Ramazanda gazlı içecekler yerine şerbet için

Ramazanda gazlı içecekler yerine şerbet için

Sıcak yaz günlerinde geleneksel soğuk bir şerbetin yerini hiçbir şey tutmuyor.

Sıcak yaz günlerinde geleneksel soğuk bir şerbetin yerini hiçbir şey tutmuyor. Ahmet Bulut, geleneksel şerbetlerle bu sıcak günlerde ferahlamak isteyenlerin imdadına yetişiyor. Konya’da İplikçi Camii yanında özel güğümde satışa sunduğu buzlu meyan şerbeti ve demirhindi şerbetiyle gün boyunca vatandaşları serinleten Ahmet Bulut, “ Şerbetler yaz aylarında özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahurda serinletici olarak içilebileceği ve ikram edilebileceği gibi iştah açıcı özelliğiyle de yemekle beraber içilebilir. Meyan kökü ülser, gastrit, soğuk algınlığı, bronşit, böbrek taşı rahatsızlıklarına iyi gelir. Harareti alan, metabolizmayı düzenleyen faydalı bir içecektir” dedi.
Ramazan Ayında zararlı gazlı içekler yerine Osmanlı saray mutfağının içeceği olan demirhindi şerbeti ve meyan şerbeti içilmesini tavsiye eden Ahmet Bulut, “ Meyan şerbetini tamamen doğal Kahramanmaraş’tan getirttiğim meyan ile hazırlıyorum. İçine başka hiçbir katkı maddesi katmıyorum” diye konuştu. Demirhindi şerbetinin susuzluğu giderip, vücuda rahatlık ve serinlik verdiğini aktaran Ahmet Bulut, demirhindiye zencefil, zerdaçal, havlucan, kakuli, çakşır kökü, aslan pençesi, peygamber çiçeği, karanfil, tarçın, bal veya şeker katılarak yapıldığını söyledi.
“HIZLI TREN SEFERLERİ BAŞLASIN ŞERBET SATMAYA ANKARA’YA GİDECEĞİM”
1974’ten beri şerbetçilik yaptığını dile getiren Ahmet Bulut, “ Ben burada kültür hizmeti yapıyorum. Tarihten gelen bir kültür olan, şerbetçiliğin Konya’da ilk ve tek temsilcisiyim.Şanlıurfa ve Gaziantep’te hayır severler ücret ödeyerek Cuma Namazından sonra dağıttırırlar.Konya’da son 4 senede bir kişi bana sebil olarak şerbet dağıttırdı. Şerbet satmak için özel araba yaptırdım ama belediye bana bir yer göstermedi. Belediyenin bu ilgisizliği devam ederse Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başlamasıyla şerbet satmaya  Ankara’ya gideceğim” değerlendirmesini yaptı.
ÇOCUKLARIMI ŞERBET SATARAK OKUTUYORUM
4 çocuk babası olan Ahmet Bulut’un biri üniversitede olmak üzere üç çocuğu okula gidiyor. Eğitimin önemini bildiğini söyleyen Ahmet Bulut çocuklarının yanında ihtiyaç sahibi çocuklara da yardımcı oluyor. Geleneksel şerbetleri daha fazla sayıda insanla tanıştırmayı amaçladığını kaydeden Bulut, ustası Ziya Barlastan  öğrendiği şerbetçiliği öğretmek için çırak bulamadığını sözlerine ekledi.
Mehmet Ali Özyer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.