Midyat’ta ‘estel-midyat Arası’ Belgeseli Çekimleri Başladı

Midyat’ta ‘estel-midyat Arası’ Belgeseli Çekimleri Başladı

Dizi ve sinema yönetmelerinin uğrak yeri haline gelen ve adeta film platosu konumundaki tarihi şehir Midyat’ta onlarca filmin ardından şimdi de yeni bir belgesel çekimi yapılıyor.Çekimlerine başlanan 'Estel-Midyat Arası’ belgeseli hakkında...

Dizi ve sinema yönetmelerinin uğrak yeri haline gelen ve adeta film platosu konumundaki tarihi şehir Midyat’ta onlarca filmin ardından şimdi de yeni bir belgesel çekimi yapılıyor.

Çekimlerine başlanan 'Estel-Midyat Arası’ belgeseli hakkında basın toplantısı Kasr-ı Nehroz Buti Otel’de düzenlendi. Toplantıya; Belediye Başkan Yardımcısı M. Tevfik Baysal, Yönetmen Esra Alkan, yönetmen yardımcısı Uğraş Salman, Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Belediye personel müdürü Şehmus Gümüş ve çekim ekibi katıldı.

Midyat’taki farklılıkların konu aldığı belgesel hakkında bilgi veren yönetmen Esra Alkan “ ‘Estel-Midyat Belgeslin aklımda oluşması 7 yıl önce oldu, TRT İçin ‘Kalk gidelim Mardine’ için gelmiştim. Çok yanyana yaşıyan insan toplulukları birbirleriyle çok farklı gibi görünse de nihayetinde coğrafyanın belirlediği ortak dilleri, kültürleri, ortak gelenek ve görenekleri oluyor. Şimdi bu belgesel için burdayız.”dedi.

Yönetmen Esra Alkan "Estel-Midyat Arası" filmi için şunları söyledi; "Belgeselimiz, Midyat ve Estel'de yaşayan farklı dil ve dinlere sahip insanların yaşam şekillerini, gelenek göreneklerini ve birbirlerinden nasıl etkilendiklerini anlatıyor. Aradaki çekişmenin yanında, beraber yaşamanın getirdiği etkileşimle nasıl birlikte yol aldıklarını izleyiciye aktarıyor. Dileklerini, geleceğe dönük niyetlerini ya da endişelerini gösteriyor."şeklinde konuştu.

Yapılan çekimlerde röportajların kitap haline getirileceğini belirten Alkan “ Röportajlarımızı bir kitap haline getirelim diyoruz yani arşivlerimizde kalmasın diyoruz. Kültür bakanlığı destekli, sinema genel mğüdürlüğü destekli yaptığımız belgeselimizin bir de kitabı olsun istiyoruz.Şuan çekimlerini yaptığımız belgeseli Kültür Bakanlığına Ekim, Sonu Kasım başı gibi teslim etmemiz lazım. Buda demektir ki Kasım ayında galası olması lazım. Midyat’ta sekizinci gelişim. Buradaki halkları, dilleri dinleri tanıdıkça merakım arttı, onun için belgesele niyetlendim.” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısı, Midyatlı ses sanatçısı Orhan Turan’ın ‘Estel-Midyat Arası’ türküsünü söylemesinin ardından son buldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.