Aşılanmayı  ihmal etmeyin!

Aşılanmayı ihmal etmeyin!

Hava sıcaklığının düşmesiyle soğuk algınlığı, diğer adıyla nezle ve grip şikayetleri artmaya başladı.

Ateş, halsizlik, hapşırma, burun akıntısı, üşüme, boğaz ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerle hastanelerin acil servislerine giden vatandaş sayısında gözle görülür bir artış oldu. Op. Dr. Erkun Tuncer ise “Aşılanmanın önemi, her geçen gün daha da anlaşılıyor” dedi. Acillere; ateş, halsizlik, hapşırma, burun akıntısı, üşüme, boğaz ağrısı, öksürük, tatma duygusunda zayıflama, keyifsizlik, yorgunluk gibi değişik şikayetlerle gelen vatandaşlar oluyor. Ani ısı değişimi, vatandaşı hasta ediyor. Grip ise en fazla okula giden çocuklarda, kalabalık ortamlarda çalışanlarda, yaşlılarda ve hamilelerde görülüyor. Tokalaşmak, yakın konuşmak, kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak; hastalığı yayan ve kolay bulaştıran faktörlerin başında geliyor.

“GRİP BU DÖNEMDE SALGIN YAPAR”

Blc Tıp Merkezi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) hastalıkları bölümü doktoru Op. Dr. Erkun Tuncer, mevsimsel geçişte sorun yaşamamak veya yaşanan hastalığın seyrini en az düzeye indirebilmek için çeşitli uyarılarda bulundu. Bu dönemler vatandaşların şikayetinin artış gösterdiğine dikkat çeken Tuncer; yüksek ateş, halsizlik ve ağrı şikayetlerinin bu dönemde gribal enfeksiyondan dolayı fazlalaşabileceğini belirtti. Tuncer, “Grip hastalığı sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde salgınlar yapar. Bu dönemlerde ve öncesinde alınacak önlemler gripten korunmada oldukça değerlidir. Gripten korunmak için alınabilecek temelde üç önlem vardır. Bunlar; aşılanma, bulaşmayı önleme ve ilaç kullanmaktır” dedi. 

“GRİBİN YAYILMASI AŞI İLE ÖNLENEBİLİR”

Salgınlara ve ona bağlı yaşanabilecek hastalıklara karşı en güçlü formülün aşılanma olduğunu ifade eden Tuncer, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aşının önemini iyi kavramak gerekiyor. Yılda bir kez aşılanma bu anlamda gereklilik arz edebiliyor. Yaşlılarda koruyuculuk daha az olsa bile ölümleri azalttığı bilinmektedir. Aşı doktora gitmeyi gerektirecek şiddetteki hastalıkları, iş gücü kaybını ve okul kayıplarını azaltır. Aşılı kişiler hastalıkları daha hafif seyirli olduğu gösterilmiştir. Dünyada 6 ay ve üstü herkese önerilen aşı, risk gurubu hastalarda özellikle önemlidir. Aşı 6 aylıktan küçük çocuklara, gebeliğin ilk 3 ayında bulunanlara, yumurta alerjisi ve aşıya karşı alerjisi olanlara uygulanmamalıdır. Grip komplikasyonları için riskli grupta çocuklar, gebeler, kronik kalp hastalığı, astım, diyabet, kronik akciğer hastalığı ve 65 yaş ve üstü kişiler yer alır. Sağlık çalışanları ve bakımevi çalışanlarında gribin yayılmasını önlemek için aşılama önemlidir.”

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.