"Tarımsal öğretim köklü bir geçmişe sahip"

"Tarımsal öğretim köklü bir geçmişe sahip"

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Tarımsal Öğretimin 166. Yıl Dönümü ile İlgili bir basın açıklaması yayınladı.

Çalış mesajında, “Ülkemizde ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri, Osmanlı İmparatorluğu Tanzimat döneminde 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul da bugünkü adı ile Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliğinde Kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başlamış ve bu tarihten itibaren 10 Ocak gününü kapsayan hafta ülkemizde Tarım Haftası olarak kutlanmaktadır. Daha sonraları bugünkü anlamıyla yüksek öğretim sayılabilecek düzeyde öğretim yaptıran iki okuldan birsi Bursa’da 1891’de; diğeri 1893’de İstanbul-Halkalı’ da açılmıştır. 1928 yılında o zamanki adıyla “Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisi” kapatılmış; öğrencileri “İstanbul Yüksek Orman Mektebi” ne nakledilmiş; Ankara’da ise aynı yıl Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün temeli atılmış ve Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün bir öncüsü olarak 1930 yılında ‘Ankara Yüksek Ziraat Mektebi’ açılmıştır. Böylece çağdaş anlamda tarımsal yüksek öğretimin temeli atılmıştır.

Bu okul daha mezun vermeden üç yıl sonra Yüksek Ziraat Enstitüsü’ne dönüştürülür ve Atatürk’ün direktifleriyle Cumhuriyet’in 10. yılında öğretime açılmıştır. Bu Enstitüsü’nün bünyesinde, Ziraat, Orman, Veteriner, Tabii İlimler ve Ziraat Sanatları Fakülteleri 4 yıllık eğitim süresiyle yer alarak 1948 yılına kadar öğretimine devam eder. 1948 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesine dönüşerek 1955 yılına kadar tek Ziraat Fakültesi olarak eğitim veren bu fakülte daha sonra kurulan diğer Ziraat Fakültelerinin temelini oluşturmuştur” dedi. Tarımın insanın beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, tarıma dayalı sanayinin hammaddesi olması ve dışa bağımlılığı önlemesi gibi yüce bir hedefe hizmet edenlerin sektörü olduğunu ifade eden Çalış, açıklamasını şöyle sürdürdü: “166 yıl önce Halkalı Ziraat Mektebinde başlayan ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri bugün 25 ilde açılan ve ülkemizde tarımsal üretim düzeyini ve verimliliğini önemli ölçüde artmasını sağlayan Ziraat Fakülteleri ile devam etmektedir. Öğretimde 166 yıllık köklü bir tarihsel geçmişe sahip bir meslek gurubu olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu vesile ile ülkemiz tarımına hizmet etmiş tüm meslektaşlarımızdan hayatta olanları saygı ile aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyor ve 166 yıl boyunca tarım öğretimine emeği geçen tüm hocalarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.