Side Antik Kentte 2014 Kazı Çalışmaları Sona Erdi

Side Antik Kentte 2014 Kazı Çalışmaları Sona Erdi

Antalya'nın Side antik kentinde yaz dönemi kazı çalışması tamamlandı. İzmir Efes'ten sonra kazı çalışması başlatılan Side'de 67 yıldır kazı çalışması yapılıyor. Antik kentte ilk kazı çalışmasının 1947 yılında Gazi Mustafa...

Antalya'nın Side antik kentinde yaz dönemi kazı çalışması tamamlandı.

İzmir Efes'ten sonra kazı çalışması başlatılan Side'de 67 yıldır kazı çalışması yapılıyor. Antik kentte ilk kazı çalışmasının 1947 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Almanya'ya gönderdiği arkeologlar arasında yer alan Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel tarafından yapıldığı belirtiliyor. Dünyaca ünlü arkeolog Mansel'in antik kentte 1947-1966 yıllarında aralıksız kazı çalışması yaptığı ve Side Müzesi'nde sergilenen eserlerin önemli bir kısmının gün yüzüne çıkmasını sağladığı ifade ediliyor. Mansel'den sonra antik şehirde kazı çalışmasını öğrencisi Prof. Dr. Jale İnan'ın yaptığı ve Side'nin başta ABD ve Almanya olmak üzere dünyada tanıtılmasını sağladığı belirtildi. Antik Side'de Ülkü İzmirliğil'den sonra son 6 yıldır kazı çalışması Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı öncülüğünde yapılıyor. Anadolu Üniversitesi'nin Side kazılarına Avusturya Graz Karl-Franzens Üniversitesi Arkeoloji Bölümü arkeologları da eşlik ediyor.

Arkeologlar, antik Side'de yerleşim alanı olmasına bağlı ve şehrin Doğu Kapısı'nda önemli ölçüde kazı çalışması yapılmaması nedeniyle 67 yıl içinde tarihi ören yerinin yüzde 10'nun ancak gün yüzüne çıkarılabildiği belirtiliyor. Arkeologlar, yüzde 90 toprak altında olan antik Side'nin tamamen gün yüzüne çıkarılması için 500 yıla ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı, Side Antik Kent 2014 kazı çalışmalarının sona erdiğini söyledi. Bu sene kazı çalışmalarını antik Side'de Doğu Kapısı ve antik kenti ikiye ayıran agora içindeki Attius Philippus Suru çevresinde yaptıklarını belirten Alanyalı, kazı çalışmasını Avusturyalı arkeologlarda olmak üzere toplamda 30 kişilik ekiple yaptıklarını kaydetti. Side'de Doğu Kapısı'nda kazı çalışmasını Avusturya Graz Karl-Franzens Üniversitesi arkeologları Dr. Ute Lohner Urban, Melanie Eicher, Helmut Vrabel, Antonio Calabrd ve Selen Kanat'ın yaptığını belirten Alanyalı, Anadolu Üniversitesi olarak tarihi ören yerinde 6 yıldır kazı çalışması yaptıklarını söyledi.

Alanyalı, Side kazıları ile ilgili şu bilgileri verdi: "Bu sene kazı çalışmalarımızı 2 alanda yaptık. Kazı çalışmalarımız bu sene 30 kişilik ekiple yaptık. Çalışmalarımızı Doğu Kapısı ve Agora içinde antik kenti ikiye bölen Attius Philippus Suru'nda sürdürdük. Ayrıca bu sene 6 yıllık çalışmalarımızın ön raporlarını 2 kitapta topladık."

Karl-Franzens Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Dr. Ute Lohnes Urban ise 2 yıldır Doğu Kapısı'nda kazı çalışması yaptıklarını, bu sene kapının giriş tabanına indiklerini söyledi. Doğu Kapısı tabanında MS 4'ncü yüzyıla kadar ulaşıldığını belirten Urban, taban yolunun kent girişine kadar ulaştığını, çalışmalar neticesinde MÖ 1'nci yüzyıla kadar ulaşmayı hedeflediklerini ve yolun kumul altında olması nedeniyle çalışmaların bölgede uzun süreceğini ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.