Afganistan'da Halkın Seçimlere Olan Olan Güveni Kalmadı (Özel)

Afganistan'da Halkın Seçimlere Olan Olan Güveni Kalmadı (Özel)

Afganistan'da son dönemlerde yapılan seçimlerdeki şaibe iddiaları, seçmenin oylamalara olan güvenini yitirmesine yol açtı. En son açıklanan devlet başkanlığı seçimleri sonucu, ülkede büyük bir seçmen kitlesinin güvensizliğine sebep oldu....

Afganistan'da son dönemlerde yapılan seçimlerdeki şaibe iddiaları, seçmenin oylamalara olan güvenini yitirmesine yol açtı. En son açıklanan devlet başkanlığı seçimleri sonucu, ülkede büyük bir seçmen kitlesinin güvensizliğine sebep oldu. Seçimi Eşref Gani Ahmedzai’nin kazanması üzerine açıklamada bulunan muhalif seçmenler, bundan sonra sandık başına gitmeyeceklerini dile getirdi.

Başkent Kabil’de halkın seçimlerle ilgili düşüncesini araştıran Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabiri ilginç cevaplarla karşılaştı. Halk, seçim sürecinin çok uzatıldığını ve halkın perişan bir duruma düştüğünü söylerken, sandığa olan güvenlerinin ise hiç kalmadığını ifade etti.

Kabil sakinlerinden Abdul Şükür isimli şahıs " Devlet başkanlığı seçimlerinde bazı teknik nedenlerle seçim kartı alamamıştım. Sandık başına giderek oyumu kullanamadım. Çok üzülmüştüm. Ama şuan hiç pişman değilim. Çünkü, halkın oyu değerlendirilmedi. Hükümet yüzde 50, yüzde 50 olarak iki aday arasında paylaşıldı. Dolaysıyla sandık başına gidenlerin oyları göz önünde hiç bulundurulmadı.” diyerek sitemini dile getirdi.

Özel bir şirkette çalışan Ali Ahmed Derviş ise “ Sonunda seçim sonuçları beli oldu. Öncelikle çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Çünkü, ülkenin geleceği beli değildi. Halk yolunu kaybetmiş durumdaydı. Özelikle işadamları yatırım yapamıyorlardı. Sonuçların açıklanması bu yönden iyi oldu. İnşallah bu problemler çözülür ve ülkemiz istikrara ulaşır. Gerçi bizim oylarımızla oynandı. Kullandığımız oyların önemi kalmasa bile en azından seçimlerin açıklanmasıyla halk devlet başkanının kim olduğunu öğrendi. O bizim için önemli ” ifadesini kullandı.

Vahidullah isimli başka bir Afganistan vatandaşı ise" Biz padişah istiyoruz. İnşallah önce Allah ve sonra ülkeyi yönetir. Afganistan’ın savaşsız bir ülke olmasını istiyoruz. Afganistan’da savaş olmasın. Hıyanet olmasın. Herkese iş hayatı sağlansın. Normalde ben Dr. Nacib rejiminde asker olan birisiyim. Şimdi bak ayakkabı boyuyorum. Biz ülkenin gelişmesini istiyoruz. Biçare halkımız iş sahibi olsun ve o işle hayatlarını sürdürebilsin. Eğer bunlar olmazsa ülke daha da kötü olur. Biz çok ümitlerle sandık başına gittik ve sonunda oylarımızla kale alınmadı. Bundan sonraki seçimlerde eğer böyle olursa ben bir daha oy kullanmayacağım.” dedi.

Adaylar arasında imzalanan anlaşmada, seçimin galibinin devlet başkanı, diğer adayın ise üst düzey yetkileri olan bir "üst yönetici" olacağı belirtilmişti. 5 sayfalık anlaşmanın maddeleri arasında ayrıca, yeni devlet başkanının görevi devir almasından sonra anayasanın değiştirilmesi için bir komisyon kurması ve bakanlıkların devlet başkanı ve üst düzey yönetici tarafından eşit olarak belirlenmesini öngören bir kanunun yapılması yer alıyor.

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan ikinci tur başkanlık seçiminde eski Dışişleri Bakanı Dr. Abdullah Abdullah ve eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmedzai yarışmıştı.

Sonuçlarla ilgili yapılan ilk açıklamada Ahmedzai'nin kazandığı belirtilirken, Abdullah ise seçimde yolsuzluk yapıldığını iddia etmişti. Bunun üzerine seçim süreci çıkmaza girmişti.

Anlaşmazlığın giderilmesi için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry iki kez Kabil'e gelmişti. Kerry'nin girişimleri sayesinde adaylar, tüm oyların tekrar sayımı ve kazanan adayın Ulusal Birlik Hükümeti kuracağı konusunda anlaşmıştı. Fakat adaylar arasında iktidarın paylaşması üzerinde devam eden müzakerelerde sonuca varılamamıştı..

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.