'Yolsuzluk iki yıl içinde daha da artacak'

'Yolsuzluk iki yıl içinde daha da artacak'

"Türkiye'de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?" araştırmasının sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 67'si yolsuzluğun son iki yıl arttığını düşünüyor. Yüzde 54 ise önümüzdeki 2 yılda yolsuzluklarda daha da artış olacağı kanısında.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, “Türkiye’de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?” başlıklı kamuoyu araştırmasına göre, katılımcıların % 67’si, “Son 2 yıl içerisinde yolsuzluk arttı” dedi. Yine büyük çoğunluk, yolsuzluğun oy tercihini etkileyeceğini de vurguladı.

Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye ülke kolu olarak faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Derneği, “Türkiye’de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

İKİ YIL İÇİNDE DAHA DA ARTACAK

Türkiye’nin tüm bölgelerinde, toplam 2000 kişiyle yürütülen kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre; katılımcıların % 67’si, son 2 yıl içerisinde yolsuzluğun arttığını, % 54’ü ise önümüzdeki 2 yıl içerisinde ise yolsuzluğun artacağını düşünüyor. Mevcut hükümetin yolsuzlukla mücadeledeki çabalarını, katılımcıların % 55’i etkisiz buluyor. Yolsuzluğun nedenlerine ilişkin soruda katılımcıların verdiği cevaplar, dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasının büyük bir sorun olduğuna işaret ediyor.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan’ın sunumuyla gerçekleşen basın toplantısında paylaşılan araştırma sonuçları, kamuoyunun, son iki yıl içerisinde yolsuzluğun arttığını ve önümüzdeki iki yıl içerisinde de artmaya devam edeceğini düşündüğünü, dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasının ise en önemli sorun olduğunu ortaya koydu.

YÜZDE 28, SON 12 AYDA RÜŞVET VERMİŞ

Araştırmanın bir diğer dikkat çekici sonucu da katılımcıların % 28,35’inin, son 12 ayda usulsüz ödeme yapmak veya hediye vermek durumunda kaldığını belirtmiş olması. Bu oran, Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından toplam 107 ülkeden 114 bin katılımcıyla gerçekleştirilen, bugüne kadar yolsuzluk üzerine hazırlanmış en kapsamlı araştırma sayılan Küresel Yolsuzluk Barometresi’nin 2013 yılı Türkiye sonuçlarında % 21 olarak yer almıştı. Bu oran Avrupa Birliği'ndeki oranlara göre oldukça yüksek.

Yolsuzluğun nedenlerinde ilk sırada yer alan başlık dokunulmazlık ve cezasızlık iken, katılımcıların % 55’i hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarını etkisiz buluyor.

EN YOĞUN YOLSUZLUK BELEDİYELERDE

Yolsuzluğun nedenleri sıralamasında arasında ilk sırayı dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalması (10 üzerinden % 8.14) alıyor. Cezasızlığı, siyaset-sermaye ilişkisi (% 7.97), ihale sistemleri (% 7.95) ve medya-sermaye ilişkisi (% 7.94) takip ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.