Yaklaşık İki Milyon Çalışanın Saat Ücreti 5 Euro’nun Altında

Yaklaşık İki Milyon Çalışanın Saat Ücreti 5 Euro’nun Altında

Yaklaşık 40 milyon insanın çalıştığı Almanya’da 2 milyon insanın saat başına 5 Euro’nun altında çalıştığı haber verildi. Der Spiegel dergisinin haberine göre bu çalışanlar asgari ücret uygulamasından da faydalanamıyor. Duisburg...

Yaklaşık 40 milyon insanın çalıştığı Almanya’da 2 milyon insanın saat başına 5 Euro’nun altında çalıştığı haber verildi. Der Spiegel dergisinin haberine göre bu çalışanlar asgari ücret uygulamasından da faydalanamıyor.

Duisburg Essen Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre Almanya’da bahçıvanlık sektöründe, et ürünleri üretiminde, büyük marketlerde, temizlik ve inşaat sektöründe yaklaşık 1,7 milyon kişi düşük ücretle çalıştırılıyor. Almanya’da firmalarda çalışanların yaklaşık yüzde 19’unun (yaklaşık 8 milyon çalışan) asgari ücretin (saatte 8,50 Euro) altında çalıştığı ifade ediliyor.

Almanya’daki şirketlerin diğer ülkelerden gelen çalışanlarına o ülkelerin yasalarına göre iş sözleşmesi sunduğu ve böylece örneğin Bulgaristan ve Polonya gibi ülkelerden gelen işçilere çok daha düşük maaş ödenebildiği belirtiliyor. Hali hazırdaki hükümet tarafından hazırlanan asgari ücret uygulamasının aralarında inşaat ve temizlik işlerinin de bulunduğu toplam 16 branşta uygulanmasını engellemek için farklı yöntemler olduğu dillendiriliyor. Bunun dışında bazı firmaların yurt dışından getirdikleri işçilere daha az maaş ödemek için onları toplu halde hiçbir sağlık güvenliği olmayan bir barınakta ikamet ettirip, karşılığında da ciddi bir ücret aldığı kaydediliyor.

Özellikle Avrupa Birliği’nin doğuya doğru genişlemesinin ardından bu ülke vatandaşlarına serbest dolaşım ve çalışma hakkı verildi. Bulgaristan, Polonya, Romanya ve Sırbistan gibi ülkelerden Almanya’ya son zamanlarda ciddi bir işçi göçü yaşanıyor. Gelen bu insanlar ise genellikle düşük ücretlerde zor şartlar altındaki işlerde istihdam ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.