Yağlı yemeklerden uzak durarak düzenli spor yapılmalı

Yağlı yemeklerden uzak durarak düzenli spor yapılmalı

Beslenme alışkanlıklarından dolayı kalp damar hastalığının çok sık görüldüğü Konya'da Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tarık Torun, insanların yağlı yemeklerden uzak durarak düzenli spor yapmalarını söyledi.

Kalp damar hastalıkları hakkında bilgi veren Özel Sezin Kardiyoloji Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tarık Torun, Konyalıların yağlı ve hamurlu yemekleri fazlaca tüketip düzenli spor yapmadıkları için kalp damar hastalığının Konya'da çok fazla görüldüğünü bildirdi. İnsan vücudunda kalbi besleyen sağ ve sol damarların bulunduğunu aktaran Dr. Tarık Torun, “Kalbimizi besleyen bu iki büyük damarlardan her hangi birinin tıkanması veya daralması sonucu kalp damar hastalığı ortaya çıkıyor. Kalp damar hastalığının birçok boyutu ve çeşidi var. En sık rastlanan kalp damar hastalığı ise kalp krizidir. Kalp damar hastalığının ortaya çıkmasına birçok durum ve risk sebep oluyor. Biz bu riskleri iki gruba ayırıyoruz. Değiştirilemeyen riskler ve değiştirilebilen, önlenebilen riskler olarak. Değiştirilemeyen riskler; kalp damar hastalığının aileden geliyor olması ve belirli bir yaştan sonra damarların hızlı bir şekilde daralmasıdır. Bu duruma çözüm üretmek çok zor. Diğer riskler ise; sigara içilmesi, yağlı yemeklerin yenmesi, spor yapılmaması, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı da kalp damar hastalığını en çok tetikleyen durumlar. Bu riskler önlenebiliyor. İnsanın hastalığa karşı sigara içmemesi, yağlık yemeklerden uzak durması ve şeker ile tansiyon hastalıklarına dikkat etmesi kişiyi kalp damar hastalığına karşı koruyacaktır” dedi.
'GÖĞÜS AĞRISI HASTALIĞIN BELİRTİSİDİR'
Kalp damar hastalığının en büyük belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Torun, kişi yürürken veya merdiven çıkarken göğsü ağrıyorsa hiç vakit kaybetmeden kardiyoloji doktoruna görünmesi gerektiğini söyledi. Kalp damar hastalığına karşı en büyük korunma yolunun hastalığa sebebiyet veren önlenebilir risklere karşı durmak olduğunu dile getiren Dr. Torun, “Kalp damar hastalığı çok önemli ve insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu hastalığa karşı yukarıda belirttiğimiz risklere karşı önlem alınmalıdır. Hastalığa karşı ilaçlı tedavi ile önlem alınabiliyor ama en etkili korunma yolu yaşam tarzının değiştirilmesidir. İnsanların yağlık yemekleri yememesi ve düzenli spor yapması hastalığa karşı insanı koruyacaktır” diye konuştu.
KONYA'DA BESLENME ALIŞKANLIĞI DEĞİŞTİRİLMELİ
Konya'da beslenme alışkanlarından dolayı kalp damar hastalığının çok fazla görüldüğünü anımsatan Dr. Tarık Torun, Konya'da etliekmek ve düğün pilavlarını ile yağlık yemeklerin tüketilmesinin kalp damar hastalığını tetiklediğini belirterek, “Konya'daki insanlar etliekmek, düğün pilavı gibi hamur ve yağlı yemekleri çok fazla tüketiyor üstüne spor yapmadığı için kalp damar hastalığı baş gösteriyor. Ama son yıllarda Konya'daki insanlar bu hastalığa karşı bilgi sahibi olduğu ve biraz daha dikkat ediyor. Özellikle 40 yaşını geçmiş olan insanlar bu duruma biraz daha fazla önem gösteriyor. Ama gençlerinde yağlı yemeklere karşı önlem alması gerekiyor. Evde yemekleri yapan kişi daha az yağ kullanmalıdır” ifadelerini kullandı. 
TÜM İNSANLAR 25'Lİ YAŞLARDA SAĞLIK TARAMASINDAN GEÇMELİ
Tüm insanların kalp damar hastalığı belirtilerinin başlamadan önlem alması gerektiğini de aktaran Özel Sezin Kardiyoloji Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tarık Torun, sözlerini şöyle tamamladı: “Kalp damar hastalığına yakalandıktan sonra spor yapmak, sigara içmemek veya yağsız yemek tüketmek sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor. Hastalığa karşı önceden tedbir alınmalıdır. Bu anlamda 25 yaşlarındaki tüm insanların kalp damar başta olmak üzere tüm sağlık taramasından geçmesi gerek. Günümüzde doktorlara ulaşmak çok kolay. Bu yaşlarda insan kendini çok dinç sanıyor ama doktora gitmeleri lazım. İnsanoğlu belirli aralıklarla sağlık taramasından muhakkak geçmelidir. Hastalık belirtileri baş göstermeden önlem almak her anlamda insanın faydasına olacaktır.”
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum