Adil Karaağaç’ta projeler görücüye çıktı

Adil Karaağaç’ta projeler görücüye çıktı

Selçklu Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Etkinliklerini başlattı.

Yarın son bulacak sergide öğrencilerin emekleriyle hazırlanan 25 proje sergileniyor. Okul içerisinde düzenlenen bilim sergisinde ayrıca kimya deney gösterileri, animasyonları ve robot gösterileri yapılıyor. Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  Kimya Teknik Alan Şefi ve öğretmeni, TÜBİTAK 4006 proje yürütücüsü Muammer Gökmen sergi ili ilgili bilgi verdi. Etkinliğin gayesinin geleceği düşünüp tasarlayan gençler olduğunu belirten Gökmen, “6 aylık bir süreçte okulumuz öğrencileri ortaya koydukları projeleri geliştirmek için çaba gösterdiler. Sergimizde 25 proje bulunuyor. Bu projelerin 15’i kimya, 8’i otomasyon ve 2’si de bilgisayar kategorilerinde bulunuyor. Sergide ayrıca TÜBİTAK ve diğer yarışmalarda dereceye girdiğimiz projelerimiz de sergileniyor. Etkinliklerimiz kapsamında robot gösterileri, kimya deneyleri yapılıyor. Ayrıca 13-14-15 Mayıs tarihlerinde Bilim Merkezi tarafından düzenlenen proje şenliğine okulumuz 8 proje ile katılacak” şeklinde konuştu.

TERÖRE GEZİCİ KULE ÇÖZÜMÜ

Sergide birbirinden ilginç projeler ziyaretçilerin ilgisini çekti. Robotik alanda yapılmış projeler en çok ilgi gören projeler oldu. Yaşanan terör olayları öğrencilerin proje seçiminde de etkili oldu. Mustafa Çakmak ve Adem Karaca isimli iki öğrenci Android işletim sistemi ile kontrol edilebilin gezice kontrol kulesi projesini geliştirdi. Proje geliştiricisi öğrenciler kara savaşlarında sabit nöbet kulelerinin açık bir hedef olduğunu ve bu sebeple pek çok can kaybının yaşandığına işaret ederek, “Tasarladığımız nöbet kulesi ile kule kaldırma-indirme tertibatı ile yükselip indirilebiliyor. Ayrıca paletli hareket sistemi ile tehlike anında kilenin konumu hızla değiştirilebiliyor. Tüm bu hareketlerin kontrolü ise Android’li telefon veya tablet cihazlarından yapabiliyor. Şimdilik cihazla iletişimi bütçemizin düşüklüğü nedeniyle bluetooh ile sağlıyoruz ama üzerine eklenecek bir sim kart ile 4.5 g hızında iletişimi de sağlayabiliriz” ifadelerine yer verdi.   

SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİLE ÖRNEK

Sergide Murat Ahmet Döğen ve Selahaddin Mutlu isimli öğrencilerin beyaz çizgiyi takip eden otomobil projesi ilgi gördü. Döğen ve Mutlu, projeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Projemiz adından da anlaşılacağı gibi renk farkından faydalanarak bir çizgiyi takip eden bir robot çeşidi. Bu robot endüstriyel alanlarda çok faydalı olabilir. Eğer bir yerden başka bir yere sürekli mal götürülüyorsa bu işi otonom olarak bir robota yaptırarak işleri azaltabiliriz. Yapılması gereken tek şey robotun gideceği güzergaha bir çizgi çekmek.” Sergide ayrıca, incir yapraklarının şeker hastaları için kullanımı, PLC ile sera sıcaklık, nem ve havalandırma kontrolü, Mini sumo robot, volkan deneyi, ayva çekirdeğinden krem gibi projeler sergilendi. Proje sahipleri sergiye gezenlere projeleri hakkında bilgi verdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum