Arınç'tan çakma Şeb-i Arus'a tepki

Arınç'tan çakma Şeb-i Arus'a tepki

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Şeb-i Arus törenleri Konya'ya has bir etkinliktir. İstanbul da dahil, bu etkinliklerin Konya dışında yapılması kabul edilemez. Şeb-i Arus'un hası Konya'da olur" dedi

AK Parti İl Tanıtım ve Medya Birim Başkanlığı tarafından düzenlenen 7. Tanıtım Medya Günleri toplantısı gerçekleştirdi. Dedeman Otel'de düzenlenen programa  Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve AK Parti Konya milletvekilleri katıldı.
 
Düzenlenen programda konuşan Bülent Arınç, ülke ve Konya gündemini değerlendirdi. Arınç basın mensuplarının çözüm süreci, Rusya ile ilişkiler, Şeb-i Arus törenleri ve Cumhurbaşkanlığı için tahsis edilecek olan Aksaray ile ilgili sorularını yanıtladı. Şeb-i Arus törenlerinin Konya'nın dışında yapılmasının yanlış olduğunu ifade eden Arınç, "Etkiliğin asıl kaynağı Konya'dır. Bu etkinlikler Konya dışında yapılırsa 'çakma' olur. İsterse bizimki de Şeb-i Arus desin. Bu etkinliğin merkezi kesinlikle Konya'dır. Mevlana hazretlerini Konya misafir ediyor" diye konuştu.
 
DÜĞÜNLERDE SEMA YAPILMASI YANLIŞ
Düğünlerde ve çeşitli eğlence yerlerinde Sema gösterilerinin yapılmasının yanlış olduğunu sözlerine ekleyen Arınç, "Sema ayinini de Konya muhtelif yerlerde yapanlar var. Konya'dayım ve açıkça söylemek gerekirse, Sema aslında bir ibadettir. Sema ayini diye bilinen bu tür toplantı ve gösteriyi, bir düğünde, nişanda, bir eğlence mekanında yapmak çok yanlıştır. Son zamanlar bu moda giderek arttı. Nikah kıyılıyor, masalarda yiyecekler yeniliyor, bu sırada iki tane kukuletalı adam çıkıp dönmeye başlıyor. Böyle bir şey olamaz. Bu düpedüz maskaralıktır. Sema gösterisi birilerinin masasında meze olacak bir iş değil. İbaret içinde, saygı içerisinde ve ona ait mekanlarda yapılması gerekiyor. Yine sünnetlerde de bu tür manzaralar ile karışılıyoruz. Eğer amaç özendirmekse, bunu başka yerlerde başka şekilde yapmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 
RUSYA ÖNEMLİ BİR PAZAR
1 Aralık'ta Türkiye'ye gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleşmesi planlanan görüşmeler ile ilgili konuşan Arınç, "Putin milyar dolarlık bir takım ticari işlerle ve ekonomi bakanı ile gelecek. Bu çok olumlu bir şey. Bizim Rusya ile olan ticaretimiz gerçekten çok iyi. Belki 40-50 milyar dolarlık bir işimiz olacak. Enerji konusunda Rusya ile önemli anlaşmalar yaptık. Doğal gaz ve petrol konusunda, Rusya ile Türkiye'nin mutlaka işbirliği yapması gerekiyor. Çünkü batıya giden enerji kaynaklarının Rusya'nın da mutlaka bir şekilde ilgi ve irtibatı var. Yani ekonomik ve ticari ilişkilerimiz fevkalade güzel. Bunun daha da ileriye gitmesini arzu ediyoruz. Rusya iyi bir pazardır" şeklinde konuştu. Siyasal anlamda Türkiye'nin Rusya ile karşı karşıya geldiğini kaydeden Arınç, "Suriye konusunda Rusya ile bir ayrılık içerisindeyiz. Cumhurbaşkanımız, Suriye politikası ile ilgili Putin ile zaman zaman karşı karşıya gelmişlerdir. Çünkü Rusya geleneksel olarak, Suriye'nin destekçisidir. Bu desteği sadece ülkeler arasında yapmıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olduğu için, Suriye ve Esad rejimi aleyhine olan tüm kararları veto ediyor. Tabi yanına Çin'i de alıyor. Rusya Çin'in bu tavrı nedeniyle Suriye konusunda kesin bir karar alınamıyor" sözlerini kullandı.
 
ÇÖZÜM SÜRECİNDE HER AĞIZDAN BİR SES ÇIKIYOR
Çözüm süreci ile ilgili sorulan bir soruya da cevap veren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasetten konuşmaya başlayan ilk olarak çözüm sürecini konuşmaya başlıyor. Bu hoş bir şey değil. Türkiye'nin başka sorunları var. Ancak çözüm süreci gerçekten önemli bir husus. Çözüm sürecinde başarıya ulaşıldığı halde, Türkiye'nin kronik sorunlarından birisi de çözüme kavuşacaktır. Türkiye uçuşa geçecektir. Ancak bu konuda o kadar çok kafa karışıklığı var ki, yalan- yanlış bir çok söz söyleniyor. Şimdi de 'tepegöz' denilen bir şeyden bahsediliyor. Delinin birisi kuyuya bir taş atıyor, 40 akıllı çıkartamıyor. Bakanlar Kurulu'ndan sonra benim açıklamalarıma dikkat edin. Çünkü çözüm sürecini her sorduklarında, birbirini teyit eden şeyler söylüyorum. Ama benden sonra başkaları ya içlerinden geçeni, ya da süreci sabote etmek amacıyla farklı şeyler söylüyorlar. Masadan konuşuyorlar. Masada kimin nerede oturacağını bile söylüyorlar, benim haberim yok. Biz böyle bir masayı konuşmadık. Bir şeyler var ancak daha bunlar olgunlaşmadan masadan vesaire konuşmak yanlış. Çözüm sürecinin paydaşı HDP'ye bakıyoruz, orada da her ağızdan bir ses çıkıyor. Kimse tribünlere oynamasın. Çözüm sürecinde benim açıklamalarımı takip etsinler."
BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.