AVM'ler cazibe merkezi olmaktan çıkacak

AVM'ler cazibe merkezi olmaktan çıkacak

Konya Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, “AVM'lerin bir taşıma kapasitesi vardı ve bu kapasitenin üzerine çıkıldı. AVM'lerin geleceğini artık sağlıklı görmüyoruz” dedi 

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs, ülke ve şehirlerde bazı değişklikleri de beraberinde getiriyor. Virüs salgını ile birlikte insanların da gündelik yaşam biçimlerinde bazı değişiklikler yaşanıyor. Konya Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay,  Covid19 Pandemisi sonrası şehir planlama meslek alanı ve toplumun yaşam biçiminde beklenilen olası değişimlerin olabileceğinin vurgusunu yaptı. 

OTURMA ALANLARINDA DAHA FAZLA VAKİT GEÇİRİLECEK

Şehir planlamasında önceliği belli olası riskleri görüp tedbir alarak planlamaya gidilmesinin en doğru yöntem olacağını aktaran Başkan Günay, bundan sonraki süreçte yeni bir kavram olan “Afete  duyarlı dirençli şehirler” ibaresinin daha çok konuşulacağını aktardı. Koronavirüs sürecinin doğru değerlendirilmesi durumunda artı özelliklerin daha fazla hayata geçirileceği bir döneme girilebileceğini kaydeden Günay, şunları kaydetti: “İnsanların home office çalışabileceği bir sisteme geçilecek. İnsanlar kendi evlerinde çalışmaya devam ederlerse kendi oturdukları alanda daha çok vakit geçirecek. Bu da beraberinde konut altında mahalle ölçeğinde küçük AVM'lerin olacağı bir sisteme geçmek için bu değişime zemin hazırlayacak.  Zaten konut altı ticaret, mimari çözümlemelerimizde çokça yapılıyor. Bu şekilde yerel esnafın desteklendiği bir model ekonomimize de şehrimize de daha fazla katkı sağlar. Yani mağaza ticareti azalacak. İnsanlar, kendi mahallesindeki işletmelerden ihtiyaçlarını karşıladıkları gibi internet üzerinden de alışverişi artıracak.

AVM'LER ESKİ DOLULUĞUNU TUTTURAMAZ

“AVM'nin Türkiye'ye yansıması yanlış algılandı” diyen Günay, “ AVM'ler genel olarak şehrin 40-50 kilometre dışında olur. İnsanlar, ihtiyaçlarını gidermek adına oralardan alışverişlerini yapar. Ama Türkiye'de AVM'ler genellikle şehir merkezi içinde yer aldı. Bu da diğer esnafların işlerinin kötüye gitmesine, iş hacminin düşmesine sebebiyet verdi. Bir de AVM'lerin bir taşıma kapasitesi vardı, bu kapasitenin çok çok üzerine çıkıldı. Ben, AVM'lerin geleceğini sağlıklı görmüyorum. Eskisi gibi cazibe merkezi olmayacaklar. Bu gözlemlenebilir bir gerçek zaten. Dedim ya insanlar artık elektronik alışverişe geçti. Bir değişim ve dönüşüm içindeyiz. Uzun vadede AVM'ler işlev olarak eski doluluğunu kazanamaz. Ticaretin niteliği bile değişir. Size basit bir örnek vereyim. AVM'lerde dostlarımızı, yakınlarımızı, misafirlerimizi götürecek nitelikli bir yiyecek noktası bile yok. Sadece biz AVM'lere aşırı bir manâ yükledik” şeklinde konuştu.  

İNSANLAR ARTIK YOĞUNLUĞU AZ OLAN ALANLARI SEÇECEK

Koronavirüs salgını sonrası bazı yaş gruplarına sokağa çıkma yasağı gelmesiyle, insanların da evlerinde kalarak virüse karşı kendini izole etmesiyle şehrin hava kalitesinde de bir artış olduğunu gözlemlediğini ifade eden Günay, trafikteki araç sayısında da yüzde 70 oranında bir azalma olduğunu dile getirdi. Bundan sonraki süreçte insanların yoğunluğun az olduğu belli başlı bölgelerde yer seçme yoğunluğunun da artacağının altını çizen Konya Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay, şu cümleler ile konuşmasını noktaladı: “Yatay mimari anlayışının yaygınlık kazanması ile birlikte bu yöne doğru bir eğilim vardı zaten. En küçüğü 500 metrekare, en büyüğü de  2 bin metrekarelik alanlarda yeni yerleşim yerleri inşa edilebilir. Bu kapsamda Hobi Bahçeleri'nin gelişmişini düşünmek lazım. Yine ekip biçme şartı konulacak fakat insanlar yaşamını da bu alanlarda sürdürecek. Konya'da da böyle bir projeye sıcak bakılıyor. İnsanları ağaçlandırmaya daha fazla teşvik etmek gerekir. Şehrin 30-35 kilometre dışına bu tarz yeni yaşam alanları kurulabilir. 

İnsanlar ekip biçme şartı ile bir nevi de üretime teşvik edilecek. İnsanın toprak ile olan bağı hiçbir zaman kesilemez. Yine diyorum, eğer süreç doğru okunursa biz bu kriz sürecini avantaja çevirebiliriz.” 

EMRE ÖZGÜL

adsiz-025.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum