Konya'da yetiştirilen bu fide Türkiye'de ilk! 100 yıllık tohumlar var

Konya'da yetiştirilen bu fide Türkiye'de ilk! 100 yıllık tohumlar var

Ata tohumu, Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır kullanılan ve yerel bitki çeşitliliğinin önemli bir parçasını oluşturan bir tohum olarak karşımıza çıkıyor.

Türk Kızılay Meram şubesi, Türkiye’de sivil toplum kuruluşları içerisinde ilk ata tohumu projesini hayata geçirerek çiftçilere ve vatandaşlara destek olmayı amaçlıyor. Ata tohumu Türkiye’de, geçmiş yıllardaki gibi yaygınlaştırmak isteniyor Ata tohumu, Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır kullanılan ve yerel bitki çeşitliliğinin önemli bir parçasını oluşturan bir tohum olarak karşımıza çıkıyor. Ata tohumu, genellikle baklagiller, tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi çeşitli bitki türlerinden elde edilerek yerel tarımın geçmişten günümüze uzanan mirasını ve kültürel değerlerini yansıtıyor. Ayrıca, yerel çiftçilerin sürdürülebilir tarım uygulamalarını destekleyerek ekilen tohumun onlarca yıl yetişmesini sağlıyor. Ata tohumunun sürdürülebilir olması için Türk Kızılay Meram şubesi, örnek bir projeye imza attı. Türkiye’de sivil toplum kuruluşları içerisinde ilk olarak hayata geçirilen ata tohumu fide projesi çiftçilere destek olmak ve iklim krizine karşı önlem almak için Türk Kızılay Meram Şubesi öncülüğünde seralarda yetiştiriliyor. Harmancık Pazar yerinde satış ofislerini açan Türk Kızılay Meram şubesi, vatandaşlara ata tohumundan yetiştirilen fideleri ulaştırmaya çalışıyor. Türk Kızılay Meram Kadın Birimi Başkanı Ebru Boz, ata tohumunun Türkiye’de yaygınlaştırmak istediklerini belirterek, Tarım Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle ata tohumu yetiştirme sürecinin hızlanması gerektiğini kaydetti.

whatsapp-image-2024-05-06-at-11-02-59-3.jpeg

ÇİFTÇİLERE KATKI SAĞLIYORUZ

Türk Kızılay Meram Kadın Birimi Başkanı Ebru Boz, bünyelerinde bulunan ata tohumlarının yüzde 60’ının susuz tarıma yönelik olduğunu vurguladı. 358 çeşit ata tohumunu değerlendirdiklerini belirten Ebru Boz, “Çok uzun yıllardır Anadolu’nun köylerinde yetişen ve köyde yaşayan insanlarımız tarafından saklanan tüm ata tohumlarını toplamaya çalıştık. Bu benim özel projem ve 8 yıldır devam ediyor. Bu tohumları yöresinden alarak Konya il merkezinde ve özellikle Taşkent’te üretiyoruz ve çoğaltıyoruz. Üretirken de susuz tarım teknikleri ve organik tarıma önem veriyoruz. Bunları yaparken zirai ilaç kullanmıyoruz. Aynı zamanda bu tohumları takas yaparak çoğaltıp isteyenlere gönderiyoruz. Bu yıl Türk Kızılay Meram Şubesi çatısı altında tohumları fideleştirdik. Tohumları tüm halkımızla paylaşarak farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Satın alınan fidelerin ücretlerini bağış olarak kabul ediyoruz. Bu anlamda önemli bir proje. Türkiye’de benzer bir proje yapılmamakta. Amacımız tohumları elden ele yayılması ve sürdürülebilir bir şekilde çoğaltılması. Anadolu topraklarında doğan her insan biraz çiftçi olabiliyor. Dolayısıyla dışa bağımlılığı azaltmak, tohum maliyetlerini düşürmek için çalışarak gelecek nesillere miras bırakmak istiyoruz. Onun için aracı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-05-06-at-11-02-59.jpeg

KONYA OVASINA ÇÖZÜM OLABİLİR

Ata tohumunda hiçbir sorun bulunmadığını söyleyen Ebru Boz, Konya ovasına tohumların büyük katkı sağlayacağını söyledi. Boz, “Türk Kızılay Meram Şubesi aracılığıyla satışa sunduğumuz fideler içerisinde, Çumra kavunu, Trabzon kabağı, Muğla bal kabağı gibi ülkemizin değişik bölgelerinden çok fazla tohumumuz var. Bunların her biri endüstriyel tohuma nazaran daha az su isteyen, sadece çapalama işlemi ile verime ulaşabileceğimiz tohumlardan oluşuyor. Bunların analizini 5 yıl önce laboratuvarlarda yaptırdık. Bunların üretilmesinde hiçbir sorun bulunmuyor. Aslında Konya ovasında çözüm olabilir. Geçmişte bunu deneyimledik. Fakat Türk Tarım Kanunu’nda ata tohumuna bir destek bulunmuyor. Dolayısıyla çiftçi alıp ekmek istemiyor. Üretimi destekliyor devlet. Ama maddi destek sağlamıyor. İklim krizi çok hızlı geliyor. Tahminlerimizi yanıltacak şekilde hızla yaklaşıyor. İklim krizi ile muhtemelen yavaş yavaş ata tohumuna dönüş yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan yıllar önce Ata tohumu projesini başlatmıştı. O dönemde Konya Büyükşehir Belediyesi de projeye dahil olmuştu. Konya’ya özgü bir şeker fasulyesi var. Onları ücretsiz çiftçilere dağıttı” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-05-06-at-13-46-18.jpeg

Ebru Boz, sözlerine şöyle devam etti: “Aslında yavaş yavaş evrilme var. Ama Tarım Kanunu’nda değişiklik yapılmadıkça bunun olması çok zor. Obruklardan bahsediyoruz. En büyük problem susuzluk. Şu anda Konya ovasında 900 metreye yakın obruk oluşumu mevcut. Biz şu anda su bulamıyoruz. Konya’nın toprakları kurak kaldı. Bu sebepten dolayı kuraklığa dayanıklılığı mevcut ata tohumlarına kıymet vermeliyiz. Ata tohumları birçok balkon ve bahçelerde yetiştirilecek tarzda olduğunu söylemek istiyorum. Her eve gıda üretimi farkındalığını getirelim istiyoruz. Genetiği değiştirilmemiş ürünler olan Ata tohumları ile sürdürülebilir meyve ve sebze yetiştirmek mümkün olabilir.”

GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İSTİYORUZ

Yaptıkları proje sayesinde gelecek nesillere Ata tohumunu aktarmak istediklerini ifade eden Ebru Boz, şunları söyledi: “Türk Kızılay Meram Şubesi olarak Ata tohumlarını özel seralarda yetiştirdik. Tohumların ve fidelerin yetiştirilmesinde tamamında gönüllü desteği mevcut. Meram Belediyesi bize satış yerini sağlayarak desteklerini göstermiş oldular. Bizim yaptığımız projenin amacı atalarımızın mirasını gelecek nesillere ulaştırmak olduğunu söylüyoruz. Yetiştiricilerin ata tohumlarını almak için bize ulaşmaları gerekiyor. Biz bunları küçük miktarda paylaşabiliriz. Meram Belediyesi’nin Harmancık Pazar yerinde Türk Kızılay Meram Şubesi satış ofisimiz bulunuyor. Vatandaşlarımız ziyaret ederek tohum ve fidelerden alabilirler. Tüm halkımıza bu projemizi duyurmak istiyoruz. Özellikle gelecek nesillerin bunu unutmaması gerekiyor. Bu mirası gelecek nesillere aktarmak istiyoruz.”

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum