Uzman isim açıkladı! Türkiye’nin 81 ilinden 36’sı risk altında!

Uzman isim açıkladı! Türkiye’nin 81 ilinden 36’sı risk altında!

Türkiye’nin 81 ilinden 36’sının çok yüksek iklim riski altında olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı.

Türkiye'de 81 ilin 36'sı yüksek iklim riski altında bulunuyor. Mimar, Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Dr. Duygu Bütün tarafından hazırlanan bir rapora göre, ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşanabilecek afet riskleri belirlendi. Sıcaklık değerlerinin genel olarak yükseldiği vurgulanarak kıyı kentlerinde dahi tropik gecelerin yaşandığına dikkat çekildi.

EN RİSKLİ İLLER HANGİLERİ
En riskli iller arasında Amasya, Tokat, Mersin, Kahramanmaraş, Kayseri, Muş ve Ağrı'nın bulunduğu belirtildi. Bununla birlikte, İstanbul, Ankara, Kayseri, Mersin ve Gaziantep gibi şehirlerin hem sıcaklık artışı hem de kuraklık ile karşı karşıya olduğu vurgulandı. Sel riskinin ise Trabzon, Rize ve Giresun gibi kuzey illerinde oldukça yüksek olduğu ifade edildi.

Araştırmanın, İstanbul ve İzmir sahillerinin 2050'de sular altında kalacağını ortaya koyan "Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri" başlıklı raporla örtüşmesi de endişeleri artırdı. Özellikle güneydoğu illerinin kuraklık karşısında zarar görebileceği ve Mersin'in sıcak hava dalgaları açısından riskli olduğu belirtilirken, İstanbul'un da sıcak hava dalgalarına maruziyetin en yüksek olduğu kentlerden biri olduğu aktarıldı.

TARIMA DAYALI YERLER RİSK ALTINDA
Raporda ayrıca, sel riski altında olan şehirlerin sayısı ve bu şehirlerdeki nüfus, altyapı ve sağlık kuruluşlarının durumu gibi detaylar da ele alındı. Taşkın riski altında olan bölgelerdeki nüfus ve altyapıya ilişkin endişeler de raporun odak noktalarından birini oluşturdu. Kuraklık riskiyle karşı karşıya olan illerin tarımsal üretimde önemli rol oynadığı ve bu illerde kırsal nüfusun ağırlıklı olduğu vurgulanarak, ekonomik olarak tarıma dayalı yerleşim yerlerinin risk altında olduğu belirtildi. Ayrıca, kuraklık riski taşıyan illerin aynı zamanda tehdit altındaki türlerin yaşam alanlarına ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.