Yaşlıların gözünde Güneysınır

Yaşlıların gözünde Güneysınır

Güneysınır’a yaptığımız ziyarette Karasınır Mahallesi’nde bulunan mahalle kahvesinin önünde oturan ve çaylarını yudumlayan yaşlılarla sohbet ettik.

Güneysınır ilçesinin adet, gelenek, görenek ve düğün törenlerini anlatan yaşlılar zamanla bazı gelenek ve göreneklerin unutulduğunu, birçoğundan vazgeçildiğini ve bazılarına eskisi kadar önem verilmediğini anlattı.
74 yaşındaki Ahmet Kalaycı ilçenin tanıtımını yaparken geçmiş günleri de özlediğini söyledi. Kalaycı, “Güneysınır ilçemiz, Konya’nın güzel, şen bir ilçesidir. Güzel bir coğrafya üzerine kurulmuştur. Gün doğduğu zaman bağrımıza doğar. Ama ilçe halkı biraz mahrumiyet yaşıyor. Çünkü ilçenin gelir seviyesi çok düşük. Genel olarak tarımla ilgilendiğimiz için toprağın gözüne bakıyoruz. Topraktan aldığımızın da iyi para etmemesine karşılık mazotun, gübrenin zamlanması, girdi maliyetlerinin her geçen gün artması bizi üzüyor. Ekonomik durum gün geçtikçe kötüye gidiyor. Bu da zamanla gelirin azalmasına bağlı olarak bazı adet, gelenek ve göreneklerin daha yüzeysel yapılmasına neden oluyor. Örneğin bir düğün bile daha kısa sürede olup bitiyor” dedi.
Güneysınır’da düğün geleneğinin de eskisi gibi yaşanmadığını belirten Kalaycı, “Konya’da olduğu gibi burada da yoğurt çorbası, etli pilav, bamya çorbası, zerde, irmik helvasından oluşan düğün pilavı ikram edilir. Düğüne bütün mahalle sakinleri çağırılır. Düğün günü kız evinden alınan gelin gezdirilir ve oğlan evine götürülür. Damat camide akşam namazını kıldıktan sonra evine gönderilir. Söz, nişan, kına gibi adetler de uygulanır. Şimdi zaman değiştikçe çok şey değişti. Bizim gençliğimizde düğünlerde silahlar susmazdı. Düğünlerde silah atmak aslında doğru bir davranış değil ama bu da bir semboldü. Bunun yanında eskiden araba yok denecek kadar azdı. Gelin at üzerinde gezdirilir ve oğlan evine götürülürdü. Daha sonra atın yerini traktör aldı. Şimdilerde ise araba kullanılıyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.