2 asırlık belde; Burunsuz

2 asırlık belde; Burunsuz

Burunsuz Beldesi Belediye Başkanı Dursun Gezer, belde halkına hizmet etmenin aynı zamanda tarihe yapılan bir hizmet olduğunu söyledi.

Beldesinin kuruluşunun 1800’lü yıllara kadar uzandığını ifade eden
Gezer, “Yapılan arşiv taramalarında, Burunsuz’a ait ilk resmi kayıt niteliğindeki belgelere 1813 yıllarına ait Osmanlı tapu kayıtlarında rastlanmıştır. 250–300 yıllık geçmişi olduğu kabul edilen Burunsuzun yerleşim alanı olarak kurulduğu bölgedeki bulgularda önemli ipuçları vardır. Romalılar döneminde bir sayfiye yeri ve tatlı su kaynaklarına sahip kıymetli bir bölge olan beldemizde, Atalarımızın Anadolu’ya yerleşmesinden sonra da önemli oranda tarım-hayvancılık, arıcılık, yaylacılık yapılmaya başlandı” dedi.
Beldenin ilk yıllarında zengin bir bitki örtüsü ile güçlü bir orman dokusuna sahip olduğunu da hatırlatan Gezer, “Kasaba da, Doktor Hasan, Süleyman Çavuş, Sıhhiye Ömer, Hatip Mehmet, Hindinin Hasan ve Çakır Dede’den oluşan yaşlılar konseyinin rivayet ettiğine göre komşu İmrenler Kasabası’ndan Hacı Menteş namıyla anılan bir zat, oğulları, koyun keçi sürüsü ve arı kovanlarıyla kasabanın ortasındaki çeşmenin bulunduğu yere, yayla olarak kullanmak, yurt tutmak amacıyla yerleşir. Güçlü, pehlivan yapılı birisi olan Hacı Menteş’in yaylasına özelliklede arı kovanlarına dadanan bir ayı sorun yaratmaya başlar. Gücünü de sınamak isteyen Hacı Menteş ile ayı arasında geçen boğuşma ve arbedede bir pençe darbesiyle burnunu kaybeden Hacı Menteş İmrenler’e dönmez ve istenmeyen görüntüsünü gizlemek için yaylaya temelli yerleşir ve o günden itibaren kasabanın adı da burunsuz olarak bilinir” diye konuştu.
Burunsuz’un 1998 yılında Kasaba olma hakkını elde ettiğini de dile getiren Gezer, “Konya ili Hüyük İlçesine Bağlı Kasaba olarak 1999 Mart yerel seçimlerinde ilk Belediye Başkanı Ali Acar arkadaşımız olmuştur. Daha sonra 2004 ve 2009 döneminde ben belediye başkanı oldum. Konya’ya 95 kilometre olan beldemizde  Yaz aylarında 2 bin 500’ün üzerinde nüfus yaşarken bu rakam kışın ne yazık ki 600’e kadar düşüyor. Buda beldeden şehre kıyın daha çok göç yaşandığını gösteriyor” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.