Türkiye Kobane'ye girecek mi?

Türkiye Kobane'ye girecek mi?

Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan’la rehinelerin kurtarıldığı operasyonun detaylarını anlattığı Vatan yazarı Hüseyin Yayman'a Türkiye'nin Kobani tutumuyla ilgili açıklama yaptı

Başbakan Yardımcısı Doç Dr. Yalçın Akdoğan, Vatan yazarı Hüseyin Yayman'a verdiği röportajın dün yayınlanan kısmında rehine kurtarma operasyonunu dakika dakika anlatmıştı. Röportajın bugün yayınlanan kısmında, Akdoğan bu kez Kobane'yle ilgili çok önemli açıklamalara imza attı.

Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, Kobani ve Suriye’de yaşanan kaosu ve Kobani'nin durumuyla ilgili türkiye'nin takındığı tavrı Hüseyin Yayman'a anlattı.

Türkiye'nin 'bir açık kapı politikası' güttüğünün altını çizen Akdoğan, PYD'nin bölgede çıkarcı ve fırsatçı bir politika izlediğini ileri sürdü.

İşte o röportajdan çarpıcı satırlar: 

TÜRKİYE'NİN KOBANİ'YE KARŞI TAVRI

İnsanlık boyutunda Türkiye’nin tavrı bellidir Bundan sonra da elinden geleni yapar. Suriye’nin iç dengeleri açısından bağlamında baktığımızda PYD’nin Esed rejimine bakışını ve genel yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmesi lazım.

ÖNCE İNSAN!

Temel önceliğimiz insani yardım konusudur. Tampon bölge konusu da Türkiye’nin güvenliğini sağlamak, askeri anlamda bir tedbir veya savunma kalkanı oluşturmadan önce oradaki insanlara nasıl sahip çıkabiliriz amacıyla düşünülen bir konudur.

Akdoğan, çok konuşulan ve tartışılan "rehine operasyonu"yla ilgili önemli bir açıklama da yaptı. Rehinelerin sonucu kurtarıldığı yönündeki söylentilere cevap olacak nitelikteki açıklamasında, Türkiye'nin IŞİD'e Kobani'yi verdiği iddialarına son noktayı koydu:

"SON DERECE ÇİRKİN..." 

Bu tür bir yakıştırması son derece çirkindir ve büyük bir haksızlıktır. Kendi ülkesini sürekli zan altında bırakan, sürekli suçlayan yaklaşım son derece hastalıklı bir yaklaşımdır. Türkiye’nin hiçbir terör örgütüyle ilişkisi yoktur. Kendi ülkesini terörist ülke gibi gösteren bu yerli iş birlikçileri kınıyorum. Silahlı mücadele, şiddet gibi, masum insanları öldürülmesine yol açan terör gibi yöntemler demokratik siyasetin karşıtıdır. AK Parti bu tür yapılanmaların ve anlayışların panzehiridir. Bu iki ayrı yöntem ve anlam dünyasıdır. AK Parti burada karşı kutbu temsil etmektedir.

KOBANİ PAZARLIĞI OLDUMU?

Dediğim gibi böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Biz bölge insanına her zaman kucağımızı açtık. Öyle olmasa 130 bin kişiyi niçin kabul edelim? AK Partinin bölge politikalarında herhangi bir örgütle veya terörist yapılanmayla iş birliği yapma söz konusu olamaz. Ona bakarsanız Türkiye’ye yakın olduğu söylenen Özgür Suriye Ordusu’yla IŞİD mücadele halindedir.

KOBANİ DÜŞERSE ÇÖZÜM SÜRECİNE NE OLUR?

Suriye’de yaşananlar çözüm sürecinin ajandasında yer almamaktadır. Bu bağlantılı bir konu değildir. Gelişmeleri dolaylı olarak etkileyebilecek ilişkili bir konu olarak görülebilir. HDP’lilerin bu konuyu çözüm sürecinin bir maddesiymiş gibi öne sürmeleri de yanlış olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.