50 yıllık tecrübesiyle: DİSAN DİŞLİ

50 yıllık tecrübesiyle: DİSAN DİŞLİ

Tarım makinelerinin şanzıman ve dişlilerini üreten firma, Avrupa’nın dev şirketlerinin vazgeçilmez tedarikçisi konumunda

Üretimin Yıldızları Yazı Dizimizde, ülke ekonomisine katma değer katan, istihdam oluşturan, risk alarak üretimini devam ettiren firmalarımızı tanıtmaya, destek vermeye devam ediyoruz. Bu hafta tarım makinelerinin kalbi diyebileceğimiz şanzımanın üretimini gerçekleştiren ve dünya devi firmalara doğrudan satış yapan Disan Dişli firmasının, gelişim sürecini firma sahiplerinden Oktay Han Horasan ile konuştuk.

50 YILLIK FİRMA

Disan Dişli, Konya sanayisinin en eski firmalarından birisi. 1973 yılında Mehmet Yılmaz Horasan tarafından kurulan firma, kurulduğu günden beri tarım makinelerinin ihtiyaçlarına göre dişli üretimlerini gerçekleştiriyor.

Disan Dişli’nin üretimin yelpazesini anlatmak için manuel ve otomatik şanzımanın olduğu her tarım makinesinde firmanın ürünleri kullanılıyor dersek sanırım daha iyi özetlemiş oluruz.

Firmanın ikinci kuşak yöneticilerinden Oktay Han Horasan, dişli ve şanzıman üretiminde geldikleri noktayı ve bundan sonra hedeflerini anlattı. Disan Dişli’de şimdilerde üçüncü kuşak yöneticiler üretim ve pazarlama alanında güzel işlere imza atıyor.

Babası Mehmet Yılmaz Horasan’ın yaklaşık 50 yıl önce küçük bir dükkanda dişli üreterek başladığı serüveni bugün 12 bin metrekarelik fabrikada devam ettiren Oktay Han Horasan, dünyanın en büyük tarım makinesi üreticileriyle çalışmanın gururunu yaşıyor.

25109999.jpg

YENİLİKÇİYİZ

Sektörün ihtiyaçlarına ve yeni gelişmelere göre üretim çalışmalarımıza yön veriyoruz diyen Disan Dişli Yöneticisi Oktay Han Horasan, “Tarım makineleri sektörü her yıl kendini yenileyen, yeniliklere açık bir sektör. Bu nedenle Disan Dişli olarak sektörün gelişimini yakından takip ediyoruz. Üretilen makinelerin en önemli parçalarından birisi olan şanzımanı, dünya standartlarında kaliteli bir şekilde iş ortaklarımıza ulaştırıyoruz” diyor.

AVRUPA’YA İHRACAT

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Asya ve Orta Doğu’ya şanzıman ve dişlilerinin satışını gerçekleştiren Disan Dişli, 150 makineyi aşkın parkuruyla güçlü bir üretim kabiliyetine sahip. Bugüne kadar sürekli yatırım yapan ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda makinelerin yenileyen firma, sektöründe ülkenin lider firmalarından birisi konumuna geldi.

Gelişim sürecini Oktay Han Horasan şöyle anlatıyor: Disan Dişli’nin kurulduğu günden beri felsefesi hep şu olmuştur; teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek yatırım yapmak ve bu gelişmelere paralel olarak ürünler ortaya koymak. Yarım asırlık tecrübemiz bize çok şeyler kattı. Disan Dişli bugün geldiği noktayı, yıllardır sektörde kazandığı tecrübeye ve yatırımlarına borçlu. Hem makineye hem de personele yatırımlar yaptık. Bugün fabrikamızda alanında uzman 100’ü aşkın arkadaşımızla üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Kaliteli bir ekiple yapılamayacak ürün yoktur diye düşünüyorum.

25109998.jpg

AR-GE’YE ÖNEM VERİLİYOR

Konya’daki büyük-küçük şanzımanlı tarım makinesi üreten firmaların çok büyük çoğunluğunun da çözüm ortağı konumunda olan Disan Dişli, bayi sistemi kullanmadan doğrudan imalatçıya ulaşıyor. Disan Dişli, tarım makineleri şanzıman ve dişli alanında ‘bu Türkiye’de yapılamaz’ denen birçok şeyi üretmeyi başaran bir marka. Bu noktada devreye giren AR-GE merkezi, sektördeki üretim yeniliklerini yakından takip ederek, makinelere uyumlu şanzımanların gelişimini en hızlı sürede tamamlıyor.

AR-GE yatırımlarına verdikleri önemin şirketin gelişim sürecine önemli katkılar sağladığını anlatan Oktay Han Horasan, “Bünyemizde oluşturduğumuz AR-GE ve tasarım merkezimiz sürekli yeniliklerin peşinde koşuyor. En iyi şanzımanı üretmek için var güçleriyle çalışıyor mühendis arkadaşlarımız. Yurtdışı gezileri gerçekleştiriyor yeni üretilen tarım makinelerin çalışma şekilleri hakkında bilgiler alıyorlar ve bu doğrultuda firmaların ihtiyaçlarına göre ürünleri geliştiriyorlar. Ürün geliştirme merkezimiz bugüne kadar sektöre önemli yenilikler kazandırdı ve kazandırmaya da devam edecek. Hep söylediğimiz gibi bizim önceliğimiz teknoloji, bilim ve araştırma. Bu üç çıkış noktamızla sektörün lider firmaları arasında yer almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

LABORATUAR ARTI DEĞER

Ürün geliştirme merkezinin yanı sıra fabrika bünyesinde bir de laboratuar bulunuyor. Hammaddenin bilgilerinden tutun da çıkan ürünün kusursuz çalışmasına kadar her noktayı kontrol edebilen, analiz ve verilen sunabilen bir yapıya sahip olan laboratuar, kalite standartlarına önem veren firmalar için vazgeçilmez özelliklerden birisi. Özellikle Avrupa firmaları, çıkan ürünle ilgili tüm verileri yakından takip etmek ve son noktasına kadar bilgi sahibi olmak istiyor. Disan Dişli de, ürettiği ürünlerin malzeme yapısından işleyişine kadar gerekli bilgileri, laboratuarı sayesinde sorunsuz bir şekilde ulaştırarak hataya yer bırakmıyor.

25109996.jpg

 

KALİTE ESAS UNSUR

Dünya firması olmak istiyorsanız, planlı yatırımlar yapmak, sektöre yenilik getirecek insanlar yetiştirmek ve en önemlisi de kaliteden asla taviz vermemek zorundasınız diyen Disan Dişli Yöneticisi Oktay Han Horasan, “Kurulduğumuz günden beri kalitemizi daima koruduk ve üst seviyelere taşıdık. Bugün geldiğimiz noktada Disan Dişli denildiğinde, kalite konuşuluyorsa doğru yoldayız demektir. Yurtdışında çalıştığımız firmalar sektörün dev firmaları. Üretim felsefelerinde kesinlikte hataya yer vermiyorlar. Bu durum bizim de gelişim sürecimizde önemli bir etken oldu. Hammaddenin girişinden ürün olarak çıkışına kadar kusursuz ürünler ortaya çıkarıyoruz. Makine parkurumuzu ve çalışanlarımızı bu düstur ışığında geliştiriyor, müşterilerimizin sorunsuz çalışan şanzıman ve dişlilere ulaşmasını sağlıyoruz” dedi.

