatın yanında bağlı Avukat olarak çalışıyor. Konya'da son 4 yılda mevcut Avukat sayısının iki katına çıkması ise gözlerden kaçmıyor.   

4 YILDIR MESLEĞİN SORUNLARINI DİLE GETİRİYORUZ

Konya Baro Başkanı Av. Mustafa Aladağ, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Baro Başkanlığı'nda 4. yılına girdiklerini hatırlatan Aladağ, her fırsatta mesleki olarak yaşanan sorunlara vurgu yaptıklarını da aktardı. Adaletin doğru işleyebilmesi için olmazsa olmazın avukatlar olduğunu ifade eden Başkan Aladağ, bir avukatın mesleğini en doğru bir şekilde icra edebilmesi için o avukatın geçim ve kazanç derdi çekmemesi gerektiğini belirtti. Aladağ, “Avukatlık, onurlu bir meslektir. Güveni temel alan bir meslektir. Bu güvenin zedelenmemesi önceliktir” dedi. 

AVUKATLIK MESLEĞİ KAN KAYBEDİYOR!

Avukatlık mesleğinin her geçen gün nitelik olarak olarak kötüye gittiğini dile getiren Aladağ, daha sonra şunları kaydetti: “Meslekte niteliksel olarak bir düşüş var. Sayısal olarak ise artış yaşanıyor.  Bizim mesleğimiz kan kaybediyor. Hukuk Fakültelerinde öğrenci kontenjanları artırıldı. Bizim dönemimizde Hukuk Fakülte'sine girebilmek için yüzde 1-2'lik dilime girmek gerekiyordu. Bugün bu oran 15-20'lere çıktı.  Arzu edilen sonuca kolay ulaşılıyorsa emek ve kalite az demektir. Bir an önce fakülte kontenjanlarını dolduramayan üniversitelerde Hukuk Fakülteleri kapatılmalıdır.” 

SON 4 YILDA AVUKAT SAYISI 2 KATINA ÇIKTI!

Avukatların geçim ve kazanç derdi olmamalıdır” diyen Konya Baro Başkanı Av. Mustafa Aladağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Bir Avukatın kesinlikle evine ekmek götürme derdi olmamalıdır. Eğer bir avukat kazanç ve geçim derdi çekerse, arzu edilen adalet sistemine ulaşılabilmek mümkün olmaz. Bir Avukat, neden geçim sıkıntısı çeker? Avukat sayısı arttıkça, meslektaşların kazancı azalacak. Bir de yeni mezun olan bir avukat düşünün. Büro açmak isteyecek bu bir masraf. Başka giderleri olacak ayrı masraf. Çoğu Avukat, kendi işyerini açmaktan ziyade, bir yerde bağlı Avukat olarak çalışıyor. Aldıkları ücretler de ortada. Bu yüzden meslektaşlarımızın içinde bulunduğu şartların gerçekten de çok sıkıntılı olduğunu biliyoruz. 2 Ekim 2016 yılı göreve başladığım ilk gün. 104 yıllık bir Baro idik. Baromuza kayıtlı Avukat sayısı bin 500'idi. 4 yıl içinde bir o kadar daha yeni mezun olan kardeşimize ruhsatını teslim ettik. Yani bin 500 meslektaşımız daha sisteme dahil oldu.  Ayrıca Avukatlık, uzun bir maratondur. Hukuk dili çok farklıdır. Bir hukukçu gibi konuşmak tecrübe, bilgi, birikim ister. Avukatların yorum yapma şansı yok. Bilgisi olan bu sektörde başarılı olur. Son olarak şunu söylemekte fayda var; mezun olacak arkadaşlarımızın geçim derdini çözdüğümüz zaman mesleki olarak yaşanan sorunlar da büyük oranda ortadan kalkmış olacak.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum