150 yıllık tarihi olan Pınarbaşı Beldesi

150 yıllık tarihi olan Pınarbaşı Beldesi

Derebucak ilçesinin 4 şirin beldesinden birisi olan Pınarbaşı beldesi, kendine has ahşap evleri ile ünlü.

Ancak gerek teknolojinin üstün gelmesi gerek doğal güzellikleri ve gelenekleri ayakta tutacak neslin kalmaması bazı özelliklerinin kaybolup gitmesine neden oluyor. Devasa ağaçlardan yapılan doğal klimalı evlerde kaybolan güzelliklerden sadece biri. Ahşap evlerin altlarının ahır olması nedeniyle çetin geçen kış aylarında bile sıcak olan evler yazın kavurucu sıcağında da bir o kadar serin oluyor. Böylesine güzel gelenekleri ve tarihi dokusu olan beldenin mutlaka sorunları da var. Belediye başkanı ile hem beldeyi konuştuk hem sorunlarını dinledik.
Başkanım öncelikle sizi ve beldenizi tanıyalım
Pınarbaşı Belde Belediye Başkanı Şevket Çetin 1961 doğumluyum, evliyim 3 çocuğum var. Serbest meslekle uğraşıyordum, Halkın teveccühü ile belediye başkanı oldum. 1994 yılında kasabanın kurucu belediye başkanıydım. 2004 yılında seçimi kaybettim, 2009 yılında tekrar aday oldum. Nasipte varmış, tekrar kazandım. Bu dönemde yeni bir belediye kurduk, bütün araçlarımızı sıfırdan aldık. Yol çalışmaları yaptık. Bunun yanında burası bir köydü. Kasaba yapabilmek için elimizden geleni yaptık. Tek sorunumuz nüfusumuzun çok az olması. 5 bin nüfusumuz var ama nüfusumuz genellikle Beyşehir ve Manavgat’ta çalışıyor bir kısmı da yurt dışında.
Kasabamız 150 yıllık bir tarihe sahip
Kasabamız, çok eskilere dayanan bir yerleşim yeri. Göynem adı altında kurulmuştu. Aslında biz bir köydük ama 1900’lü yıllarda ayrıldık ve kasabamız buraya yerleştirilmiş. Adını da buradaki pınardan almış. Pınarbaşı’nın yaklaşık 150 yıllık bir geçmişi var. Kasabamızın yüzde 80’i ağaç evlerden ibaretti. 1980’li yıllardan sonra taş betonarme yapılar başladı. Yani burası bir nevi yaylaydı. Ama yerleşim zamanla arttı, nüfus arttı, belediye olmayı başardık. Serik’e 100 kilometre uzaklıktayız. Burası tarihi ipek yolu üzerinde kurulmuş bir yer. Tarihi ipek yolu buranın tam üzerinden geçiyor. İbradı, Akseki ve oradan da Manavgat’a ulaşıyor. Bir de Beşkonak olarak bilinen bir yolumuz var, burası sahile ulaşmak için çok yakın bir yol. Biz burayı köy yolu olarak açtırdık. Araç falan gidebiliyor ama uygun bir yol değil. İl Özel İdaresi aracılığı ile devlet bütçesine aldırdık burayı. Buranın tamamlanması ile ciddi bir potansiyel sağlanmış olacak.
Hedeflerimiz var ama imkanlar kısıtlı
Aslında burayı geliştirmek için büyük hedeflerimiz var. Halı sahasından kültür evine, parkından bahçesine kadar vatandaşımızın iyi yaşaması için yapılabilecek her şeyi yapmak istiyoruz. Ama bu gelirle bunları yapmak mümkün değil. Bundan önceki dönemlerde 2 bin 500 kişilik nüfustan para alıyorduk, ortalama 40 bin TL geliyordu. Şimdi ise 750 kişilik nüfustan para alıyoruz ve 15 bin TL geliyor. Bu belediyenin sadece 11 bin 500 TL çalışanlarının gideri var. Belediye binasının giderlerini de kattığımız zaman yatırım yapabilecek bir şey kalmıyor elde.
Eğitim yönünden ciddi sıkıntılarımız var
Eğitim hususunda gerçekten civar kasabalarımıza bakıldığında nüfusumuz az olmasına rağmen öğrenci sayımız çok yüksek. 117 öğrencimiz şu an burada eğitim görüyor. Bu çocuklar için burada alınan eğitim yeterli değil çünkü okulların fiziksel yapısı eksik. Kasabamızda öğretmen durmuyor, hemen gitmek istiyor. Yeni bir okul için uğraşıyoruz iki yıldır. Bununla ilgili özel idareye müracaatımız oldu. İl genel meclisi üyelerimiz bu konuda bize çok yardımcı oluyor. Buraya öğrenimin daha iyi yapılabilmesi için yeni bir okul yapılması gerekiyor. Okulda 8 derslik var. Yeterli fiziksel alan yok. Eğitim açısından bu nedenle kasaba insanı sıkıntılı.
Pınarbaşı turizm açısından büyük öneme sahip
Pınarbaşı’nın geçmişi çok eskilere dayanmıyor ama az önce de belirttiğimiz gibi tarihi ipek yolunun üzerinde bulunması buraya tarihi bir değer kazandırıyor. Burada tarihi ipek yolunun üzerinde bin 700 metre yükseklikte kendiliğinden oluşan bir göl var. Gölde su hiçbir zaman bitmiyor. Görülmeye değer bir güzelliği var. Turizm açısından burası değerlendirilebilir. Bunun yanında rafting bölgesine ulaşılması için de yine dağlık ama hoş bir yolumuz var. İl özel idaresi bu yolu tamamlamak için çalışıyor.
Kasaba halkımızın aslında genel olarak bir sıkıntısı yok. Su ihtiyacımız yok, kanalizasyon sıkıntısını çözdük. Alt yapı eksikliğimiz kalmadı. Bu bizim için bir avantaj. Doğal olarak yeraltına gidiyor atık suyumuz. Hiçbir zararı da yok, çevreciler tarafından incelendi. Zaten kasabamız ismini sahip olduğu suyundan alıyor. Çok kaliteli bir suyumuz var. Sondaj ile bunu vatandaşımıza sunuyoruz. Bu konuda sorunsuz beldelerden bir tanesiyiz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.