Ramazan’ın vazgeçilmezi dökme tel kadayıf böyle üretiliyor!

Ramazan’ın vazgeçilmezi dökme tel kadayıf böyle üretiliyor!

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlıları arasın yer alan tel kadayıf, Konya’da yoğun ilgiyle tüketiliyor. Tarihi Bedesten Çarşısı esnaflarından Dökme Tel Kadayıf ustası Hakan Güvez, 45 yıldır yaptığı işih inceliklerini anlattı

Konya'da bakır tepside geleneksel olarak pişirilen tel kadayıf, Ramazan ayı öncesinde vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Damak tadına ve bütçeye uygun olan tel kadayıf sofralarda vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Bayram öncesi alışverişe çıkan vatandaşlar da kadayıfçı dükkanlarında yoğunluk oluşturdu. Talebe yetişmeye çalışan esnaf ise uzun mesai harcıyor. Tarihi Bedesten Çarşısı’nda 45 yıldır Dökme Tel Kadayıf ustalığı yapan Hakan Güvez, Konyalıların dökme tel kadayıfa ilgi gösterdiğini ve Ramazan ayı öncesinde satışlarının yoğun olduğunu kaydetti.

1578543.jpg

RAMAZAN AYI BEREKETİYLE GELİYOR

Ramazan ayında Konyalıların el yapımı kadayıf tükettiğin söyleyen Hakan Güvez, Ramazan’ın gelmesiyle ilgi ve talebin arttığını söyledi. “Ramazan ayının gelmesiyle hareketlilik sürekliliğini korudu. Ramazan ayının vazgeçilmez tatlıları arasında bulunan bu tel kadayıf Konyalılar tarafından ilgiyle tüketiliyor. Tel kadayıf Ramazan ayı ve bayramların vazgeçilmez tatlısı. Ramazan ayı bayramın habercisi olduğuna göre insanlarımız bu tatlıdan oldukça tüketiyor. En önemlisi kadayıf tatlısı Konya’da kültür haline geldi. Bu kültürün bitmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Şimdi yaptığımız tatlılar için herkes sırada. Ramazan ayı bereketiyle geliyor" diye konuştu.

1578537.jpg

ALIŞVERİŞ TELAŞI BAŞLADI

Konya’da el dökmesi kadayıf ustalığını yapan ve usta olarak sadece kendisinin kaldığını dile getiren Hakan Güvez, “Herkes fabrikasyon çalışıyor. Ama bu işin lezzetini tadan bilir. Yaptığım iş de çok büyük sabır istiyor. En az 200 derecelik kocaman bir tepsinin önünde 4 veya 8 saat durmadan çalışıyorum. Özellikle yaz mevsiminde dışarısı 40 derece ise dükkânın içi 80 dereceye kadar çıkabiliyor. Bu yüzden kadayıfı kimse dökmüyor. İnsanlara zor geliyor. Bazen dükkâna gelen müşteriler 5 dakika yanımda duramazken ben 45 yıldır 200 derece sıcakla burun buruna çalışıyorum. Yaptığım mesleği çok seviyorum. Konya’da bu mesleği yapan tek usta ben kaldım. Ramazan ayında oruç tutarak bakır tepsinin başında olmak çok zorlasa da idare ediyoruz. İnsanlarımızın Ramazan ayı telaşından dolayı yoğunluğumuz devam ediyor” diye konuştu.

1578539.jpg

TEL KADAYIFIN KİLOSU 85 LİRA

Gençlerin zor işlere karşı çekimser davrandığını söyleyen Hakan Güvez, bu mesleğin devamı için çalışmaya devam edeceğini belirtti. Güvez, “Aileler bu duruma el atmalı. Çocuklarına hayatın gerçeklerine karşı hazırlamalı. Paranın ne kadar zor kazanıldığını onlara öğretmeli. Ağaç yaşken eğilir. Aksi olursa ekmek parası nasıl kazanılır? Buraya bazen gençler işe başlamak için geliyor. Ama ilk soruları, ‘maaşım ne kadar olacak?’ oluyor. Bütün bu sebeplerden dolayı kadayıf döken usta bir tek ben kaldım. Şu anda baklavanın kilosu 300 liradan başlıyor.

1578542.jpg

Dökme tel kadayıfın ise 85 liradan satıyoruz. İnsanların ekonomik gücü hangisine yetiyorsa onu alarak tüketiyorlar. Konyalılar yaptığımız tel kadayıfları çok beğeniyor. Bizim mesleğimizin en önemli tarafı da emek vermek zorundasın. Burada verilen emek eskiden çok değerliydi. Şu anda unutulmaya yüz tuttu. 45 yıldır bu mesleği yapıyorum önceki mesleğim fotoğrafçılıktı. Fotoğrafçılığı yaparken aynı zamanda dökme tel kadayıf ustalığını da yapıyordum. Sonra yaşım ilerleyince bir meslekten vazgeçtim. Kardeşlerimin etkisi de bulunuyordu. Sadece dökme tel kadayıf ustalığı yapmaya karar verdim. Bu mesleğin yaşatılması için çırak gelirse eğer mutlaka yanıma alırım. Bu mesleği öğrenmek isteyen gençleri beklerim. Mesleğimin unutulmaması için gücüm yettiğince devam edeceğim” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum