Ar-Ge merkezi sayısı artmalı

Ar-Ge merkezi sayısı artmalı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Konya’da özel sektör Ar-Ge merkezi sayısının artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

TÜBİTAK, Konya Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve KTO Karatay Üniversitesi işbirliğiyle TÜBİTAK-TEYDEB Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik’in de katıldığı programa iş dünyası ve akademik camia yoğun ilgi gösterdi. Programın açılışında konuşan TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik, Konya’da özel sektör Ar-Ge merkezi sayısının artırılması gerektiğine vurgu yaparak, Konya’nın TÜBİTAK TEYDEB desteklerinden aldığı pay hakkında bilgi verdi.

KONYA’DA ÖNE ÇIKAN ÜÇ ALAN

TÜBİTAK’ın teknoloji ve yenilik desteklerini anlatan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, KOBİ’lerin TÜBİTAK’ın desteklerinden oransal olarak daha fazla yararlandıklarını ancak miktar olarak düşük kaldıklarını bildirdi. Konya’nın TÜBİTAK TEYDEB desteklerinden aldığı payın artırılması gerektiğini kaydeden Başkan Çelik, “2014 yılında Konya ilimizin yararlandığı özel sektör desteklerinin teknolojik alan dağılımına baktığımızda 3 alanın öne çıktığını görüyoruz. Makina-İmalat Teknolojileri alanı 32 proje ve 3,5 milyon TL hibe destek ile ilk sırada yer alıyor. Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Otomotiv alanlarında yoğunlaşma yaşandığını görüyoruz. Sağlık, Bilişim, Enerji, Metal Sanayi ve Madencilik, İnşaat alanlarında da 3’er proje olmak üzere toplam 15 proje desteklenmiş ve 1,4 milyon TL hibe destek sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

İLERİ TEKNOLOJİ İHRACATINI ARTIRMALIYIZ

Programda konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, ileri teknoloji ürünlerinin payının artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Çin, Güney Kore, Meksika, Malezya gibi ülkelerin ileri teknoloji ihracatında yıldızlarının parladığını ifade eden Öztürk, “Son 13 yılda ihracatımız artmasına rağmen ileri teknolojili ürünlerinin payı artmıyor. İleri teknoloji ticaretinin mal ticaretindeki payı büyümeyi geride bırakması ve bunun sonucu olarak da ileri teknoloji ihracatının parasal büyüklüğünün 2030 yılına kadar üç kat artması bekleniyor. Ülke olarak gelecek hedeflerimizi gerçekleştirmek ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak ileri teknoloji ihracatındaki payımızı daha yukarılara taşımak zorundayız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.