Yaban koyunları Bozdağ'da hayat buluyor

Yaban koyunları Bozdağ'da hayat buluyor

Bozdağda 3 bin 500 hektarlık alan tellerle koruma altına alınarak yaban koyunlarının neslinin tükenmesi engellendi.

Koyunlar Bozdağ’da koruma altında çoğaltılarak doğal yaşam alanlarına bırakılıyor.
2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla nesli tükenme tehlikesi olan Anadolu Yaban Koyunları koruma altına alınmıştı. Alınan karar çerçevesinde Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdülüğü tarafından Anadolu Yaban Koyunları'nın çoğalması için Bozdağ'da 3 bin 500 hektarlık alan tellerle koruma altına alınarak yaban koyunlarının neslinin yok olması tehlikesi ortadan kaldırıldı. Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, Anadolu Yaban Koyunu'nun neslinin tükenmemesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Geçen hafta itibariyle yaban koyunlarının sayım envanterlerinin tamamlandığını bildiren Duran, Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda toplan 505 yaban koyunun bulunduğunu, tüm koyunların sağlık kontrolünden geçirilerek gözetim altında tutulduğunu vurguladı.
AVLANMA NEDENİYLE YABAN KOYUNLARI BOZDAĞ SIĞINDI
2005 yılında Bakanlar Kurulu'nun 60 bin hektarlık alanı koruma altına alarak 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' olarak ilan ettiğini  anımsatan Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Duran, “Yaban koyunu bulundukları alanda rahatsız edilmediği sürece yerlerini değiştirmezler. Ancak uzun yıllardın insanların avlanma ve vahşi yaşamdan dolayı yaban koyunlarının sayısı azaldı. Bulundukları bölgede rahatsız edilen yaban koyunları Bozdağ'a sığındı. Koyunlar çok uzun yıllardır burada yaşıyorlar. Anadolu'nun endemik türlerinden olan yaban koyunlarını koruyarak gelecek nesillere ulaştırmalıyız.. burada yaban koyunlarının çoğalmasını sağlayarak eski yaşam alanlarına da gönderiyoruz” dedi.
KOYUNLAR ÇOĞALTILARAK ESKİ YAŞAM ALANLARINA BIRAKILIYOR
Bozdağ'da bulunan ve tellerle çevrilerek koruma altına alınan geliştirme sahasında şu an itibariyle 505 Anadolu Yaban Koyunu'nun bulunduğunu bildiren Duran, bu koyunların 190'nını koç, 269'unu dişi ve 46'sını kuzu oluşturduğnu söyledi. “Koruma altında olmayan yani açık alan olarak tabir edilen Hodul ve Armağan dağlarında 100, Kervan ve Kızılcakuyu köylerinin kuzeyindeki Loras Dağın da ise 28 yaban koyunu yaşıyor” diyen Ahmet Duran, Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda üretimi yapılarak sayıları çoğalan yaban koyunlarının eski yaşam ortamlarına naklinin yapıldığını anımsatarak, “Tel ili çevrili alanda bulunan yaban koyunlarının herhangi bir bulaşıcı hastalık tehlikesine karşı sürünün geleceğini garanti altına almak ve genetik çeşitliliği artırmak amacıyla eski yaşam alanlarına gönderiyoruz. Bu nedenle Ankara Nallıhan'a 173, Karaman Karadağ'a 61, Matalya Hekimhana 20 ve Bozdağlar Loras Dağına ise 28 yaban koyunu doğaya bırakıldı. Toplamda 282 yaban koyunu eski yaşam ortamlarına gönderildi. Böyle bir merkezin bulunması Anadolu'nun en önemli ve simgelerinden olan yaban koyununu koruma altına almış oluyoruz. Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda çalışmalar sorunsuz devam ediyor. Sahamızda 3 vardiya olarak 12 memur ve işçi, mühendis, veteriner ve bir şube müdürümüz bulunuyor. Sahamız kış hazırlıklarını da tamamlamış durumda. Anadolu Yaban Koyunlarının kışın yem bulamama durumuna karşın 40 ton yonca, 20 ton palet yem ve 18 ton kırma buğday depolarda bulunduruluyor. Yaz aylarında da su ve tuz ihtiyaçları da giderilmektedir” ifadelerini kullandı.
YAŞLI YABAN KOYUNLARI AVLATILIYOR
“Anadolu Yaban Koyu'nun 14 yaşından sonra hastalanarak hayatını kaybediyor. Bu koyunların kendi başlarına ölmelerini önlemek ve budan kâr etmek için 'av turizmi' yapılıyor” diyen Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, sözlerini şöyle tamamladı: “2008 yılında av turizmi kapsamında hastalanan ve yaşı gelmiş olan yaban koyunlarının avlatılmasına izin veriliyor. Günümüze kadar 16 yaban koyunu avlatıldı ve bu avlardan 800 bin TL civarında gelir elde edildi. Bu gelirin yüzde 20'si bölge köy ve kasabalara aktarılıyor. Diğer gelirler ise burada ve diğer alanlarda yaban koyunlarının üretilmesinde kullanılıyor. Yaban koyunlarının tanıtılmaya ihtiyacı var. Ayrıca koruma alanımızın ağaçlandırılarak hem yaban koyunlarına gölge hem de şehrimizin ağaçlandırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor.”
 
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.