Almanya krizine NATO müdahalesi

Almanya krizine NATO müdahalesi

Konya'daki Alman askerlerini ziyaretleriyle ilgili yaşanan krizin çözümü için NATO devreye girdi. 

NATO Genel Sekreteri  Jens  Stoltenberg Almanya ile Türkiye arasındaki ziyaret krizine ittifak bünyesinde çözüm bulunmasını önerdi. Türkiye ve Almanya arasında yaşanan Konya'daki üs krizinde NATO devreye girdi. NATO, Alman vekillerin Konya'daki Alman askerlerinin NATO bünyesinde ziyaret edilmesini önerdi.  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Almanya ile Türkiye arasında çıkan Alman parlamenterlerin Konya'daki NATO üssünde görevli Alman askerlerini ziyaretleriyle ilgili anlaşmazlığa çözüm bulmaya çalışıyor. Stoltenberg'in sözcüsü Genel Sekreterin her iki ülkeye milletvekillerinin ziyaretinin NATO çerçevesinde organize edilmesini önerdiğini açıkladı.

İPTAL YOK ERTELEME VAR

Konya'da üslendirilen erken uyarı sistemi donanımlı AWACS keşif uçaklarının mürettebatı kısmen Alman askerlerinden oluşuyor. Türkiye iki hafta önce üsteki Alman askerlerine parlamento heyeti tarafından yapılacak ziyaretin ertelenmesine karar vermişti. Almanya Meclis Savunma Komisyonu üyesi milletvekillerinin IŞİD ile mücadelede keşif görevini üslenen İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmelerine izin verilmemesi üzerine Berlin yönetimi Alman birliğinin Ürdün'e nakledilmesini kararlaştırmıştı.Türkiye ise Almanya'nın PKK'ya verdiği desteği sonlandırması ve FETÖ'cü subayların iade edilmesini talep ediyor.

ALMANYA NATO'YA TEPKİLİ

Alman Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri Meclis Grubu Savunma Politikaları Sözcüsü Henning Otte, Stoltenberg'in önerisini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.Otte, Stoltenberg'in inisiyatifiyle milletvekillerin NATO üslerini ziyaretine ilişkin konunun ortaklar arasında tümüyle çözülmesini ümit ettiğini aktardı. NATO şimdiye kadar sadece anlaşmazlığa çözüm bulunması için çağrı yapmış ve müdahalede bulunmamıştı. NATO'nun tarafsız kalması Almanya'nın tepkisine yol açmış ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisinin meclis grup başkanı Volker Kauder "NATO savunma ittifakının aynı zamanda bir ortak değerler ittifakı olduğunun bilinciyle daha fazla angajman göstermelidir" demişti. Kauder bir Alman televizyonuna yaptığı açıklamada, "bir NATO üyesinin müttefiklerini NATO üssündeki askerlerini ziyaretten men etmesine tahammül edilemeyeceğini" söylemişti.

"NATO VE TÜRKİYE ARASINDAKİ BİR KONU"

Yeşiller Partisi Meclis Grubu Eşbaşkanı Katrin Göring-Eckardt da Alman Haber Ajansına (DPA) yaptığı değerlendirmede, böyle bir ziyaretin NATO kapsamında yapılmasını doğru bulduğunu dile getirerek, "Bu, Almanya ile Türkiye arasındaki ikili bir konu değil, NATO ve Türkiye arasındaki bir konudur." ifadesini kullandı. Alman makamlardan, Almanya Federal Meclisinin Savunma Komisyonu üyelerinin 17 Temmuz'da, NATO kapsamında Konya üssünde bulunan Alman askerlerini ziyaret etmek istediği ancak Türkiye'nin bu ziyaretin ertelenmesini talep ettiği bildirilmişti.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.