TYBde dolu dolu bir yıl geçecek

TYBde dolu dolu bir yıl geçecek

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, TYB Konyanın 2012 yılında yapacağı faaliyetleri, Konyalı yazarların TYBye ilgisi ve okuma oranının artırılması gerekenler ...

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, TYB Konya’nın 2012 yılında yapacağı faaliyetleri, Konyalı yazarların TYB’ye ilgisi ve okuma oranının artırılması gerekenler konusundaki sorularımızı yanıtladı.

Mehmet Ali Köseoğlu kimdir?
1976 yılında Kayseri’de Süleyman-Raziye Köseoğlu’nun son çocukları olarak dünyaya geldi; Konya’da büyüdü. İlk, orta ve lise tahsilini Konya’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü okudu. Hasan Kuvvet ve Ahmet Aka ile birlikte çıkardıkları Eylül dergisinin 6 sayı editörlüğünü yaptı. Aşiyan dergisinin Sahipliği ve Yazı İşleri Müdürlüğü görevinde bulundu. Çeşitli radyolarda kültür sanat yönetmeni ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Konya’da günlük olarak yayımlanan Memleket Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapan M. Ali Köseoğlu’nun yazı ve şiirleri Çerağ, Eylül, Aşiyan, Mavi Kuş, Martı, Polemik, Yitik Düşler, Tasfiye, Düş Çınarı, Yedi İklim, Dergâh, Ardıç, Uzak Ülke, Mahalle Mektebi gibi dergilerde yayımlandı. Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından 2004 yılında yayımlanan ‘Nasreddin Hoca’ kitabının editörlüğünü yaptı. İlkkitap Yayınları’nın şiir editörlüğünü yürüten Köseoğlu’nun ilk kitabı ‘Her Ayrılık Bir Aşk’ Şubat 2006’da ‘ilkkitap’ yayınları arasında çıktı. Uzun yıllar Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Köseoğlu, 2012’nin Ocak ayında yapılan genel kurulda TYB Konya Şube Başkanlığı’na geldi.


-Türkiye Yazarlar Birliği hakkında bilgi verebilir misiniz?

-Yazarlar arasında mesleki dayanışmayı geliştirmek ve ülkemizin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla 7 Ağustos 1978 tarihinde ‘Yazarlar Birliği’ adıyla kurulan Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye’de en fazla üyeye sahip ve en etkili yazar kuruluşudur. Siyaset üstü tavrı, demokratik yapısı ve modern teşkilatlanmasıyla gerek üye gerekse üye olmayan, ülkemizdeki tüm yazar, fikir adamı, sinema, radyo ve televizyon sanatçılarının kendilerini ifade etme imkânı buldukları bir mesleki kurumdur. Kurumumuz, 1985’te Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Türkiye’ adını kullanma hakkını elde ettikten sonra 1991’de yine Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Kamu Yararına Faaliyet Gösteren Dernek’ statüsünü kazandı.

-Peki Konya şubesi?

-1994 yılında kurulan TYB Konya Şubesi bünyesinde yazar, şair, öykücü, akademisyen, gazeteci, televizyon programcısı, güzel sanatlar ve musiki ile ilgilenen sanatçılar ve kültür adamlarından oluşan 170’ten fazla üye barındırmaktadır.

-Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ne tür faaliyetler yapmaktadır?
-Üyelerimiz, TYB Konya Şubesi’nin ev sahipliğinde çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır. Konya Şubesi kuruluşundan 2002 yılına kadar çeşitli aralıklarla kültürel etkinlikler gerçekleştirmiştir. 2002 yılından itibaren de her yıl ilan ettiği “Kültürel Etkinlik Takvimi’”çerçevesinde Mart ayından başlayarak yılsonuna kadar pek çok farklı alanda kültürel faaliyetler gerçekleştirmektedir.

-TYB Konya'nın amacı nedir?
-TYB olarak gerek Konya’nın, gerek Türkiye’nin, gerekse dünyanın ihtiyaç duyduğu temel insani değerlerin odağındayız. Dünyanın ihtiyaç duyduğu düşünceyi, dünyayı daha anlamlı kılan edebiyatı, sosyal ve kültürel etkinliklerle sunmaya devam etmek istiyoruz. TYB Konya Şubesi 18 yıldır bu şehre büyük bir anlam katmıştır. Bu anlamlı hizmetlerin devam etmesi noktasında yönetim kurulumuz üzerine düşeni inşallah layıkıyla yerine getirecektir.

-Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nde yapılan faaliyetlere ilgi hangi düzeydedir? Kimler programlara katılım sağlamaktadır?


Konya Şubesi olarak bu yılki programlarımıza Şubat’ın sonunda Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan’ın ‘Şehir Konferansları ile başladık. Bu yıl Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz Şehir Konferansları’na Mustafa Armağan’dan başka Yavuz Bahadıroğlu, Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Yasin Aktay, Dr. Necmettin Türinay, Arif Ay ve Hilmi Yavuz gibi isimler katılacak. Takvimimize yerleştirdiğimiz programların dışında da tüm yıl boyunca ‘Şehir Konferansları’ kapsamında çok önemli isimleri Konya’da ağırlayacağız.
TYB Konya Şubesi olarak yıllardır Mehmet Akif ve İstiklal Marşı, Cahit Zarifoğlu, Necip Fazıl ve Mevlana ile ilgili; ayrıca Kutlu Doğum Haftası’nda programlar düzenleme geleneğimizi bu yıl da devam ettiriyoruz. İstiklal Marşı’nın kabul yıldönümü dolayısıyla 10 Mart Cumartesi günü Selçuklu Belediyesi ile ortaklaşa Şiirlerle Mehmet Akif programımıza ünlü yorumcu Bedirhan Gökçe katıldı. 12 Mart Pazartesi günü ise Konya Üniversitesi ile ortaklaşa Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Paneli’ni tertip ettik.  Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel, “İslam’da kardeşlik olgusu’nu anlatacaklar; katılımcılarımıza nasip olursa şerbet ikram edeceğiz. Dr. Necmettin Türinay, “Bir dava adamı Necip Fazıl”ı anlatacak. Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz programda  “Türkiye Mevlevihaneleri” hakkında bilgiler verecek. Çocuk edebiyatımızın sevilen kalemlerinden Salih Zengin’in katılımıyla “Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği”ni düzenleyeceğiz.

-Bu yılki program takviminde neler var?
TYB Konya Şubesi olarak şiirden tiyatroya, tarihten şehir gezilerine, sergilerden panellere kadar oldukça zengin bir takvim hazırladık. 17-18 Mart tarihleri’nde Çanakkale Zaferi dolayısıyla senaryosunu TYB Başkanvekilimiz Doç. Dr. Caner Arabacı’nın yazdığı tiyatro oyununu Meram Belediyesi sahneye koyuldu. Programların sonuncusuna karikatürist ve oyuncu Hasan Kaçan da konuk oldu. Çanakkale ruhunun yaşandığı etkinliğimiz yoğun bir katılımla gerçekleşti. Ölümünün 50. yılında Tanpınar paneli, 100. yılında Balkan Savaşları, Yazarlar İmza Günü, Kısa Film gösterimi, Ramazan’da Huzur Sohbetleri, Şehir Tarihi Yazarları Kongresi gibi etkinliklerin yanı sıra Konya’nın Selçuklu Devleti’nin başkenti olması dolayısıyla da ‘Selçuklu’ya özel programlar icra edeceğiz. 

-Konyalı yazarlara olan ilgi nasıl, Konya'daki yazarlar genel olarak yayınladıkları eserlere gösterilen ilgiden memnun mudur?

-Konyalı yazarların, özellikle üyelerimizin çağının farkında ve üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla taşıyan kimseler olduklarını gururla söyleyebilirim. Konya’da bulunduklarına bakmayın, kitapları tüm Türkiye’de okunuyor yazarlarımızın. Ayrıca çok saygın edebiyat ve kültür dergilerinde de ürünleri yayımlanıyor. Yani, ilgi dediğiniz şeyden memnun olup olmadıklarını ise tek tek sanırım kendilerine sormak lazım.

-Halkın kitap okumaya olan ilgisini artırmak için neler yapılabilir?
-Kitap okumanın boş zaman işi olmadığını anlatmamız faydalı olur mu bilmiyorum. En asgari düzeyde, bireysel olarak kendimiz okuma eylemimizi devam ettirebiliriz mesela.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.