Aile, çocuğa destek olmalı

Aile, çocuğa destek olmalı

Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, okula ilk kez başlayacak çocukların uyum süreçlerinde ailelere önemli görevler düştüğüne dikkat çekti

İlk bir kaç günün, gözyaşları içinde geçebileceğini, öğretmenlerin bu süreçte velilerin en büyük destekçisi olacağını söyleyen Duman, çocukların okula yeni başlarken okula gitmekten kaçınan bir tavır sergileyebileceklerini, bu davranışın günlük endişelerden kaynaklanabileceği gibi bazen de uzun sürebileceğini söyledi. Okula gitmek istememe tutumunun gündelik endişelerden kaynaklanıyorsa, birkaç gün içinde aşılabilecek küçük bir sorun niteliğinde olduğunu ifade eden Duman, ancak çocuk şiddetle okula gitmeyi reddediyorsa orta da bir okul fobisi ya da sendromunun olabileceğini söyledi.

ÇOCUK İYİ GÖZLEMLENMELİ

Okul fobisinin belirtilerini sıralayan Duman, okula gitmeye yönelik isteğin azalması ve enerjinin düşmesi, uyku düzeninde bozulma ve huzursuzluk, alınganlık, sinirlilik, sebepsiz yere ve olur olmaz ağlama, baş ağrıları, karın ağrıları, mide bulantısı ve kusma gibi fiziksel görünen ama aslında psikolojik temelli rahatsızlıklar ve iştahsızlıkların görülebileceğini belirtti.  Çözüm için çocuğun davranışları iyi gözlemlenmeli ve fobinin altında yatan asıl sorunun tespit edilmesi gerektiği, “zamanla geçer” gibi bir düşünce geliştirerek süreci kendi haline bırakmanın ise son derece faydasız olacağını söyledi. Okul fobisinin en önemli sebebi, çocuğun evden ve aileden uzaklaşmasından dolayı yaşadığı gerilim ve kaygı olduğunu söyleyen Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, Özellikle okul öncesi eğitim almamış, aşırı koruyucu ailelerde büyüyen çocuklar ve tek çocuklarda bu nedene bağlı fobinin  daha çok görüldüğünü söyledi. Ancak ailelerin bu konuda endişe etmemesi gerektiğini belirten Duman, “Böyle sorunların yaşanması normal ve olasıdır. Önemli olan bu sorunun nasıl aşılacağı konusunda bilgi sahibi olmak ve bilinçli davranmaktır” dedi.

ÇOCUĞUNUZA SABIRLA ANLATIN

Anaokulu Müdürü Aliye Duman, okula yeni başlayacak çocuklarda okul kaygısının azaltılmasına yönelik velilerin dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde belirtti: “Çocuğun okula başladığı ilk gün  anne-baba ve çocuğun kısa süreli birlikte olmasının önemli olduğunu belirterek veda  süresinin kısa tutulması gerektiğini söyledi. Zira çocuğun , okul ile evin farklı olduğunu kavraması bu sorunun çözümünde önemli bir yer tutuyor. O nedenle okulun iradesini bölmemeye özen göstermek gerekiyor.” Okula gitmek istemeyen çocuğa sinirlenmek ve bağırmanın olumlu yönde hiçbir katkı sağlamadığını belirten Duman, çocuğu öfkeyle korkutarak, korkular arasında okula sığınmasını beklemek hoş bir tutum değildir. Kaldı ki ailenin bu davranışının sonuçlarının daha derin psikolojik faturaları da beraberinde getireceğini söyledi. Duman, ailenin  çocuğa açık bir dille ve sabırla okulu anlatmasının önemli  olduğunu ifade ederek,  çocuklar yeterli bilgileri olmadığından, bazen okulu gereksiz de görebilmektedirler dedi. Okul fobisini aşarken en çok ihtiyaç duyulan önemli bir durumun “ilgili veli profili” olduğunu söyleyen Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman,  Çocuklar okul dönüşünde, günlük yaşantılarını aileleriyle paylaşmak isterler. Ailenin bu konuda yapıcı olmasının ve okul ile ilgili yapılan sohbetlerin, okula uyum sürecini  olumlu yönde pekiştireceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.