Talepleri karşılayamıyoruz

Talepleri karşılayamıyoruz

Özel güvenlik kursları ve özel güvenlik şirketleri önemli bir istihdam oluşturuyor. Özel güvenlik şirketleri oluşturdukları istihdamın yanında polisin de yükünü hafifletiyorlar

Özel güvenlik şirketlerine eleman yetiştiren özel güvenlik kursları ise talepleri karşılayamıyor. İçişleri Bakanlığının kursiyerlere iş garantisi verilmesini yasakladığını belirten Ataoğlu Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Selamullah Ata, “İş garantisi veremiyoruz ancak özel güvenlik kurslarını bitirip boşta kalan hiç kimse yok. Güvenlik kursu olarak güvenlik şirketlerinden gelen talepleri karşılayamıyoruz. Sektör çok hızlı bir şekilde büyüyor. Konya’da 14 güvenlik kursu ve 20 tane güvenlik şirketi var.  Gençler için çok önemli bir sektör. Sadece Konya’da 3 bin 500 kişi özel güvenlik sektöründe istihdam ediliyor. Türkiye’de ise 170 bin kişi özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. Güvenlik kurslarında eğitimci olarak hizmet veren ve büro hizmetlerinde çalışanları da dahil edersek Türkiye’de ortalama 180 bin kişi özel güvenlik sektöründe çalışmaktadır” dedi. 2004 yılından önce özel güvenlik görevlilerinin daha az alanda görev yaptığını aktaran Selamullah Ata, “2004 yılından önce özel güvenlik görevlileri sadece bankalarda ve bazı alışveriş merkezlerinde görev yapıyordu. Yasada yapılan değişiklikle stadyum, sanayi siteleri, üniversiteler, fabrikalar ve konutlara kadar her yerde özel güvenlikçiler hizmet vermektedir. Artık düğün ve toplantı gibi organizasyonlarda bile görev yapmaktadırlar” diye konuştu.
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ POLİSİN YÜKÜNÜ HAFİFLETİYOR
Özel güvenlik görevlilerinin polisin yükünü de azatlığını söyleyen Selamullah Ata, “Bir alışveriş merkezinde bir olay olsa polis gelmeden özel güvenlik görevlisi müdahale edecektir. Özel güvenlik görevlisinin orada olması olayın meydana gelmesini engelleyebilir. Görevlinin varlığı bir caydırıcılık oluşturacaktır. Özel güvenlik görevlilerinin sanayi sitelerinde göreve başlamasının ardından hırsızlık olayları yüzde 70 azaldı” ifadelerini kullandı.
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN MAAŞLARI İYİLEŞTİRİLMELİ
Özel güvenlik şirketlerinde çalışanların maaşlarında iyileştirme yapılması gerektiğini ifade eden Selamullah Ata, “Özel güvenlik görevlilerinin maaşlarının iyileştirilmesi ile ilgili kanun çalışması var. Kanunun çıkmasının ardından özel güvenlikçilerin maaşları asgari ücretin iki katı olacak. Özel güvenlikçilerin çalışma şartlarında ve maaşlarında iyileştirmeler yapılmasıyla daha cazip bir meslek haline gelecektir” dedi.
NASIL ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLUNUR
Selamullah Ata özel güvenlik görevlisi eğitimi alınabilmesi için şunların gerektiğini söyledi: “Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen kişiler sağlık kurumlarından tam teşekküllü sağlık raporu alacak.Yüz kızartıcı suçlardan sabıka kaydı bulunmayacak. Silahlı özel güvenlik görevlisi olmak için 21 yaşın üzerinde ve lise mezunu olmalıdır. Silahsız özel güvenlik görevlisi olması için ise 18 yaşın üzerinde ve ortaokul mezunu olması yeterlidir. 4 yıllık üniversite mezunları özel güvenlik kursundan sertifika aldıkları taktirde özel güvenlik kurslarında ve şirketlerinde yönetici olarak çalışabilirler. Bu şartları taşıyan adaylar silahlı özel güvenlik görevlisi olmak için 120 saat ders, silahsız güvenlik görevlisi olmak isteyenler ise 100 saat ders aldıktan sonra sınava girebilirler. Sınavda başarılı olan adaylar özel güvenlik görevlisi sertifikası alarak bu meslekte çalışabilirler.”
 
MEHMET ALİ ÖZYER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.