Türmen: Komisyon Başkanı Tek Başına, Keyfi Kararlar Alamaz

Türmen: Komisyon Başkanı Tek Başına, Keyfi Kararlar Alamaz

Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi İzmir Milletvekili Rıza Türmen, yayın yasağıyla ilgili "Burada yapılmak istenen şey, Komisyonun çalışmalarının bütününü kapsayan bir yasak getirilmektedir." dedi. Komisyon başkanının...

Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi İzmir Milletvekili Rıza Türmen, yayın yasağıyla ilgili "Burada yapılmak istenen şey, Komisyonun çalışmalarının bütününü kapsayan bir yasak getirilmektedir." dedi. Komisyon başkanının tek başına, keyfi kararlar alıp, komisyonun işleyişine yön veremeyeceğini vurguladı.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Türmen, 17-25 Aralık yolsuzluk yolsuzluk ve rüşvet olaylarına ilişkin yayın yasağına tepki gösterdi. 4 bakan ile ilgili olarak Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarına devam ettiğini dile getiren Türmen, yayın yasağının sorunlu olduğuna dikkat çekti. Yayın yasağı talebinin komisyon başkanı tarafından yapıldığını dile getiren Türmen, "Komisyon Başkanı’nın komisyona hiç danışmadan tamamen keyfi olarak, kendi başına böyle bir karar alması Başkanlık makamıyla bağdaşmayan bir şey. Başkanlık makamı toplantıları yürütmekle görevlidir. Ama komisyon adına karar alma yetkisi Komisyona aittir. Komisyon Başkanı tek başına, keyfi kararlar alıp, komisyonun işleyişine yön veremez." diye konuştu.

Yayın yasağının ifade özgürlüğü ile bağdaşmayacağını vurgulayan Türmen, şöyle devam etti: "Burada yapılmak istenen şey, Komisyonun çalışmalarının bütününü kapsayan bir yasak getirilmektedir. Bu komisyon önemli bir komisyondur. Bu kadar önemli bir soruşturma süreci varken, süreçle ilgili kamuoyuna bilgi vermemek hem kamuoyunun bilgi alma hakkını zedelemektedir hem de basının kamuoyunu aydınlatma, kamuoyunu bilgilendirme, kamuoyu oluşturma gibi temel haklarının zedelemektedir."

Basının Soruşturma Komisyonu ile ilgili görevini yerine getiremediğini anlatan Türmen, "Bu açık bir şekilde ifade özgürlüğünün ihlalidir. burada şu söyleniyor: 'Dört bakanın kişilik haklarının zedelenmesi, bunun önlenmesi, şöhret ve diğer haklarının korunmasının sağlanması bakımından bütün bilgi ve belge içerikleri ve komisyon çalışmaları yasaklanıyor’. Komisyon çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi verilmesi dört bakanın kişilik haklarına neden zedelesin? İfade özgürlüğü ile ilgili soruşturma konusu olan bir takım kişilerin haklarını zedeleyecek demektir." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.