Sıkıntılı noktalar aneşter vurmak şart

Sıkıntılı noktalar aneşter vurmak şart

Meram ve Karatay'da cazibe merkezlerinin artırılmasının zorunluluk olduğunu söyleyen Süleyman Kamil Akın, "Zafer'in de elden geçirilmesi kaçınılmaz. Bölgede 2 tane katlı otopark var fakat ihtiyaçları tam manası ile karşılayamıyor" dedi

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İYİ ANLATILMALI

15. Dönem (İMO) Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, Konya'da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirdi. Akın, Konya'nın sıkıntılı bölgelerinin olduğunu belirtti. İlgili belediyelerin vatandaşa kentsel dönüşümü anlayabileceği dilden anlatması gerektiğini dile getirdi.Meram Belediyesi'nin zorlu bir çalışma altına girdiğini ifade eden Başkan Akın, "Kentsel dönüşüm denilince vatandaşın aklına evlerinin alınacağı ve evsiz kalacakları geliyor. Oysa kentsel dönüşüm, hasar görme riski yüksek yapıları ortadan kaldırarak, insanları daha yaşanabilir bir ortamda yaşamasını sağlamaktır" dedi.

21-2-006.jpg

**Yeni bir yönetim oluşturdunuz. İnşaat sektörü olarak gelecekten beklentiniz nelerdir?

-Yeni bir yönetim kurulu olarak göreve geldik. Meslektaşlarımız için bundan önce nasıl çalışılmışsa bundan sonra da en iyisini yapmaya çalışacağız. Konya'da 3 bin 300'e yakın üyemiz var. Üyelerimizin hepsini bir araya getirerek, yapılması gerekenleri ortak bir akıl ile ortaya koyacağız. Oda yönetimi olarak kurullar oluşturacağız. Kurullarımızı 1 hafta 15 gün içinde iyice şekillendireceğiz. Oluşturulan raporlar doğrultusunda gerek sektörümüz gerekse meslektaşlarımız için neler yapabiliriz onları yazıp çizeceğiz. Doğru olanı yapmaya çalışacağız. İşi bilen teknik personelin değeri de gün geçtikçe azalıyor. Bizim sektörde çalışanlar, çok büyük fedakârlıklarla çalışıyor fakat hakettiği ücreti alamıyor. Problemlerin çözümü için belediyelerimiz, kamu idareleri ve tüm meslek odalarının oturup nitelikli elemanın gerekliliğinin ne kadar önemli olduğunu konuşmalıdır. Tecrübeli bir mühendis kolay yetişmiyor. Tecrübe kazanmak uzun soluklu bir iş.

**Üniversitelerde İnşaat Mühendisliği bölümünde okuyan öğrenciler için ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

-Gelişen genç bir nesil var. Eğitimini devam ettiren öğrencilerimizin de gözü ve kulağı olacağız. (KTO) Karatay Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitelerinde İnşaat Mühendisliği bölümü var. Yaklaşık her yıl 10 bin üniversite gencimiz İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oluyor. Gençlerin nitelikli şekilde eğitim alması en öncelikli amacımız. Yeni kuşağı anlamak lazım. Eskiden kuşaklar arasında belki 20 yıl vardı ve çok fazla teknik değişiklik yoktu. Şimdi her 3 seneye bir kuşak farkı oluşmaya başladı. Teknolojinin ilerlemesi ve bu teknolojinin hayata adapte edilmesi insanların davranış, öğreniş ve anlamlandırma şekillerini değiştirdi. Son dönemdeki kuşaklara öğretmek istediğiniz şeyleri zorla öğretemezsiniz. Biz, oda olarak tecrübeli meslektaşlarımızın tecrübelerini öğrencilere aktarırken genç kuşağın da en nitelikli şekilde yetişmesini arzu ediyoruz. Yine öğrencilerimizin taahhüt hizmetlerinde de aktif rol almalarını istiyoruz. 10 sene içinde mevcut inşaat mühendisi sayısının 2 katına çıkacağı öngörülüyor. Bu sebeple iş imkânını iki katına çıkarmak gerekiyor. Müşavirlik sistemini ön plana çıkarmalıyız. İnşaat sektöründe daha çok sahada olmak lazım. Sadece teorik değil, pratik olarak da öğrenciler kendini yetiştirebilmeli. Sektör bunu istiyor. Piyasaya çıktıklarında en azından 1 buçuk 2 yıl tecrübesi olan mühendis istiyorlar. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) bir karar aldı. Üniversiteden yetişen öğrencilerin sektörden kopuk olduğu anlaşıldı. Üstelik pratik bilgilerinin de gelişmesi için en az 6 ay kademeli bir şekilde geçiş ile staj yapması zorunluluk haline getirildi. Bu karar, olumlu bir gelişme.

