Soma'da Yakınlarını Kaybedenler: O Zaman Gelen Giden Çok Oldu Ama Şimdi Yalnızız

Soma'da Yakınlarını Kaybedenler: O Zaman Gelen Giden Çok Oldu Ama Şimdi Yalnızız

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında yakınlarını kaybeden aileler verilen sözlerin yerine getirilmemesinden yakındı. Balıkesir Yöreleri Ertuğrul Gazi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği öncülüğünde Soma maden kazasında...

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında yakınlarını kaybeden aileler verilen sözlerin yerine getirilmemesinden yakındı. Balıkesir Yöreleri Ertuğrul Gazi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği öncülüğünde Soma maden kazasında yakınlarını kaybeden 6 şehit ailesi Bursa’ya geldi.

DAĞ-DER’in misafiri olarak gelen 8’i çocuk toplam 25 kişilik grup, iki gün boyunca Bursa’nın tarihi ve doğal güzellikleri gezecek. Misafirleri DAĞ-DER binasında ağırlayan dernek başkanı Mustafa Bay, Soma’da yaşanan maden faciasında tespit edilen şehit ailelerini ziyaret ederek destek olmaya çalıştıklarını belirterek, “DAĞ-DER olarak Soma’ya yaptığımız ziyarette bu evlere bizzat giderek çocuklara ve ailelerine destek olmaya çalıştık. Bu günkü ziyaretlerinin amacı da hem bir teşekkür ziyareti, hem de Bursa’yı ziyaret etmek. Ayrıca 8 tane yetim ve öksüzümüz burada. Bursa’da ki tarihi doğal güzelliklerini ve buradaki ortamı paylaşmak ve hali hazırda gündemden düşmekte olan Soma’da yaşanan sıkıntıdan dolayı mağdur olan aileler ve çocuklara sahip çıkılması, yapılan hukuki ve yasal düzenlemelerin ve yardımların bir an önce mağdurların eline ulaşması ve Soma’yı biz unutmayacağız, sizde unutmayın demek için buradayız.” dedi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Soma Balıkesir yöreleri Ertuğrul Gazi Derneği Başkanı İrfan Atik ise Bursa’ya DAĞ-DER’in misafiri olarak geldiklerini belirterek, “Soma’da yaşanan maden kazasından dolayı şehit olan kardeşlerimizin aileleri ile geldik. Onların bir nevi olarak olsun maneviyatlarını güçlendirebilmek, onları farklı bir atmosfere sokarak acılarını paylaşmak için Bursa’ya geldik.” şeklinde konuştu.

Soma’da yaşanan en büyük sıkıntının ailelerin yalnız kalması olduğunu dile getiren Atik, “Ailelerin ciddi anlamda manevi desteğe ihtiyaçları, ziyaretlere ihtiyaçları var. Aileler bir nevi yalnız kaldılar şu anda. İnsanlar ziyaret etmedikçe, insanlar yalnızlıktan, psikolojik durumları bozulmak üzere. Biz de bunları ayakta tutabilmek amacıyla bu tür ziyaretleri yapacağız. Alilerin büyük bir destek amaçlı motivasyona ihtiyaçları var. Şu anda en büyük ihtiyaçları bunlar ailelerimizin.” diye konuştu.

Şu ana kadar verilen sözlerin tutulmadığının altını çizen İrfan Atik, şunları söyledi: “Ne kadarda olsa şu ana kadar gördüğümüz hiçbir şey yok. Mutlaka yapılır diye ümit ediyoruz, bekleyelim görelim. Ama verilen sözlerin bir an önce yerine getirilmesi, şartların iyileştirilmesi gerekiyor. Soma’da geride kalan onlarca madenci var. Onlarda şu anda zor durumdalar, çalışmadığı için madenler. Bir an önce iş sağlığı ve güvenlik tedbirlerinin devreye alınması gerekiyor ki, hayat devam ediyor. İnsanlar çalışmak istiyorlar.”

Yer yer duygulanarak konuşmasını sürdüren İrfan Atik, kaza yaşanan ocakların çalışmadığını, çalışanlarda ise her hangi bir iş sağlığı ve güvenliği konusunda iyileştirme olmadığını sözlerine ekledi.

O ZAMAN ÇOK ŞEY SÖYLENDİ AMA

Maden faciasında şehit olan Ali Kavas’ın eşi Gülten Kavas ise, “O zaman gelen giden çok oldu ama şimdi yalnızız, çocuklarım okula başlayacak ama okul çok uzak, nasıl gidecekler bilmiyorum. Çok şey söylediler; o zaman ama mesela ev söylediler o zaman, ben kiradayım şuan hiç biri olmadı. Eylülün 13’ünde 4 ay olacak, eşim öleli. Sadece bana İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı geldi çekiliş oldu, o zaman çıktı o eve gideceğim ama o da çocuklarımın okuluna çok uzak. Başka okula naklettirmek istiyorum ama servis varmış, olur mu bilmiyorum. ‘Burs vereceğiz’ dediler, hiç arayan olmadı. Yaz okul açıldı bizim orada, ‘çocukları oraya alacağız’ dediler, okullar açılacak hiç olmadı. Bizim belediye başkanımız hiç gelmedi. Bir bayramda ikinci gün geldi, o da on dakika kalıp gitti.” şeklinde dert yandı.

Madende 8 ay önce evlenen oğlu Niyazi Bayram’ı kaybeden Gülsüm Bayram ise oğlunun ölümünden sonra gelininin de bebeğini kaybettiğini anlatırken gözyaşları içinde şunları söyledi: “Oğlumu kaybettim, bebeğimi kaybettim, gelinim Manisa’da yatıyor. Yardım için hiç ulaşılmadı. Evimiz 300 lira kira. Oğlum 8 ay oldu evleneli, 8 ay sonra oğlumu kaybettim, gelinim bebeğini kaybetti, şimdi hastanede yatıyor. Yardım falan yapılmadı. Zaten benle eşim bir hafta hastanede yattık. Ölünceye kadar gelinime bakacağım, o benim hem oğlum, hem kızım. Ölünceye kadar bana teslim. Oğlum zaten öyle demiş, ‘ben ölürsem benim anam arkamda dağ gibi’ demiş.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.