Mimari öğrencileri fark oluşturuyor

Mimari öğrencileri fark oluşturuyor

SÜ Mimarlık Fakültesinde öğrenci merkezli eğitim modelini hayata geçirmek amacıyla kurulan Fark Yarat Mimari Tasarım Atölyesi SAIT Polytechnic Architectural Technologies Üniversitesiyle çalışıyor

Fark Yarat Mimari Tasarım Atölyesi’nin yürütücülüğünü yapan Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr Havva Alkan Bala atölyenin kuruluşuyla ilgili şöyle konuştu:  “Biz her zaman normal olarak yaptığımız şeylerden farklı bir şey yapalım dedik ve yenilik aradık. Fark yarat aslında mimarlık bölümünün normal yapısı içerisinde kendisine alternatif eğitim modelleri arayan bir arayış projesidir.”
Atölye de projelere 10’u farklı üniversitelerden olmak üzere 52 mimarlık öğrencisinin yanı sıra birçok öğretim üyesi ve dışarıdan çeşitli mimarların katıldığını bildiren Bala, “Derslikler mimari proje ile diğer teorik ve uygulamalı dersler için ortak kullanımlı mekândır. Atölyede ise öğrenciye ait bir çalışma alanını dönem boyunca yalnızca mimari proje dersleri için ayırıyoruz, çalışmak içinde herhangi bir zaman kısıtlaması olmuyor” dedi.
Öğrencilerle yürütülen çalışmalarda özellikle yenilenebilir enerjiler bağlamında sürdürülebilirlik konusunda projelere ağırlık vereceklerini söyleyen Bala, mimarların tasarım boyutunda kendilerini bu açılardan da sorumlu hissetmelerini sağlamanın mevcut atölye yaklaşımlarında çok önemli olduğunu vurguladı.
2010-2011 bahar yarıyılındaki yeniliğinin Kanadalı öğrencilerle yapılan projeler olduğunu söyleyen Bala, “SAIT Polytechnic Architectural Technologies Öğretim Üyesi Marc Bussiere ve beraberindeki 10 öğrenci, Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümü Proje 3 ve Proje 5 öğrencileri Konya’ya geldiler. Kanadalı öğrenciler Türkiye’yi tanıdı ve bir haftadır buradalar ama biz iki senedir internetten facebooktan kontak halindeyiz. Bir dönem boyunca öğrenciler birbirleriyle proje paylaştılar. Şimdi yüz yüzeyiz. Bizim öğrencilerimiz Kanada’daki arazilerde çalıştı. Kanadalı öğrencilerde Türkiye’deki arazilerde. Bu dönemki projeden çok keyif aldık. Öğrencilerin vizyonu arttı, dil öğrenme gereksinimi hissettiler, kendi eksiklerini fark ettiler. Zaten amacımız mimarlık eğitimini geliştirmek. Biz yaşamla okulu birleştirecek projeler yapıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.