**İnşaat mühendisleri çalışma hayatında ne gibi problemlerle karşı karşıya kalıyor?

-Meslektaşlarımızın genel serzenişi emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaları oluyor. Mesleki tatmini en yüksek olan iş alanı inşaat mühendisliğidir. Çünkü planladıklarınız sadece kağıtta kalmaz. Mühendislerin el ile tutulur göz ile görülür bir yapısı olur. Sürdürülebilir bir büyümeye ihtiyacımız var. Büyümenin ana lokomotifi de yatırım yapmaktır. Yatırım öncelikli projelerde daha çok inşaat mühendisi temin edilmeli. Her yapının fenni bir sorumlusu, şantiye şefi vardır. Yapılar, bunların gözetiminde yapılmalı. Yurt içinde de kötü yapı stoğundan kurtulmamız lazım. Faizlerin düşmesi gerekir. Bu ara ham madde fiyatlarında bir yükseliş var. Artış neredeyse yüzde 100 oldu. Yatırım yapacaklar girdilerin artması ile çekimser hale geldi. Müteahhit ile mühendis arasında da sağlam bir diyalog olmalı.

DEĞİŞİME İHTİYAÇ DUYULAN ALANLAR VAR

**Konya'da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili kısaca neler söylemek istersiniz?


Merkezi idarelerin Kentsel Dönüşüm Kanununun getirdiği kolaylıklardan faydalanması lazım. Belediyelerin bu kanunu da vatandaşa iyi anlatması gerekir. Kentsel dönüşüm denilince vatandaşın aklına evlerinin alınacağı ve evsiz kalacakları geliyor. Oysa kentsel dönüşüm, hasar görme riski yüksek yapıları ortadan kaldırarak, insanları daha yaşanabilir bir ortamda yaşamasını sağlamaktır. Bir de buna uygun çevrenin oluşmasını temin etmektir. Dönüşümü bina yıkıp yerine bina yapmak gibi düşünmemek önemlidir. Dönüşümün 6-7 tane kolu var. Büyükşehir Belediyesi'nin ticareti geliştirmek adına Bedesten'de yaptığı çalışma da aslında bir kentsel dönüşümdür.  Kültür Vadisi de kentsel dönüşüm çalışmasıdır. Meram Belediyesi'nin Şükran Mahallesi'nde yürüttüğü çalışma fazlasıyla emek isteyen, zorlu bir çalışma. Kendilerini bu konuda tebrik ediyorum. Yeni Gar İstasyonu ile Ankara Yolu arasında kalan bölgeyi Büyükşehir Belediyesi Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Eski Sanayi ve Toptancıların olduğu bölgelerin de değişime ihtiyacı var.  

MERAM VE KARATAY'DA CAZİBE MERKEZLERİ ÇOĞALTILMALI

**Otopark Yönetmeliği Konya'da nasıl işleyecek? Bu anlamda şehirde sıkıntılı noktalar var mı?

-Konya'da ciddi bir otopark problemi var. Sıkıntının tüm taraflarla bir araya gelinip, ortak akılla çözülmesi gerekir. Otopark Yönetmeliği, her apartmanda en az 1 otopark olma zorunluluğunu getiriyor. Öyle yapılar var ki, binanın altındaki otoparka bile girilemiyor. Ee bu sıkıntı nasıl çözüme kavuşturulacak? Zafer'de 2 tane katlı otoparkımız var. Bu otoparkların daha da yaygınlaştırılması gerekiyor. Nalçacı'da ve Kerkük'te de böyle bir uygulamanın acilen hayata geçirilmesi lazım. Merkezi otoparklar daha işlevsel ve daha kolay ulaşılabilir bir planlama ile devreye sokulmalı. Odamızın bulunduğu bu noktada bile ciddi otopark sıkıntısı yaşanıyor. Harika bir kent meydanımız var, her tarafı tarih kokuyor. İnsanlar buraya aracı ile gelemiyor, gelse de saatlerce aracını park edebileceği bir yer arıyor. Katlı otoparkımız var, etrafında yönlendirme levhası yok. 2 katlı otopark olsa da Zafer'in elden geçirilmesi kaçınılmaz bir adımdır. İhtiyacımızı tam olarak karşılayamıyor. Farklı merkezler oluşturulması da lazım. Selçuklu tarafında Real tarafı ciddi bir merkez haline geldi. Cazibe merkezi oldu. Bölgede yaşayan insanlar çok çok ihtiyaç duymadıkça, şehir merkezine gelmiyorlar. Meram ve Karatay'da cazibe merkezlerinin artırılması ihtiyaç. Meram Belediyesi, yaptığı yeni çalışmalarla yeni cazibe merkezleri oluşturmanın gayretinde. Uğrak noktaların sadece belirli yerlerde olması trafiği olumsuz etkiliyor, bölgede daha fazla hava kirliliği olmasına sebebiyet veriyor. Metro, Konya'ya çok şey katacak. Vatandaşımız, toplu ulaşıma da çok alışık değil. Toplu ulaşım kullanımı özendirilmeli.

**DR. SÜLEYMAN KAMİL AKIN KİMDİR?

-Başkan Akın, 1970 yılında Konya'da doğdu. İlkokula İstanbul'da başlayan Akın, ilk ve orta okulu Konya'da bitirdi. Ankara Fen Lisesi'nden mezun olan Dr. Akın, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdi. Selçuk Üniversitesi'nde öğretim üyesi oldu. Yüksek Lisans ve doktorasını bitiren Akın, KTO Karatay Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünün kuruluşunda yer aldı. Karatay Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Akın, evli ve 1 çocuk babasıdır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum