Yılsonuna Kadar Kaydolmayanlar Gez’e Zorla Kaydedilecek

Yılsonuna Kadar Kaydolmayanlar Gez’e Zorla Kaydedilecek

Alman Radyo Televizyon Vergisi GEZ aidat servisi, içinde ikamet edilen tüm ev ve iş yerlerinden aidat almaya kararlı. Mektuplara tepki vermeyen ve kaydolmayanlara yılsonuna kadar son bir mektup gönderilecek ve yine kaydolmayanlar zorla kaydedilecek....

Alman Radyo Televizyon Vergisi GEZ aidat servisi, içinde ikamet edilen tüm ev ve iş yerlerinden aidat almaya kararlı. Mektuplara tepki vermeyen ve kaydolmayanlara yılsonuna kadar son bir mektup gönderilecek ve yine kaydolmayanlar zorla kaydedilecek. Tüketiciyi Koruma Merkezide GEZ’den gelen mektubu görmezden gelmeme konusunda uyardı.GEZ ile ilgili yönetmelikte 2013 yılı başından itibaren uygulamaya konan değişiklikle, bir ev veya iş yerinden GEZ vergisi alırken radyo veya televizyon olup olmadığına bakılmıyor, mukim olan her yer GEZ vergisi yükümlüsü sayılıyor.

Verginin evdeki radyo veya televizyona göre alındığı dönemde gelen mektupların görmezden gelinmesi, GEZ görevlerinin kapıdan içeri alınmaması durumunda ödenmeyebiliyordu. Ancak 2013 yılının başından itibaren durum değişti. GEZ yönetimi şimdi gönüllü olarak hala kaydolmayanları zorla kaydetme hazırlığı içinde.

400 EURO’YA VARAN TOPLU AİDAT TALEP EDİLEBİLİR

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Tüketiciyi Koruma Merkezi’nden Manuela Duda, “Hala kaydolmamış olan herkese GEZ aidat servisinden bir mektup daha gelecek.” dedi. Duda, örneğin İşsizlik Parası 2 (Arbeitslosengeld II) veya Bafög bursu alanların GEZ aidatı ödemek zorunda olmadığını, ileri derece engellilerin ise indirimli aidat ödediklerini hatırlattı. Mektubu görmezden gelmenin işe yaramayacağını söyleyen Duda, “GEZ aidat servisi Ocak 2013’ten itibaren tüm aidatları talep edebilir.” dedi. Bu ise yaklaşık 400 Euro’ya tekabül ediyor.

Uzmanlar, GEZ’den kaçmak isteyen kimsenin adresinin bilinmediği düşüncesine kapılmaması gerektiği uyarısı yapıyor. Nitekim GEZ aidat servisi kentlerdeki İkamet Bildirme Dairelerinden (Einwohnermeldeamt) tüm adresleri alıyor. Tüm adreslerin alınması uygulamasına karşı “veri koruma” mücadelecilerinin açtığı davlar da kaybedildi. Almanya’da GEZ vergisi kapsamında yılda yaklaşık 8 milyar Euro toplandığı, bununla aralarında ARD, ZDF, WDR televizyonları, Deutschlandradio gibi kurumların da olduğu kamu yayın kuruluşları finanse ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.