ZAMANINDA TESLİM ÖNEMLİ

Günümüzde Avrupa ülkelerine ürün sokabilmek gerçekten çok zor. Kalite standartları çok yüksek ve istedikleri ürünün zamanında sorunsuz bir şekilde teslim edilmesine önem veriyorlar. Ve tüm bu gereksinimleri yerine getirebilen firmalar Avrupa pazarında kendine yer bulabiliyor, dev firmaların çözüm ortağı konumuna gelebiliyor. Tabi bu noktada devamlılık ve gelişim de esas konulardan birisi. Yakaladığınız kalite standardını aynı seviyede tutmak ve sürekli artırmak zorundasınız. Disan Dişli de tüm bu bahsettiğimiz konularda kendini geliştirmeyi başarmış firmalarımızdan birisi. Hammadde işleme, taşlama, boyama ve paketleme bölümleri muazzam bir sistemle çalışıyor. Ve asla üretim tarihinde sorunlar yaşanmasına müsaade edilmiyor. Oktay Han Horasan, söz verdiğimiz zamanda ürünleri teslim etmek bizim için en önemli konulardan birisi derken, üretim planlamasına gösterdikleri hassasiyete dikkat çekiyor. Horasan, bu noktada şunları söyledi: Bizden istenilen ürünü ne zaman teslim edebileceğimize dair tam bir rapor hazırlarız ve müşterimize bunu sunarız. Yetiştiremeyeceğimiz bir tarih kesin asla taahhütte bulunmayız. Kurulduğumuz günden beri buna hassasiyet gösterdik. Böylece ne biz zor durumda kalırız ne de müşterimiz. İşler belirli bir takvime göre, zamanında, eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olur bu yöntemle. Aksi halde özellikle Avrupa pazarında tutunmanız imkânsız hale gelir.

25109997.jpg

ÜÇÜNCÜ KUŞAK HAZIR

Üçüncü kuşak yöneticilerin de fabrikada çeşitli görevler aldığını anlatan Oktay Han Horasan, genç yöneticilerin yurtdışında dil eğitimlerini tamamladığını ve okul hayatları boyunca da fabrika içerisinde üretim kademelerinde görevler aldığını ifade ederek, “Yeni nesil daha çok teknolojiye, yeniliklere açık. Dünya’yı yakından takip edebiliyorlar. Üçüncü kuşak yöneticilerimiz de eğitimleri tamamlayıp, fabrika içerisinde çeşitli birimlerde görevlerine başladılar. Özellikle yurtdışı görüşmeleri, fuarlar, iş bağlantıları gibi konularda bizleri en iyi şekilde temsil ediyor, başarılı işlere imza atıyorlar. Biz gelecekte fabrikanın yönetimini devralacak çocuklarımızı çekirdekten yetiştirmeye gayret ediyoruz. Üretimin, satışın ve idarenin her alanında çalışmalarını sağlıyoruz ki, tam donanımla iş hayatına katılabilsinler. Şirket profilini çok daha yukarılara taşıyarak, şehrimize, vatanımıza katkılar sağlayacak işlere imza atabilsinler” diyerek, aile şirketi olmalarına rağmen, geleceğin yöneticilerini her alanda donanımlı hale getirdiklerine dikkati çekti.

Üretimin Yıldızları Yazı Dizimiz, Konya sanayisinden güzel dönüşler alıyor. Bu hafta çalışkanlığıyla, azmiyle ve mütevaziliğiyle takdir ettiğim Disan Dişli’nin başarılı yöneticisi Oktay Han Horasan ile şirketin profilini konuştuk. Geleceğe yönelik planlarına göz attık. Üretim kapasitesi olarak gerçekten gururumuzu okşayan, çok büyük yatırımlar yapmış bir şirket bulduk karşımızda. Makine parkuru gerçekten çok büyük ve kaliteli. Personelleri alanında kendini yetiştirmiş. Üretiminin yüzde 70’ini yurtdışına ve özellikle Avrupa ülkelerine satıyor olması aslında ne kadar kaliteli ürünler ürettiğinin de bir göstergesi. Gelecek haftalarda başka bir üretimin yıldızıyla karşınızda olmak üzere..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum