Pekmez zamanı

Pekmez zamanı

Konya'da bağ bozumu zamanı geldi. Bağ bozumuyla birlikte birçok köyü pekmez kokusu sardı. Köylüler, geleneksel yöntemle pekmez yapıyor. Pekmezin yapımı oldukça zahmetli iken faydaları ise saymakla bitmiyor

Üzümün pekmez yolculuğu başladı. Üzümler hızla pekmeze dönüşüyor. Özellikle dağlık kesimlerde oturanlar, yetiştirdiği lezzetli üzümlerden, rengi, tadı ve kendine has kokusuyla doğal pekmez üretiyor. 3-4 kazanın yan yana konulmasıyla kaynatılan kilolarca pekmezin yapımı da oldukça zahmetli. Bakır kazanlarda saatlerce savrularak kaynatılan pekmezin köpüğü de ayrı bir lezzet oluşturuyor. 

YAPIMI OLDUKÇA ZAHMETLİ

Pekmez yapımı hakkında bilgi veren Ayşe Çalış, "Önce üzümlerimizi bağdan kesip güzelce yıkıyoruz. Ardından sadece pekmez için kullandığımız araç ve gereçlerle güzelce pekmezin suyunu çıkarıyoruz, eziyoruz, üzerine baskı uyguluyoruz. Tamamen üzümlerin ezilmesini sağlamalıyız. İkinci aşama olarak ezdiğimiz üzümleri temiz çuvalın içine koyup suyu ve posasının birbirinden ayrılmasını sağlıyoruz. Ayırdığımız bu karışımı, yani elde ettiğimiz üzüm suyunu kazanın içine alıp bir taşım kaynatıyoruz. Daha sonra genişçe bir leğenin içine bir avuç beyaz toprak atıyoruz. Toprak ekşimesini ve köpürmesine engel oluyor. Ardından toprağın üstüne kaynamış olan üzüm şirasını yavaş yavaş döküyoruz. Bu aşamadan sonra leğenin üzerini kapatıp posasının toprağın üzerine çökmesini bekliyoruz buda bir günümüzü alıyor" dedi.  

PÜF NOKTALARINI ANLATTI

Pekmez yapımının püf noktaları olduğunu söyleyen Çalış, "Dördüncü aşamada, üzüm şirasını iki kez süzmemiz gerekiyor, en ince tülbentleri kullanıyoruz tamamen içinde tortu kalmasın diye. Dibine çökmüş olan şırayı üzerinden yavaşça alıyoruz. Çünkü dibine kadar batırınca toprak ve posaları karışır, bu da iyi olmaz. Bidonun içine süzüyoruz. Ardından son aşama olarak da kaynatacağımız kazanın içine koyarken süzüyoruz. Kaynamaya başladığı zaman üzerinde bir köpük birikiyor, bunu süzgü yardımıyla alıp ve kaynamaya bırakıyoruz. Koyulaşınca kavonozlara alıp, kapağını güzelce sıkıyoruz. Bu şekilde pekmez yemeye hazır oluyor. Tadı çok lezzetli. Özellikle kış mevsiminde çok tüketiliyor" sözlerini kullandı. 

PEKMEZ SAĞLIĞA FAYDALI

Pekmezin sağlığa faydalarından da bahseden Çalış, "Doktorların yaptığı açıklamaya göre pekmez kan yapıcı özelliğe sahip. Vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini arttırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyor. Karaciğeri temizleyerek damarları açar, klan basıncını dengeler. Hastalık aşamasında ise iyileşme sürecini hızlandırır. Mide rahatsızlıklarının tedavisinde destekleyici özelliğe sahiptir. Anne sütünü arttırdığı da bilinen faydaları arasında yer almaktadır. İltihap söktürücü özelliği bulunmaktadır. Öksürüğü keser ve balgam söktürücüdür. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda pamucuk adı verilen ağız içi yaralarının tedavisinde oldukça etkilidir" ifadelerini kullandı. 

KERİM ATICI 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.