Yedek Kimlikler Üç Kez İptal Edilecek, Parası Da Militanlardan Alınacak

Yedek Kimlikler Üç Kez İptal Edilecek, Parası Da Militanlardan Alınacak

Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından terörle mücadele kapsamında IŞİD örgütüne katılımları engellemeye yönelik olarak hazırlanan yasa tasarısı Alman kimlik kartlarının iptalleri ile Türkiye’ye seyahatleri...

Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından terörle mücadele kapsamında IŞİD örgütüne katılımları engellemeye yönelik olarak hazırlanan yasa tasarısı Alman kimlik kartlarının iptalleri ile Türkiye’ye seyahatleri engelleyecek. Federal İçişleri Bakanlığı’nın ilk etapta altı aylık sürelerle toplam üç kez kimlik kartlarını iptal edeceği bildirildi.

Terör örgütü IŞİD’e katılmak hedefiyle Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçmek isteyen şiddet yanlıları mevcut uygulama ile bir buçuk yıl kimlik kartlarını kullanamayacaklar. Pasaport iptallerine rağmen Alman kimlik kartları ile Türkiye’ye seyahat edebilenler bu sayede engellenebilecekler.

Medyaya yansıyan yeni kanun tasarısına göre Almanya’da ikamet eden terör şüphelilerinin kimlik kartları ellerinden alınarak kendilerine üzerinde ‘yurtdışına çıkışları yasak’ ibareli özel açıklamaların olduğu yedek bir doküman verilecek. Kimlik kartı görevi görecek belge sadece Almanya sınırları içinde geçerli olacak. İlgili yasa tasarısına göre orijinal kimlik kartlarının üzerine sadece özel ibarenin yazılması önerisi ‘kolayca söküp atılabileceği’ gerekçesiyle onaylanmadı.

Bakanlık ayrıca terör şüphelilerinden yedek doküman için toplam 10 Euro tahsis edecek. Altı aylık uzatmalar için ise her defasında kişilerden yine aynı miktarlar alınacak. Federal İçişleri Bakanlığı terörle mücadele kapsamında yürürlüğe koyulacak olan ilgili yasa tasarısına gerekçe olarak ise iç güvenlik ile Müslümanların çoğunlukta yaşadığı ülkelerdeki Alman temsilciliklerinin güvenliklerini sağlamayı gösterdi.

Suriye ve Irak’a geçişlerin “merkezi problem” olarak değerlendirildiği yasa tasarısı gerekçesinde “IŞİD saflarında savaşmış kişilerin ülkeye geri dönüşleri ile çatışma potansiyelinin Almanya’ya taşınması konusu özellikle tehlike arz etmektedir.” ifadesi de yer aldı. IŞİD’le mücadele kapsamında hazırlanan yasa tasarısının pratikteki uygulamasının devlete 400 bin Euro’ya mâl olacağı ifade ediliyor.

Bu arada Almanya iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans-GeorgMaaßen tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’ye IŞİD saflarında savaşmak üzere giden Alman vatandaşlarının sayısı 550. Bugüne kadar 60 militanın hayatını kaybettiği bilgisini paylaşan Maaßen, ölenlerin 9’unun ise intihar komandosu olduğunu, 180 kişinin ise savaştıktan sonra Almanya’ya geri döndüğünü belirtti.

AB ülkelerinden terör örgütü IŞİD’e katılanların sayısının ise 3 bin olduğu ifade ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.