Yüksek sesli müzik işitme kaybına neden oluyor

Yüksek sesli müzik işitme kaybına neden oluyor

Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren mp3 çalar, cep telefonları ve walkmanlar, birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor.

Özellikle gençler arasında çok yaygın  olan  kulaklıkla müzik dinleme alışkanlığı ilerleyen yaşlarda kalıcı işitme kaybına yol açıyor. Amerika'da yapılan bir araştırma yüksek sesle müzik dinleyen gençlerin yarıdan fazlasının işitme sorunuyla karşı karşıya kaldığını ortaya koyuyor.  Özel Farabi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. İlker Yiğit insanların gündelik hayatta sürekli gürültüye maruz kaldığını 80 desibelden daha fazla sese maruz kalmanın kulağa zarar verdiğini ifade etti. Yiğit " Fısıltı 30, normal konuşma 60, yol ve trafik 80, walkman ve cep telefonlarının ses çıkışları 60-120 desibel olduğu biliniyor. Bununla birlikte şimşek 120, tüfek 140 desibeldir. Bu oranlara baktığımızda insan kulağının sürekli gürültüye maruz kaldığını söyleyebiliriz. Bu yüzden kulaklarımızı gürültüden uzak tutmamız gerekiyor" dedi.
YÜKSEK SESİN OLUMSUZ ETKİLERİ
Uzun süre yüksek sesle dinlenen müziğin insanları agresifleştirdiğini de  belirten  Özel Farabi Hastanesi  Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. İlker Yiğit, "Araba kullanırken yüksek tonda dinlenen müzik  dikkati etkiler ve kişinin hızlı düşünmesini engelleyerek agresif bir hal almasına neden olur " dedi.  Öte yandan Yiğit "Müzik dinlemek için kulağa takılan kulaklıkların  dışkulak yolunda infeksiyon yapma riski taşıdığını  ve 85 db'den daha fazla sese maruz kalınması sonucunda ise iç kulaktaki sinir hücrelerinin  öldüğünü belirtti. Yiğit " Zaman içerisinde hücredeki tahribatın derecesine göre işitme kaybı   yüzde 30-40 'tan yüzde 100'e kadar ulaşabilir.Yüksek sese maruz kalma süresi uzadıkça hücre kaybı da o oranda artar ve işitme azalır" dedi. Ayrıca ses ne kadar yakında ise kulağa verilen zararın arttığını belirten Yiğit yüksek tonda dinlenen müziğin konsantrasyon ve algılama problemi yaşattığını   ifade etti.
YÜKSEK SES EN ÇOK KİMLERİ ETKİLENİYOR
Yüksek sesin en çok gençler ve çocuklar üzerinde etkili olduğunu söylen Opr. Dr. İlker Yiğit  "Kulaktaki hücre kaybı en çok gençlik döneminde görülüyor. Ancak gençler bunu orta yaşlarda işitme kayıpları ortaya çıktığında anlayabiliyor " dedi. Ayrıca yüksek volum de müzik dinleyen herkesin bu   risk grubunda olduğunu söyleyen Yiğit eğlence mekanlarına sık sık giden ve orada çalışan  kişilerin de çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Yiğit " Poligonda çalışanlar ve poligon atıcıları, sesli oyuncak oynayan çocuklar,   fabrikada yüksek gürültülü ortam da çalışanlar sesten oldukça etkileniyorlar.Özellikle de kapalı yerlerdeki yüksek gürültünün hücreleri tahrip etme  gücü çok daha fazladır. Çünkü kapalı alanlarda ki sesin şiddeti yankıya bağlı olarak artar " dedi.  Anne,babaların telefon, müzik aletlerinin  bebeklerin ve küçük çocukların kulaklarını bozabileceğini unutmamaları gerektiğini  vurgulayan Yiğit çocuklara oyuncak seçiminde çok dikkatli davranılması gerektiğini ifade etti.
ALINACAK ÖNLEMLER
Müzik dinlerken cihazın ses seviyesinin maxsimum yüzde 60'ları geçmemesi gerektiğine dikkat çeken Opr. Dr. İlker Yiğit müzik dinleme süresinin de 1-2 saatten fazla olmamasının gerektiğini söyledi. Yiğit " Kulaklıkla müzik dinleyen gençler  küçük kulaklık yerine daha büyük kulaklıkları tercih etmeliler.Ayrıca cep telefonlarıyla da çok uzun süre konuşmalar gerçekleştirilmemeli. Araba gibi kapalı  mekanlarda çok yüksek seste müzik kesinlikle dinlenmemeli" dedi. Alınacak küçük önlemlerle kulak sağlığının korunabileceğini söyleyen Yiğit  insanların bu konularda bilinçli davranması gerektiğine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.