Prostat kanserine  karşı öneriler

Prostat kanserine karşı öneriler

Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu, erken tanı ile prostat kanserinden tamamen kurtulma ihtimalinin diğer kanser türlerine göre daha yüksek olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Koyuncu, “Prostat kanserine yönelik risk faktörleri açısından yüksek tansiyon, bel çevresinin 102 santimetreden fazla olması ve yüksek düzeyde alkol alımının riski artıracağı da bildirilmektedir. Prostat kanserinde üzerinde durulması gereken en önemli konu ise erken tanı ile hastalıktan tamamen kurtulma (kür) ihtimalinin diğer birçok kanserden daha yüksek olduğunun farkında olunmasıdır. Bu amaçla hastalığın erken yakalanması için erkekler periyodik olarak tetkik edilmelidir. Tüm Avrupa'da da kabul gördüğü üzere ailesinde prostat kanseri olanlarda 45 yaş itibarıyla ailesinde prostat kanseri olmayanlarda ise 50 yaş itibarıyla yılda bir kez parmakla prostat muayenesi ve kanda PSA tayini ile tarama yapılmalıdır."

Erkeklerin doğru yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemelerinin önlem açısından faydalı olacağını ifade eden Koyuncu, şişmanlıktan kaçınmak için dengeli ve sağlıklı beslenmenin, egzersiz yapmanın, sigara içmemenin hastalıktan korunmak için altın kurallar olduğunu kaydetti. Koyuncu, erkeklerin çekinmeden yılda bir kez rutin muayeneleri yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.